mkmarek 18.12.2006 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Dzieki... Niestety tez sie obawiam, ze jeszcze kilka kosztorysow, ofert i kontaktow z "fachowcami", a moj inicjacyjny entuzjazm ulotni sie migiem... Co sie zas tyczy samej wentylacji, to podobnie jak Ty zaczynam ten problem marginalizowac, bo nijak sie nie da wstawic najlepszego nawet reku do nieistniejacego domu, wiec mimo wszystko wypadaloby sie teraz bardziej skupic na samej budowie, niz wykanczaniu wnetrz. Szczegolnie, ze jak wynikalo z mojej dzisiejszej rozmowy, polozenie kanalow wentylacyjnych nie wymaga jakiegos specjalnego zachodu i niekoniecznie trzeba byloby to uwzgledniac juz na etapie wylewania fundamentow czy tez kladzenia stropow. Dlatego tez teraz podchodze do tych wszystkich wycen z pewnym dystansem, przewidujac powrot do negocjacji i przegladu aktualnych ofert za jakies pol roku, gdy na dzialce zacznie sie z wolna materializowac bryla budynku, a ja nie bede mial jeszcze dosc calej budowy i nie bede przeklinal dnia, gdy zdecydowalem sie wyniesc z bloku... Jak na razie zas zadowole sie ostateczna krystalizacja planu tej wentylacji -czyli reku p-pradowe plus gwc rurowe lub glikolowe- (swoja droga najdalej w czwartek powinienem miec odpowiedz Dospelu, czy adaptacja projektu bedzie mnie cos kosztowac, czy tez przy wyborze ich materialow dostane to gratis) i spokojnie bede obserwowal sytuacje na lokalnym rynku, ktora zmienia sie dosyc dynamicznie (niestety chwilowo w okolicy rekuperacja nie jest zbyt popularna i nie udalo mi sie zmontowac zadnego wspolnego frontu inwestorskiego ) Jezeli uda Ci sie w miedzyczasie wynegocjowac jakis pokazny upust, daj mi znac (zawsze to jakis kolejny argument za tym, by zbyt szybko sie nie poddawac w starciu z hurtownikami czy tez budowlancami), a i ja nie omieszkam podrzucic tu jakis informacji na temat chocby tego glikolowego gwc. (A przy okazji- ceny ktore ostatnio podawalem, dotyczyly wlasnie tego typu gwc, rurowe reahau wg mojego fachowca moga kosztowac praktycznie tyle samo... i chwilowo nie podejmuje sie stwierdzenia, czy sa to ceny kosmiczne, czy to niestety standard, przynajmniej dolnoslaski...) I to tyle na teraz. Powodzenia w zalatwianiu kredytu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmaxer 18.12.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Nie do konca chyba jest tak ze o projekcie wentylacji mozna myslec jak juz sciany beda staly. Musisz chociazby wiedziec ktoredy puscic rure od GWC przez fundament, wiec zarys calej instalacji niestety ale powinnismy miec juz przed wbiciem pierwszego szpadla na dzialce. Co do rabatow to gosciu w tej firmie z ktorym gadalem wprost powiedzial ze przy dwoch instalachach moge liczyc na ok. 10%. Czyli pewnie da sie z 15 A cena wymiennika rurowego na bank musi byc mniejsza niz 10K. Znajomy robil reku w swoim domku samodzielnie ale GWC robila mu firma. Jego cale koszty czyli centralka, kanaly i zlecona budowa GWC zamknely sie w 12000. Z tym, ze on polozyl zwykle rury kanalizacyjne. No i poki co po 2 latach jest wciaz zadowolony Dlatego ja licze ze instalacja nie powinna kosztowac wiecej niz ~16K. Przez te 2 lata akurat centralki reku powinny staniec, kanaly nie sadze zeby podrozaly, a robocizna nawet ta podana w pierwszej kalkulacji (3000) jestem pewien ze jest do stargowania w znacznym zakresie. A tak wogole to masz juz jakas wycene dotyczaca budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmarek 19.12.