boru 03.10.2020 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 (edytowane) Proszę o poradę gdzie umiejscowić zewnętrzną jednostkę dla pompy ciepła; poniżej wklejam obrazek. Zastanawiam się czy lepiej jak będzie stać od wschodu i będzie zasłonięta od częstych zachodnich wiatrów, narażona na rzadsze ale zimne wiatry ze wschodu swoją większą powierzchnią? Czy lepiej może od południa gdzie będzie trochę miała słońca ale będzie narażona na wiatry zachodnie i wschodnie, natomiast bedzie stac krótszym bokiem do zachodu i wschodu i przy budynku więc niejako te wiatry chyba trochę będą słabsze. Kolejny temat to głośność. Jednostka ta w szczycie mocy ma 69dB. Stawiając ją na stronie południowej stawiam ją nie daleko sypialni, której okno też wychodzi na stronę południową. Odległość to około 4m od jednostki do okna. To chyba będzie słychać w nocy te 69DB ? Czy może nie zwracać na to uwagi i zdecydować pod kątem estetyki zagospodarowania terenu? Edytowane 3 Października 2020 przez boru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 03.10.2020 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 (edytowane) Slonca to akurat ona nie potrzebuje,daj sobie ja od wschodu ,przy sypialni mozesz uslyszec ja latem jak w nocy bedzie grzala wodę a bedziesz miał uchylone okno lub podczas defrostu zimą ale to raczej mniej prawdopodobne bo zima okna zamknięte.Ja tam wogole nie słyszę jednostki zewnetrznej w domu nawet przy otwartych oknach ale moze dlatego ze mam małą jednowentylatorową 7kw.Bardziej slysze burczenie pompki obiegowej w jednostce wewnetrznej czy szum wody w grzejnikach podczas defrostu.Od poludnia napewno bedzie oszukiwał czujnik temperatury zewnetrznej.Zwróć uwage na to czy sasiad nie ma blisko okien bo chyba najwiekszy szum jest do przodu czyli stojac przed wentylatorem.Jesli stoi pod murem od poludnia to latem moze niezle przypiekac eleltronice w jednostce zewnetrznej Edytowane 3 Października 2020 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts