lukaszo11 06.10.2020 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 witajcie, poddasze nieużytkowe ( jeszcze - do 2 lat będę "kręcił" na całej powierzchni pokoje ) Legary 16 cm - pomiędzy nich wełna mineralna 15 cm. Pod spodem jest folia żółta. Na legary przyszły osb 3 - 2,2 Poradźcie - starałem się aby ta wełna nie stykała się osb - ale jak położyłem osb i poświeciłem od "spodu" to widzę ,że nie na całych powierzchniach - ale miejscami jednak się styka - jakby tą wełna się lekko wybrzuszyła szczególnie na środku między legarami - pewnie jak upychałem ją miedzy legarami to w środku wybrzuszyło :/ Rozmontować osb i "przyklepać" tą wełnę - aby nigdzie się nie stykała ? Czy to ,że styka się punktami - szczególnie na środku - a po bokach jest luka wentylacyjna - będzie ok ? Poddasze jeszcze nie użytkowe. Czy na płyty osb mogę rozciągnąć folię paroszczelną i na nią dołożyć 5 cm styropianu ( bo mi został ) Po poddaszu nie chodzę na co dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 06.10.2020 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 a poddasze będzie ogrzewane czy nieogrzewane? To dodśc istotna kwestia gdyż w przypadku poddasza nieogrzewanego trzeba będzie wentylować przestrzeń między wełną a osb i dodatkowo nawiercac osb. Z kolei przy ogrzewanym poddaszu zostawiamy szczelinę. Jezeli węłna tylko wybrzusza się w środku to ona z czasem się ustabilizuje i wyrówna. Nie ma wiec sensu odkrecac osb i jej "doklepać" . Jeżeli masz już folie paroizolacyjną to nie dokładaj drugiej na OSB ona nic tu nie wnosi. A styropian masz podłogowy ? jak zamierzasz to potem wykońćzyć ? połozyc osb na styropian ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 06.10.2020 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 dziękuję Tomku za odzew.Poddasze to będzie sezon - dwa - nieogrzewane - jest to pusta przestrzeń obecnie gdzie będą adaptowane pokoje.Dlatego mam obawę o tą zimę / dwie - aby mi ta wełna nie zawilgła ( póki poddasze będzie nieogrzewane )Co do szczeliny przy ogrzewanym - jak to ma wyglądać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 07.10.2020 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 dziękuję Tomku za odzew. Poddasze to będzie sezon - dwa - nieogrzewane - jest to pusta przestrzeń obecnie gdzie będą adaptowane pokoje. Dlatego mam obawę o tą zimę / dwie - aby mi ta wełna nie zawilgła ( póki poddasze będzie nieogrzewane ) Co do szczeliny przy ogrzewanym - jak to ma wyglądać ? Po prostu robisz szczelinę między osb a wełną stosując listwy dystansowe na legary albo 1-2cm mniej ocieplenia między legarami niż wynosi ich wysokość. Tak naprawde na czas kiedy poddasze będzie nieogrzewane a dół ogrzewany to powinieneś mieć na strychu albo ażurowy pomost z desek albo osb nawiercane w siatce kwadratu 20xc20cm lub 25x25cm otworami fi20mm i między osba a wełną szczelinę grubości 3-6cm. Wówczas unikniesz problemu kondensacji na powierzchni osb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 07.10.2020 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 dziękuję - czyli trochę to spitoliłem.A jeśli dałbym na to osb - styropian np 5cm - na tą zimę - tak aby osb nie były zimne - jest logika w tym ?Bo jak rozumiem problemem jest styk ciepłe / zimne ( zimne osb - ciepła wełna = zawilgocony spód osb ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Ursa 09.10.2020 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 dziękuję - czyli trochę to spitoliłem. A jeśli dałbym na to osb - styropian np 5cm - na tą zimę - tak aby osb nie były zimne - jest logika w tym ? Bo jak rozumiem problemem jest styk ciepłe / zimne ( zimne osb - ciepła wełna = zawilgocony spód osb ) Co do zasady warstwy dachu powinny być wentylowane. Powietrze nasycone parą wodną musi ulecieć do atmosfery i za wszelką cenę będzie chciało to zrobić. Grawitacyjnie będzie szło do góry (jak para z czajnika), jeśli natrafi na szczelinę wentylacyjna, w której wytworzony będzie ”cug" to takie powietrze wraz z para zostanie uniesione i odprowadzone na zewnątrz. Bark wentylacji lub niedrożna wentylacja to najczęstsza przyczyna problemów - niestety. Nie znam całej specyfiki Twojego przypadku, ale przy niedrożnej lub czesiowo niedrożnej szczelinie „dokładanie” warstw o znikomej proprzepuszczalności powyżej to jak zabawa z benzyną przy otwartym ogniu. Jeśli chciałbyś to służę pomocą w konsultacjach i obliczeniach termiczno-wilgotnościowych. [email protected] pzdr Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 13.10.2020 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 dzięki za wskazówki. Jednak to nie jest dach - a podłoga. Ale zasady - pewnie podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 23.10.2020 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Tak zasady śa podobne. Powiedz mi ten strop jest drewniany czy leagry leżą na jakimś stropie masywnym ? Ta informacja może być istostna może jeszcze uda mi się coś podpowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts