Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom 247m² prośba o dobór pompy ciepła oraz jej mocy

Wojtek_St

Recommended Posts

Witam serdecznie!

Bardzo proszę o poradę dotyczącą wyboru pompy Ciepła. Z racji istniejącej już instalacji oraz zabudowy wokoło domu, zdecydowany jestem na pompę powietrzna.

Byłem w jednej firmie która wg podanych parametrów stwierdziła że na mój dom wystarczy pompa Viessmann 200-s 1 fazowa o mocy 8 kW. Jak na to co widziałem u znajomych i co dopytywałem wydała mi się zbyt mała,ale może to oni mają coś źle zrobione.

Bardzo proszę o doradę oraz możliwie o podanie mocy jaka by mi wystarczyła do komfortowej temperatury w okolicach 22.5 st C w zimie oraz dogrzewania wody przez cały rok.

Moje dane:

Metraż 247m²

Podłogowe ok 150m², ok 100m² kaloryfery

Budynek z 2013r, izolacja ściany 12cm styropian, strych ocieplony ok 25cm oraz dach ocieplony wełną

Założona rekuperacja

Okna 3 szybowe

Zbiornik na wodę 300L

Dodatkowo instalacja solarna i fotowoltaiczna 5.6 kW

Do tej pory palone groszkiem.

( wypalałem na sezon grzewczy ok 4.5 tony)

Bardzo proszę o polecenie rodzaju pompy, producenta a przedewszystkim mocy potrzebnej.

Liczę się z tym iż przy mrozach instalacja może się posiłkować grzałkami. Nie che dodatkowych podgrzewaczy i pieców. Chce aby pompa starczała na wszystko.

Pozdrawiam i czekam na konkrety.

Podłogowe ok 150m², ok 100m² kaloryfery

Izolacja ściany 12cm styropian, strych ocieplony ok 25cm oraz dach ocieplony wełną

Założona rekuperacja

Okna 3 szybowe

Zbiornik na wodę 300L

Dodatkowo instalacja solarna i fotowoltaiczna 5.6 kW

Chce aby pompa starczała na wszystko..

Należy wykonać profesjonalne OZC budynku ;

... - z rozbiciem mocy cieplnej na poszczególne pomieszczenia,

...- aby można dobrać moc grzewczą kaloryferów do mocy

.... cieplnej pomieszczeń