Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wełna mineralna między legarami na poddaszu - styk z OSB

lukaszo11

Recommended Posts

witajcie,

poddasze nieużytkowe ( jeszcze - do 2 lat będę "kręcił" na całej powierzchni pokoje )

Legary 16 cm - pomiędzy nich wełna mineralna 15 cm.

Pod spodem jest folia żółta.

Na legary przyszły osb 3 - 2,2

Poradźcie - starałem się aby ta wełna nie stykała się osb - ale jak położyłem osb i poświeciłem od "spodu" to widzę ,że nie na całych powierzchniach - ale miejscami jednak się styka - jakby tą wełna się lekko wybrzuszyła szczególnie na środku między legarami - pewnie jak upychałem ją miedzy legarami to w środku wybrzuszyło :/

Rozmontować osb i "przyklepać" tą wełnę - aby nigdzie się nie stykała ?

Czy to ,że styka się punktami - szczególnie na środku - a po bokach jest luka wentylacyjna - będzie ok ?

Poddasze jeszcze nie użytkowe.

Czy na płyty osb mogę rozciągnąć folię paroszczelną i na nią dołożyć 5 cm styropianu ( bo mi został )

Po poddaszu nie chodzę na co dzień.

20201003_150743_HDR.jpg20201003_150743_HDR.jpg

20201003_150708_HDR.jpg

a poddasze będzie ogrzewane czy nieogrzewane? To dodśc istotna kwestia gdyż w przypadku poddasza nieogrzewanego trzeba będzie wentylować przestrzeń między wełną a osb i dodatkowo nawiercac osb.

Z kolei przy ogrzewanym poddaszu zostawiamy szczelinę. Jezeli węłna tylko wybrzusza się w środku to ona z czasem się ustabilizuje i wyrówna. Nie ma wiec sensu odkrecac osb i jej "doklepać" .

Jeżeli masz już folie paroizolacyjną to nie dokładaj drugiej na OSB ona nic tu nie wnosi. A styropian masz podłogowy ? jak zamierzasz to potem wykońćzyć ? połozyc osb na styropian ?

dziękuję Tomku za odzew.

Poddasze to będzie sezon - dwa - nieogrzewane - jest to pusta przestrzeń obecnie gdzie będą adaptowane pokoje.

Dlatego mam obawę o tą zimę / dwie - aby mi ta wełna nie zawilgła ( póki poddasze będzie nieogrzewane )

Co do szczeliny przy ogrzewanym - jak to ma wyglądać ?

dziękuję Tomku za odzew.

Poddasze to będzie sezon - dwa - nieogrzewane - jest to pusta przestrzeń obecnie gdzie będą adaptowane pokoje.

Dlatego mam obawę o tą zimę / dwie - aby mi ta wełna nie zawilgła ( póki poddasze będzie nieogrzewane )

Co do szczeliny przy ogrzewanym - jak to ma wyglądać ?

Po prostu robisz szczelinę między osb a wełną stosując listwy dystansowe na legary albo 1-2cm mniej ocieplenia między legarami niż wynosi ich wysokość.

Tak naprawde na czas kiedy poddasze będzie nieogrzewane a dół ogrzewany to powinieneś mieć na strychu albo ażurowy pomost z desek albo osb nawiercane w siatce kwadratu 20xc20cm lub 25x25cm otworami fi20mm i między osba a wełną szczelinę grubości 3-6cm. Wówczas unikniesz problemu kondensacji na powierzchni osb.

dziękuję - czyli trochę to spitoliłem.

A jeśli dałbym na to osb - styropian np 5cm - na tą zimę - tak aby osb nie były zimne - jest logika w tym ?

Bo jak rozumiem problemem jest styk ciepłe / zimne ( zimne osb - ciepła wełna = zawilgocony spód osb )

Co do zasady warstwy dachu powinny być wentylowane.

Powietrze nasycone parą wodną musi ulecieć do atmosfery i za wszelką cenę będzie chciało to zrobić.

Grawitacyjnie będzie szło do góry (jak para z czajnika), jeśli natrafi na szczelinę wentylacyjna, w której wytworzony będzie ”cug" to takie powietrze wraz z para zostanie uniesione i odprowadzone na zewnątrz.

Bark wentylacji lub niedrożna wentylacja to najczęstsza przyczyna problemów - niestety.

Nie znam całej specyfiki Twojego przypadku, ale przy niedrożnej lub czesiowo niedrożnej szczelinie „dokładanie” warstw o znikomej proprzepuszczalności powyżej to jak zabawa z benzyną przy otwartym ogniu.

Jeśli chciałbyś to służę pomocą w konsultacjach i obliczeniach termiczno-wilgotnościowych.

[email protected]

pzdr

Michał

• 2 weeks później...