Beltaine 05.10.2020 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Dzień dobry, wybaczcie sformułowanie pytania. Zadaje laik... Mieliśmy instalację zalaną glikolem (nowy piec pelletowy, stare grzejniki żeliwne). W tym roku wymieniliśmy całą instalację, tj. rury, grzejniki... Piec został. Obieg był z naczyniem, teraz jest zamknięty. Siłą rzeczy resztki glikolu zostały spuszczone z grzejników, ale najwyraźniej nie z pieca. I teraz nasz instalator kręci nosem z zaniepokojeniem, że na rurach przy łączeniach (tam gdzie są pompy) wychodzi dziwny nalot, jakby rdza, smoła... Oczywiście on nie popełnił błędu w sztuce. A ja się na tym totalnie nie znam, więc moje pierwsze pytanie brzmi: czy instalator powinien był spuścić cały stary płyn, tzn. z pieca też (przepłukać czy jak???). Po drugie: CO TERAZ??? Bardzo proszę o pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 05.10.2020 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Raczej powinno się spuścić całość i przepłukać wodą , w grzejnikach czy to żeliwnych czy stalowych osadza się kamień kotłowy w różnej postaci od drobnych kamyczków do czegoś podobnego do popiołu , mazi, miałem podobnie jak wymieniałem grzejniki na większe to ze starych wylewało się dziwne osady.Są różne rodzaje inhibitorów na różne przyczyny które dodaje się do wody , instalator powinien wiedzieć co zrobić aby było dobrze.Piec z reguły jest najniższym miejscem i pomimo pompy obiegowej w piecu będzie osad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beltaine 05.10.2020 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Raczej powinno się spuścić całość i przepłukać wodą , w grzejnikach czy to żeliwnych czy stalowych osadza się kamień kotłowy w różnej postaci od drobnych kamyczków do czegoś podobnego do popiołu , mazi, miałem podobnie jak wymieniałem grzejniki na większe to ze starych wylewało się dziwne osady. Są różne rodzaje inhibitorów na różne przyczyny które dodaje się do wody , instalator powinien wiedzieć co zrobić aby było dobrze. Piec z reguły jest najniższym miejscem i pomimo pompy obiegowej w piecu będzie osad. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czyli co, teraz spuścić wszystko z instalacji i przepłukać czy dodać jakiś płyn, który przeczyści instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 10.10.2020 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Dobry instalator powinien wiedzieć jak sprawdzić czystość instalacji i co dalej zrobić ,Widziałem na youtube relację jak czyszczono instalację , co prawda podłogówkę z PC ale problem podobny - zanieczyszczenia w instalacji.Nie wiedziałem że aż tyle tego może być w instalacji.Glob energy czy podobnie, Stanisław Migas . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 10.10.2020 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 I teraz nasz instalator kręci nosem z zaniepokojeniem, że na rurach przy łączeniach (tam gdzie są pompy) wychodzi dziwny nalot, jakby rdza, smoła...to znaczy, ze coś jest nieszczelne. Nawet jakbyś zlał 50/50 woda glikol, to co najwyżej pompy miały by problem, a instalacji, kotłowi nic się nie stanie i jeśli byłoby szczelne, to nigdzie nic by nie wychodziło. Oczywiście on nie popełnił błędu w sztuce.Oczywiście nie znam takiego, co przyzna się do błędu i poprawi na swój koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beltaine 12.10.2020 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Tak czy inaczej dziękuję Panom za odpowiedzi. Dało mi to podstawy do dyskusji z instalatorem. Ech, żeby to byli tacy co przyjdą, zrobią i... brak uwag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts