Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton C20/25 na trzpienie żelbetowe

peters294

Recommended Posts

Witam.

Mam do zalania parę słupów i trzpieni żelbetowych w ścianie fundamentowej, wysokość max 1m i przeważnie 24cm x 24cm. Z betoniarki dam rade zrobić słup bez przerwy technologicznej.

Moim problem jest to że sumaryczna objętość betonu to tylko 1m3. Żadna betoniarnia mi tego nie przywiezie. Przywieść autem się boję, że grube kruszywo siądzie na dole i już nigdy tego nie wymieszam.

Czy z takiego przepisu zrobię beton C20/25?

Cement CEM I 42,5 - 400 kg - 25kg

Piasek 0-2 - 600kg - 37,5kg

Żwir 2-16 - 1300kg - 81,2 kg

Woda - 190kg - 11,8kg

Piasek i żwir płukany. Problem mam z żwirem bo w jednym miejscu jest 2-16 w innym mam 2-8 i 8-16. Do betonu planuje dodać zgodnie z kartą technicznąSuperplastyfikator Soudal Soudafrost CFA - czy to dobry wybór? Wody tak, aby nie przekroczyć w/c 0,45. A może macie lepszy przepis.

Jeśli nikt nie napiszę lepszego przepisu i tak zrobię z tego (zresztą jest to uzgodnione z KB) pobiorę parę próbek 15x15x15cm i postaram się zanieść do analizy. Myślę że trochę przesadzacie. Przecież betoniarnia też jakoś robi ten beton.

Napisz wyniki badań próbek dla potomnych.

Znalazłem też inny przepis a w zasadzie dwa

(wszystko w kg na 1m3 betonu)

Cement - 300 - 300

Piasek - 540 - 750

Żwir - 1000 - 1100

Woda - 145 - 165

Widzę, że o przepis na beton trudniej niż na wytwarzanie amfetaminy :D Zacząłem dużo czytać o tym ale jakoś nic z tego nie wynika. Kruszywo mam takie samo jak w betoniarni.