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Rzecz jasna masz racje, a ja najwyrazniej w ostatnim poscie zbyt gladko przeslizgnalem sie nad tym, ze w tej chwili wlasnie czekam na ostateczny projekt calej wentylacji, uwzgledniajacy m.in. miejsce wejscia GWC (pytaniem wciaz pozstaje jeno, czy bedzie to zwykla rura, czy tez te wspomniane przez mnie dwie rurki z glikolem o srednicy c.a. 20mm), no i rozklad kanalow, tudziez czerpni przy reku zainstalowanym w garazu. Przy czym ze slow jednego z gosci, a ktorymi rozmawialem, a zajmujacego sie montazem wynika, ze otwory w stropach wycinaja "od reki" i tutaj modyfikacje sa mozliwe praktycznie do ostatniej chwili. Jezeli zas chodzi o ceny gwc, to widze juz, ze na glikolu ciezko bedzie cos zbic, bo jest to chyba absolutna nowosc na naszym rynku i konkurencja jest jeszcze w powijakach (choc byc moze przez najblizsze miesiace cos sie tu zmieni). W rurowym zas wg instalatora, koszt zalezy glownie wlasnie od wyboru rodzaju rur. Przy zwyklych kanalizacyjnych bedzie on znaczaco nizszy niz przy firmowych rehau. A w tej chwili nie podejmuje sie jeszcze stwierdzenia na co ewentualnie bym sie decydowal. Nie ma sie co oszukiwac, ze w temacie wentylacji poruszam sie wciaz po omacku i bazuje jeno na opiniach zaczerpnietych z forow, tudziez od znajomych, ktorzy maja juz jakies wlasne, praktyczne doswiadczenia. No i przyznam, ze jak na razie na tej podstawie ciezko jest wyrobic sobie jednoznaczna opinie, bowiem mozna uslyszec zarowno bardzo uspokajajace opinie uzytkownikow tanszych systemow (vide Twoj znajmomy), jak i natrafic na definitywne stwierdzenia dyskredytujace tego typu rozwiazania. Za to podbnie jak Ty najwieksze pole od popisu widze w temacie zbijania cen robocizny. Tyle tylko, ze jak uslyszalem w dwoch roznych firmach- chwilowo nie ma sensu prowadzic na ten temat dlugich dyskusji, skoro zamierzam montowac sprzet nie predzej niz za 8 miesiecy. Wczesniej za to zamierzam jeno stargowac znaczaco koszty robot ziemnych przy gwc, czyli po prostu juz na etapie kopania fundamentow postaram sie przygotowac wykop pod rury. No i licze, ze moze w miedzyczasie reaktywuje sie jakis sasiad i uda sie uzyskac, niczym w Twoim przypadku- jakis znaczacy rabat.A na ostateczne wyceny dotyczace samej budowy niestety bede musial zaczekac jeszcze ponad tydzien, gdyz "oferenci" stwierdzili ostatnio, ze nie wyrobia sie przed Swietami, bo to jakies odbiory, amok przedsiateczny i tego typu marne wymowki. W zasadzie przy takim podejsciu powinienem machnac na nich juz reka, pechowo jednak wybor na rynku lokalnym mam mocno okrojony i nie moge powiedziec, by kolejne ekpiy pchaly sie drzwami i oknami z propozycjami wybudowania mi domu... No, ale moze to tylko zle, milego poczatki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmaxer 19.12.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Prawda co do kolejnosci robot pewnie lezy gdzies po srodku Zrobic dziure w murze to zapewne nie problem, ale w fundamencie to juz gorzej zrobic to tak, zeby nie rozpieprzyc przy okazji izolacji itd. Co do prowadzenia kanalow w domu w srodku, to tez w sumie nie wiem czy faktycznie trzeba cos na etapie projektu i wykonania stanu surowego uwzgledniac. Pewnie nie, ale to dopiero bedzie wiadomo majac projekt wentylacji, wiec trzeba o tym myslec do wiosny. Z targowaniem sie co do robocizny to oczywiscie... z jednej strony za wczesnie, a z drugiej jak mam komus zlecic juz robienie ostatecznego projektu i umawiac sie na wykonanie, to trzeba miec kosztorys calosci prac, bo potem nie beda mieli interesu zeby sie targowac Z wycenami budowy to wiem jak to jest. Ja sie w tym temacie bujam juz gdzies od polowy wrzesnia i dopiero teraz znalazlem jakas sensowna oferte. Na dodatek pogoda nie mobilizuje wykonawcow do prac biurowych, tylko siedza na budowach ile sie da. Ja na szczescie juz na 90% mam wykonawce, tego o ktorym wczesniej pisalem. Stargowalem z ceny jeszcze 10zl/m2 czyli za stan surowy + dach z pokryciem i ocieplenie murow zaplace ok. 142000. Umowe bede prawdopodobnie podpisywal tuz po nowym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmarek 22.12.