Wojtek_St 04.10.2020 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Witam serdecznie! Bardzo proszę o poradę dotyczącą wyboru pompy Ciepła. Z racji istniejącej już instalacji oraz zabudowy wokoło domu, zdecydowany jestem na pompę powietrzna. Byłem w jednej firmie która wg podanych parametrów stwierdziła że na mój dom wystarczy pompa Viessmann 200-s 1 fazowa o mocy 8 kW. Jak na to co widziałem u znajomych i co dopytywałem wydała mi się zbyt mała,ale może to oni mają coś źle zrobione. Bardzo proszę o doradę oraz możliwie o podanie mocy jaka by mi wystarczyła do komfortowej temperatury w okolicach 22.5 st C w zimie oraz dogrzewania wody przez cały rok. Moje dane: Metraż 247m² Podłogowe ok 150m², ok 100m² kaloryfery Budynek z 2013r, izolacja ściany 12cm styropian, strych ocieplony ok 25cm oraz dach ocieplony wełną Założona rekuperacja Okna 3 szybowe Zbiornik na wodę 300L Dodatkowo instalacja solarna i fotowoltaiczna 5.6 kW Do tej pory palone groszkiem. ( wypalałem na sezon grzewczy ok 4.5 tony) Bardzo proszę o polecenie rodzaju pompy, producenta a przedewszystkim mocy potrzebnej. Liczę się z tym iż przy mrozach instalacja może się posiłkować grzałkami. Nie che dodatkowych podgrzewaczy i pieców. Chce aby pompa starczała na wszystko. Pozdrawiam i czekam na konkrety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 04.10.2020 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Podłogowe ok 150m², ok 100m² kaloryfery Izolacja ściany 12cm styropian, strych ocieplony ok 25cm oraz dach ocieplony wełną Założona rekuperacja Okna 3 szybowe Zbiornik na wodę 300L Dodatkowo instalacja solarna i fotowoltaiczna 5.6 kW Chce aby pompa starczała na wszystko.. Należy wykonać profesjonalne OZC budynku ; ... - z rozbiciem mocy cieplnej na poszczególne pomieszczenia, ...- aby można dobrać moc grzewczą kaloryferów do mocy .... cieplnej pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 06.10.2020 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Andrzej ma rację, ale ponieważ jak wiem, mało kto robi OZC bo większość zakłada mocny kocioł albo OZC robione jest nieprofesjonalnie to mogę i ja strzelać: 10kW dla samej podłogówki, 12kW dla Twojego rozwiązania z powodu gorętszej wody dla kaloryferów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts