Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka + grzejniki.

noorbi

Recommended Posts

Panowie bardzo proszę o Waszą opinię, co z instalacją w moim domu jest nie tak.

Instalacja ogrzewania to podłogówka, plus kilka grzejników . Grzejniki podłączone do sterowników pokojowych i tu w zasadzie wszystko działa prawidłowo. Piec gazowy.

Problemy mam z podłogówką, a właściwie wątpliwości czy wszystko jest prawidłowo zrobione. Podłogówka jest zabezpieczona elektrozaworem aby się nie przegrzać. Nie mam do niej żadnego sterownika. Jest tam jeszcze przy niej zawór mieszający ze skalą 1-6. Zazwyczaj ustawiam na kotle 45 C i dla grzejników jest ok.

Natomiast w podłogówce elektrozawór dość szybko wyłącza pompę, aby nie przegrzać układu ( 45 C na piecu ). I nie dogrzewa dobrze podłogówki.

1. Czy dobrze rozumiem, że powinienem na zaworze mieszającym ustawić przedział do 35 C ? aby to zawór mieszający nie puścił zbyt gorącej wody na podłogówkę ?

2.Tylko co z pompą ? Bo ją załącza elektrozawór, jeśli go ustawię na np 35 C to pompa będzie chodziła cały czas... Pomóżcie mi to ogarnąć jak co poustawiać.

W między czasie poczytałem na necie, że nie mam elektrozaworu tylko termostat przylgowy zabezpieczający przed przegrzaniem układu. Przepraszam jestem laikiem.

Czy dobrym pomysłem będzie dołożenie sterownika celem załączania pompy ? Np takiego ;

https://allegro.pl/oferta/sterownik-termostat-pompy-c-o-obiegowej-7029863361

Czy lepiej niech pompa chodzi ciągle ?

Zawór mieszający mam 35-60 C, czy nie powinien być ten o mniejszym zakresie ?

39040fd5e489b40bmed.jpg

Proponuje na termostacie przylgowym ustawić temperaturę trochę wyższą niż na termostatycznym zaworze trójdrogowym np. 40st. C.

Wówczas pompa powinna chodzić cały czas i dogrzeje podłogę.

Tak zrobiłem, pompa chodzi cały czas. Ale z powodu źle dobranego zaworu mieszającego, mam w domu zbyt gorąco. Nie mogę zmniejszyć temp poniżej 35 C na podłogówce.

To fakt, dla instalacji ogrzewania podłogowego wypadałoby wymienić zawór mieszający i zastosować o mniejszym zakresie pracy 20-43st. C.

Można też spróbować innego rozwiązania.

Podobno grzejników w domu jest zaledwie kilka, pytanie gdzie są zamontowane (całe piętro?) i za jaki procent obciążenia cieplnego odpowiadają.

Jeśli OP jest w większości pomieszczeń sugeruje spróbować obniżyć temperaturę na piecu do 30st. C. Zawór w układzie mieszającym wówczas powinien być praktycznie otwarty w 100%, bez podmieszania.

Grzejniki dostaną niższy parametr ale może instalacja OP poradzi sobie z pokryciem zapotrzebowania na ciepło w budynku.

Wszystko zależy jak to zostało zaprojektowane i wykonane.

Do stracenia nie ma nic, wariant bez kosztowy, warto spróbować.

Edytowane przez KAN-therm