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Święta prawda z tym siedzeniem na budowach, czy tez generalna niechęcią branży budowlanej do odpowiadania na maile, tudzież wywiązywania się z werbalnie składanych obietnic udzielenia w terminie informacji... Po tym wstępie jest już zapewne jasne, ze w ostatnich dniach nie udało mi się nic nowego dowiedzieć nie tylko na temat wyceny swojego wciąż jeszcze czysto hipotetycznego domostwa, ale i kosztów wentylacji. Najwyraźniej oprócz budowlańców amokowi przedświątecznemu poddali się także hurtownicy i przedstawiciele handlowi. By jednak całkowicie nie oddać się marazmowi i lenistwu, czas oczekiwania na jakakolwiek odpowiedz od „fachowców” poświęciłem na przeszukiwanie sieci pod katem nowych informacji na temat szeroko pojętej wentylacji. I stwierdzić mi teraz wypada, ze coraz bardziej skłaniam się ku temu gwc z glikolem. Po kolejnej porcji forumowej lektury wyszło mi bowiem, ze będzie z tym najmniej zachodu (odpada problem czyszczenia, pozbywania się skroplin i ewentualnego zarośnięcia czymś niekoniecznie przyjemnie pachnącym) pod warunkiem rzecz jasna, ze całość się nie rozszczelni... Minusem za to będzie chyba sam koszt instalacji (na forum gros informacji dotyczy samodzielnie zmontowanych systemów (w stylu rurki z borygo plus lamelkowa chłodnica z fiata), ale aż tak zdolny to ja nie jestem , a następnie bliżej niedoprecyzowane koszty ciągłego „pędzenia” pompki i wentylatora w wymienniku ciepla. Jeżeli jednak całość będzie do zaakceptowania (no i nie okaże się w międzyczasie, ze u mnie akurat glikolowy się nie sprawdzi ze względu na poziom wód gruntowych...), to przynajmniej przebicie się przez fundament pod garażem nie będzie mi spędzało snu z powiek... co nie zmienia jednak faktu, iż w całości się zgadzam, ze bez względu na wielkość tej „perforacji” warto byłoby mieć to zaplanowane już przed układaniem fundamentów. A propos zaś planów, to mimo niepowodzeń z ostatnich dni wciąż liczę, ze jeszcze w tym roku będę miał już ten ostateczny schemat wentylacji pod Mile z uwzględnieniem glikolowego gwc z reku w garażu i czerpnią naścienną gdzieś (chyba- ze względu na konieczność dolotu do wymiennika cieplnego z gwc) tez prawdopodobnie w okolicach garażu... Zostawiając zaś na boku reku z gwc, to mogę jeno pogratulować ostatecznego wyboru wykonawcy i to za- jak mi się wydaje- całkiem rozsądną cenę. Liczę jednocześnie, ze moi „oferenci” reaktywują się jeszcze w tym roku i w przyszłym tygodniu uda mi się pochwalić tu równie ciekawą propozycją wybudowania Mili. Tymczasem zaś składam wszystkim „milowiczom” najlepsze życzenia świąteczne i samych sukcesów (niekoniecznie tylko budowlano-inwestorskich) w nowym roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmaxer 22.12.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Ja dzis tylko krociutko: jesli chodzi o wentylacje to odpuscilem sobie do nowego roku. Wstepnie jestem umowiony na spotkanie z kolejna firma. Nic wiecej w tym temacie nie zrobilem. Jesli chodzi o wykonastwo to wspolnie ze wspomnianymi wczesniej znajomymi przygotowujemy umowe z wykonawca (ta sama firma bedzie nam 3 domki budowac). Podpisanie umowy tez po nowym roku. Ja sie teraz skupiam na szukaniu kredytu, reszta spraw budowlanych lezy i kwiczy No i na koniec rowniez Wesolych Swiat zycze wszystkim forumowiczom. Bede spowrotem online dopiero po swietach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
