Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyrównanie podłogi na podgrzewaniu podłogowym

froste

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie odnośnie wyrównania podłogi w pomieszczeniach w celu położenia paneli bez odcięć na pomieszczeniach.

Budynek jest w stanie deweloperskim, w całym domu jest położone ogrzewanie podłogowe, wylewka we wszystkich pokojach jest wylana wyżej o 2cm niż w holu czy przedsionku, zapewne było to przygotowane pod jakiś grubszy kamień, natomiast ja chciałbym w pokojach i na holu położyć na równym podłożu panele.

Generalnie powierzchnia do podniesienia na parterze jak i 1 piętrze łącznie wynosi w okolicach 40m2. a do wyrównania posadzi brakuje około 2 cm.

Mam prośbę o podpowiedź jakiego najlepiej materiału użyć do wyrównania, czy musi to być wylewka czy można zastosować jakaś inną metodę? Zależy mi na czasie, aby to nie schło bardzo długo i na rozsądnej cenie materiału.

Dziękuję z góry za podpowiedzi.

Trudno jest doradzić w takiej kwestii, tym bardziej, że jest tam ogrzewanie podłogowe, podniesienie innym materiałem spowoduje duże ograniczenie promieniowania ciepła(przy tej oczywiście grubości). Można było by się zbliżyć np stosując deskę zamiast paneli ale i tak powstanie próg. Zastosowanie przez Ciebie rozwiązanie wymusi niejako cały czas stosowanie tego typu posadzki, gdyż położenie np płytek przez Ciebie czy przyszłego właściciela zmusi go do usunięcia np nowej posadzki podwyższającej - jeśli będzie o niej wiedział bo tak będzie miał obawy ze szlifowaniem ...bo ogrzewanie.

Napiszę tak - aby było trwale i dobrze w tych miejscach wylewka do odpowiedniej żądanej wysokości, na to podkład krzemowy i panele.

A co do ceny i jakości to koło prawdy :yes:

jakosc.jpg

Pozdrawiam

Wylewka wyrównująca w stylu cekol pw80, zw04 albo innego producenta.

Tylko nie samopoziomująca, bo warstwa samopoziomującej może mieć tylko kilka mm.

Jest tego na rynku od metra. Bierz która tańsza w hurtowni, bo trzeba Ci będzie tak na oko paletę...

Tylko beton z betoniarki się nie nadaje, bo przy dwóch cm będzie pękał.

Współczynnikiem przenikania ciepła bym się nie przejmował, bo jedyna różnica jaką odczujesz to czy po włączeniu kotła podłoga zrobi się ciepła po 10 czy po 14 godzinach...