Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poszerzenie wejścia do salonu - wyburzenie ściany.

punisher20

Recommended Posts

Dzień dobry. Jestem w trakcie remontu domu i mam dylemat. Chcę powiększyć otwór łączący salon z hallem, gdzie niegdyś były drzwi. Zastanawiam się, czy nie obniży to zbytnio wytrzymałości budynku i czy górna część otworu się nie posypie. Nie wygląda mi to na ścianę nośną, jest wykonana z pustaka żużlowego, a nad futryna były cegły. Grubość całkowita 21,5 cm. Ściany nośne, które są zewnętrzne i na pewno jedna w środku domu, są grubsze od tej. Przed demontażem futryny, konsultowałem to z 3 wykonawcami i stwierdzali, że albo się da, ale koniecznie nadproże, albo lepiej nie ruszać. Żaden z nich jednak, nie był w stanie powiedzieć czy jest to ściana nośna czy działowa. Dodam, że nad parterem jak i piętrem, są stropy betonowe. Prośba o Wasze porady i doświadczenie. Nie chciałbym, żeby po remoncie pojawiały się jakieś peknięcia czy inne uszkodzenia, przez osłabienie konstrukcji, ale poszerzenie wejścia, dałoby wspaniały efekt powiększenia pomieszczeń i przestrzeni. Załączam zdjęcia. Mogę jeszcze rozrysować ściany na parterze, gdzie są te grubsze, a gdzie cieńsze jeśli potrzeba.

120902466_626069461373005_2529356427335672719_n.jpg

120796945_342619030130539_6678941272318935443_n.jpg

Z jakich lat ten dom jest tyle możesz się dowiedzieć . Drugie zweryfikuj czy jest nad tymi wywalonymi drzwiami nadproże . Wykrywaczem ,albo neodymem może jakiś znajomek ma taki do "wędkowania" za złomem w wodzie. Jeśli jest to widzi mi się teownik między tymi cegłówkami wybierz ten tynk sprawdź.Nie ma to działówka. Jak masz kumatego gościa z flexem i tarczą diamentową to może naciąc ścianę nad drzwiami , obserwuj pojawią się iskry znaczy masz nadproże. Prefabrykacja to wynalazek odstatnich kilku dekad w POlsce ale i tak na zbrojeniu iskry pójdą. Polecą ciąć nie trzeba dalej . Nie ma, znaczy do bólu i wg potrzeb. Ale i tak nadproże dałbym te cegły swoją wagę mają a wstrząsy i w Polsce istnieją starczy domniemanej działówce dwuteowniczek z jednej i drugiej strony w bruździe i odkładem po każdej stronie te 30 cm najmniej. Dokładnie otynkuj, zacementuj czy oklej aby żadnych szpar nie zostawiać!!! Złomowe nadają się doskonale , ale sprawdź ceny nowych bo tym na złomie niekiedy odbija. W sumie 3 dni roboty dla amatora. Z wykończeniem docelowego otworu.

Zostawiasz tak czy dasz przesuwne?

Dzięki za zaangażowanie i tak obszerną odpowiedź :). Dom jest z 2000 roku. Pomysł z magnesem neodymowym wydaje się najlepszy, jeśli uda mi się go zdobyć. A głęboko te druty powinny być? Bo nie wiem czy ew. pożyczać dużą szlifierkę czy mała kątowa starczy. Drzwi nie będzie żadnych, tylko sam otwór, obrobiony.

A jeśli nie będzie nadproża, to jak podejść do tematu, nie warto tego ruszać?

Edytowane przez punisher20

Duża rozpietość tego otworu a trzyma cegłówki zaprawa kilka lat drgań i może się odspoic popękać . Wbuduj jakieś kątowniki czy ceowniki w roli nadproża , aby trzymały te cegły w kupie. Jak pisałem wyżej . A zgodnie z zasadą grubosci otuliny + grubość tynku max zagłębienie na te 3 cm wystarczy tylko jeździć tarczą a po całej bruździe po milimetrze i z czuciem aby nie uciąć pręta zbrojeniowego. Ew olać szukanie skoro i tak musisz dać wzmocnienie otworu od góry a na pionowe wrzuć krawędziaki do regipsów dla przyszłęj estetyki

Jeśli w chwili obecnej nie ma tam nadproża to przed powiększeniem otworu powinieneś nadproże zamontować, najlepiej gotowe ceramiczne dłuższe niż szerokość otworu docelowego (w składach budowlanych 1,8 m kosztuje ok.30zł) . żeby nie doprowadzić do osunięcia górnych cegieł czy pustaków ,należy wyciąć pod jedno nadproże połowę grubości sciany - wmurować je i dopiero wyciąć z drugiej strony i wmurować drugie nadproże. Potem możesz spokojnie poszerzać otwór drzwiowy. Natomiast jeśli nadproże jakieś jest nad tym otworem to i tak musisz je usunąć bo wątpię żeby było na tyle długie aby spełniać swoją role przy powiększeniu otworu tak jak chciałeś.

Okazało się, że jest zbrojenie tuż pod masą między cegłami (zdjęcie).

121032694_391461178677588_7764140262178378737_n.jpg

Czy dobrze rozumiem, ze chodzi tylko o nieobsunięcie się tych cegieł? A gdybym je usunął, aż do stropu, który jest betonowy z prętami (Teriva) i zostawił tak wysoki otwór, albo zabudował gk, to nie będą konieczne nadproża, czy inne wzmocnienia? Czy mimo to, lepiej dać, aby nie osłabiać konstrukcji domu?

Edytowane przez punisher20