millosz6 30.12.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Troszkę późno się przyłączamy do wątku, ale jak to mówią lepiej późno niż wcale... Zajrzyjcie na tą stronę tam zamieściliśmy kilka zdjęć naszego domku i oceńcie jak Wam się podoba... : http://www.argonos.pl/forum/viewthread.php?forum_id=37&thread_id=14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmaxer 01.01.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2007 Fajnie ten garaz wyglada. Ja sie troche za pozno zorientowalem ze garaz w tym projekcie jest bardzo waski, ale w sumie to nie wiem czy cos bym z tym robil jeszcze. Z ciekawosci: jak zrobiles wejscie do pomieszcenia nad garazem? I bardzo wazne pytanie: robiles moze wentylacje mechaniczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
millosz6 02.01.2007 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Witam.Wentylacje będziemy mieli grawitacyjną, podniosłem komin o ok. 80cm, w ten sposób polepszył się ciąg w kanałach wentylacyjnych i fachowiec od wentylacji powiedział, że nie potrzebna jest mechaniczna.Wejście do pokoju nad garażem, zrobię z pomieszczenia gospodarczego, na etapie projektu poszerzyłem go o 1m tak aby zmieścił się piec na Eko Groszek i zostaje jeszcze sporo miejsca na schody:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
millosz6 04.01.2007 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 post na ten temat: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=56565&highlight=mila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Imar 04.01.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 millosz6 możesz zdradzić ile Cię kosztował ten stan surowy ?Ja zaczynam budowe na wiosne. Dom bedzie stał koło Jawora 70 km od Wrocławia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
millosz6 04.01.2007 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Witam. Stan surowy + ścianki działowe (bez okien, działki i przyłączy), kosztował nas ok 150tyś. Niestety o 30tyś więcej niż planowaliśmy, a to dopiero początek budowy..., koszt zwiększył się miedzy innymi dlatego, że podwyższyliśmy fundamenty o ok 50cm, podnieśliśmy ścianki kolankowe nad garażem i najbardziej nieprzywidywalny czynnik zwrost cen materiałów budowlanych praktycznie z dnia na dzień. Ale nie ma to jak patrzeć i uczestniczyć w budowie własnego domu. Bo jak nie my to kto:) Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Imar 05.01.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Zastanawiam się czy 250 tys. to wystarczająca kwota aby wybudowac i zamieszkac. Na tyle mnie stac i jakos bede musiał się zmiescic w tej kwocie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmarek 05.01.2007 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Imar- wyglada na to, ze "dzialamy" na tym samym terenie (Złotoryja sie klania) i w zawiazku z tym mam do Ciebie dwa pytania.Przede wszystkim- czy zdecydowales sie na tzw. system gospodarczy, czy tez udalo Ci sie podpisac juz jakas umowe z wykonawca i co za tym idzie- czy moglbys podzielic sie wstepna wycena zawarta w tejze? Druga zas kwestia dotyczy wspominanej tu ostatnio czesto - wentylacji mechanicznej. Gdybys sie na takowa zdecydowal, moze stworzylibysmy wspolny front negocjacyjny? Jak wynika z relacji madmaxera przynosi to wymierne korzysci, co przy obecnych cenach instalacji jest nie do pogardzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmaxer 16.01.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Witam po dluzszej nieobecnosci. To forum cos dziwnie dziala bo mimo ustawionych powiadomien, nie dostalem info o 4 ostatnich postach Ale do rzeczy: wlasnie dzis ostatecznie podpisalem umowe z firma budowlana. Zakres robot to stan surowy z pokryciem dachu (dachowka ceramiczna), bez okien, ale z ociepleniem (sciana 2 warstwowa: porotherm 25 cm + styropian 14 cm) i elewacja (tynk akrylowy). Calosc wyceniona zostala na 143 tys. Jesli chodzi o wentylacje to zachecam do robienia koalicji Co prawda nie mam zadnych nowosci. Mam wycene z drugiej firmy, ale wycenili jeszcze drozej niz ta pierwsza z pozostawieniem sobie niewielkiego pola manewru na rabat przy "hurtowym" zamowieniu. Zaczynam sie pomalu godzic z faktem, ze na wentylacje mechaniczna + reku + gwc pojdzie ok. 20 tysiecy Znaczaco taniej to sie da zrobic chyba tylko projektujac i montujac calosc samemu. Ze zlych wiadomosci wciaz nie mam kredytu. Zaczynam sie stresowac, bo jutro jade do starostwa zglosic planowane rozpoczecie budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmaxer 18.01.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Ciekawostka: bylem w kolejnej firmie od rekuperatorow: calosc systemu z GWC rurowym wycenili mi na prawie 30 000 zl. We lbach sie poprzewracalo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmarek 20.01.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Co do tego "poprzewracania" w pelni sie zgadzam...Jestem wlasnie po tygodniowej rundzie negocjacji z potencjalnymi wykonawcami i gdybym mial podejmowac decyzje w afekcie pewnikiem zarzucilbym z miejsca caly zamysl budowy. Z drugiej jednak strony troche jednak sil, srodkow oraz nadziei czlowiek poswiecil juz temu wymarzonemu domostwu i szkoda teraz byloby sie zniechecac przy pierwszych i zapewne nie ostatnich przeszkodach. Przechodzac zas do konkretow, niemile zaskoczylo mnie, jak niewiele ekip jest w stanie przygotowac rzetelny (tzn. nie czastkowy czy tez "taki na oko") kosztorys. Z 6 wykonwacow startujacych w "eliminacjach" juz w przedbiegach z roznych przyczyn odpadlo 4, wiec do finalu, tak jakby walkowerem- doszly tylko dwie. Wyceny oscyluja wokol 140-150tys., tak wiec stosunkowo podobnie do oferty przedstawionej przed madmaxera, z tym iz u mnie kosztorys na 146tys. uwzglednia stolarke okienna plus drzwi oraz brame garazowa, omija natomiast szerokim lukiem ogolnie pojeta elewacje. Przy okazji mam jedno pytanie, gdyz na moja wzmianke o tym, iz sa takie miejsca (uklony dla Pomorza), gdzie ekipy zobowiazauja sie z miejsca do wykonania ocieplenia i tynkow- dwukrotnie uslyszalem, ze z elewacja wypadaloby poczekac przynajmniej pol roku ze wzgledu na osiadanie budynku oraz by pozwolic wszystkiemu w srodku spokojnie wyschnac (szczegolnie gdy stosuje sie styropian). Zaden ze mnie fachowiec, ale poddaje to Tobie madmaxer pod rozwage, bo jak juz wyzej wspomnialem- uslyszalem to z dwoch zupelnie niezaleznych i ponoc fachowych zrodel... Teraz zas przed mna "upojny" weekend rozmyslan nad ostateczna decyzja...I juz na koniec jeszcze jedno pytanie do forumowiczow- czy znacie jakies wzory polecanych umow z wykonawcami? Wiem, ze pewnikiem gdzies to wisi w sieci, ale ostatnio u mnie krucho z czasem i stad ta prosba. Z gory dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmaxer 20.01.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Wycena widze mniej wiecej podobna, moze minimalnie nawet taniej Ci wycenili, bo okna, drzwi zewn. i brama chyba beda drozsze niz ocieplenie i elewacja. Okna dachowe tez Ci w to wliczyli? Jesli chodzi o osiadanie budynku to postaram sie skonsultowac jeszcze z kims. Natomiast argument o schnieciu do mnie nie przemawia zupelnie. Ja mam w wycenie tylko tynki zewnetrzne, wewnetrznych nie. Jak oblozymy sciany styropianem, to wilgoc z nich i tak na elewacje nie przejdzie bo styropian nie przepuszcza wilgoci, wiec tynkowi nic sie nie powinno stac. Natomiast co do wnetrza to uklon w strone wentylacji mechanicznej - powinno wszystko szybciej wyschnac... Wiec chyba nie jest najgorzej, ale mimo wszystko dzieki za podpowiedzi. Temat do przemyslenia na pewno. W poniedzialek wracam do negocjacji z pierwsza firma odnosnie reku - z tymi o ktorych juz kiedys pisalem. Wydawali sie drodzy, ale na tle tej drugiej to maja super oferte :/ Tym razem idziemy juz cala trojka i bedziemy negocjowac rabaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmarek 20.01.2007 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Co do okien - to tak. Ogolnie ten fragment wyceny wygladal nastepujaco:- montaz stolarki okiennej: 22129pln- montaz drzwi garazowych 3366pln- montaz drzwi zewnetrznych 1797plnTyle tylko, ze jak juz widac po tym zestawieniu sa to koszty mocno usrednione i niekoniecznie odpowiadajace finalnym cenom (w koncu okno polaciowe moze kosztowac zarowno 700 jak i 1700...). Dodatkowo w miedzyczasie wyszly na jaw nowe fakty dotyczace firmy, ktora przedstawila te wycene i mowiac oglednie - stracilem do nich zaufanie, wiec i to zestawienie niekoniecznie jest najbardziej rzetelne... A skoro jestem przy negocjacjach i dyskusjach z wykonawcami, to mam jeszcze jedno pytanie. Wspominales madmaxer, ze ostatecznie zdecydowales sie na porotherm 25. My tez mocno sie nad tym zastanawiamy, tyle tylko, iz z punktu widzenia kompletnych laikow mamy watpliwosci dotyczace wewnetrznej kubatury. Czy po zamianie 18 silki na o 7 centymetrow szersza ceramike nie zmniejszy sie wewnetrzny obrys pomieszczen? W koncu chyba zarowno jeden jak i drugi material powinien byc wycentrowany w osiach?Jezeli przerabiales juz te dylematy- bede wdzieczny za wszelkie na ten temat informacje. No i na koniec powodzenia w koalicyjnych negocjacjach w sprawie wentylacji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmaxer 20.01.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Jesli chodzi o sciany nosne to wewnatrz budynku jest chyba tylko jedna ta obok schodow, wiec nawet jak bedzie troszke grubsza, to mala strata. Nie wiem jaka jest opcja na scianki dzialowe, pewnie jest jakis cienszy porotherm dostepny w razie czego... Natomiast zastrzeliles mnie co do scian zewnetrznych - wyobraz sobie ze swoim pytaniem wprawiles mnie w calkowite oslupienie. Caly czas wydawalo mi sie, ze w tym projekcie sciana jest 3-warstwowa (silka 18 + 15 cm welny + silka 12), ale teraz jeszcze raz dokladnie przeanalizowalem sprawe i dopiero skumalem ze sciana nosna ma tylko 18 + 15. Faktycznie w takim przypadku porotherm moze byc slaby ze wzgledu na zmiane powierzchni uzytkowej. Czuje ze czekaja mnie dodatkowe negocjacje z firma budowlana ile wzieliby za silke + 15 cm styropianu. Ja piernicze, ze tez teraz dopiero takie rzeczy mi wychodza Czy Twoja wycena ktora przedstawiales dotyczyla budowy z silki + welna, czy + styropian, czy jeszcze jakis inny wariant? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts