madmaxer 08.02.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Kolejna iteracja negocjacji przyniosla kolejne nowosci Firma zaproponowala rabat 10% na robociznie i gwarancje odkupienia wszelkich niezuzytych materialow. To ostatnie moze byc calkiem ciekawe, bo np. w pakietach Dospel daje rury w kawalkach 10m, a np. do Mili rury fi 250 trzeba niecale 5m, nie wiem jak w projektach kolegow ale pewnie podobnie, wiec w sumie zamiast 3x 10m wystarcza dwa kawalki, a za trzeci dostaniemy zwrot. Podobnie moze byc na pozostalych rurach i pewnie czesci elementow typu opaski i uchwyty mocujace, wiec pare stowek jeszcze pewnie sie da zaoszczedzic. Calosc instalacji w domu powinna zamknac sie w 12-12,5 tys. Jeszcze negocjujemy kilka drobiazgow jak np. terminy platnosci (bo chcieli 50% z gory przy podpisaniu umowy, a teraz takiej gotowki nie mam). No i zastanawiamy sie nad centralka Econo300 zamiast 300 II - czyli bez grzalek. Po co nam one skoro bedzie GWC i normalne CO w domu - szkoda pradu. Roznica w cenie centralki to 800 zl - nie do pogardzenia. A wodnej nagrzewnicy nie robimy, gadalismy z gosciem od CO i stwierdzil ze to komplikuje sprawe bo automatyka pieca, bo dodatkowa pompa itp, wiec sobie odpuscilismy. GWC jak juz pisalem na rurach Awadukt i kolankach i innych dodatkowych elementach z PCV wyliczyli nam na 6000 zl (z czego sama czerpnia za 2200) - mam co do tego spore watpliwosci, czy warto. W kazdym razie wykonanie GWC juz na pewno bedziemy robic we wlasnym zakresie. Myslimy, zeby zlecic to ekipie, ktora bedzie kladla przylacze wodne lub kanalizacyjne. Pewnie i rury od gwc bez problemu poloza za niewielka doplata. Jedno jest pewne: na pewno nie bedzie to kosztowac 15 tys., a mysle ze zdecydowanie mniej niz 10 nawet jesli uzyjemy materialow Rehau'a. Z nowosci musze sie pochwalic ze w poniedzialek mam odebrac gotowy projekt przylacza wody (i znow w kupie sila: za zlecenie 3 projektow na raz dostalismy w gminnej spolce wodociagowej cene 250zl od lba, a indywidualnie projektanci chcieli 500 zl). Dzis wyslalem do gazowni podpisana umowe na wykonanie przylacza gazu ziemnego. Z kolei wykonawca chce wchodzic na budowe za tydzien. Oj, zaczyna sie cos dziac - a ja zaczynam sie bac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmaxer 15.02.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Co tak wszyscy umilkli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan z Jankowa 26.02.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Co tak wszyscy umilkli? Witam sąsiada z Opalowej. Widzę, że idziemy łeb w łeb - własnie kończę negocjacje z firmą od rekuperatorów, z firmą od kanalizacji, która ma mi połozyć GWC z Rehaua, też właśnie złozyłem wniosek do gazowni i też przymierzam się do rozpoczecia roboty na budowie. Współczuje z powodu tych słupków - przyznaję mnie osobiście to chyba szlg na miejscu trafił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmaxer 26.02.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 A witam sasiada. Jaki ten swiat maly. Ale jakos nie moge skojarzyc, kolega z ktorej dzialki? I domek tez "Mila"? Bo az mi sie wierzyc nie chce. A co do rekuperatora to szkoda ze sie wczesniej nie odezwales, bo my w zeszlym tygodniu podpisalismy umowe z wykonawca na instalacje w domku i wydaje mi sie ze swietna cene wytargowalismy: 10 000 zl za materialy i robocizne, system Dospela z centralka Econo 300 II. Ale napisz cos o tym GWC - moze sie polaczymy w negocjacjach? My jedziemy wszystkie negocjacje w zespole 3-dzialkowym, jak sie polaczymy to gwarantuje ze na 4 domki wynegocjujemy jakas niezla cene. Chociaz nie jestem przekonany czy my na rehau bedziemy robic. Same rury moze tak, ale czerpnia, kolanka i inne drobiazgi na pewno nie bo strasznie drogo to wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan z Jankowa 26.02.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 A witam sasiada. Jaki ten swiat maly. Ale jakos nie moge skojarzyc, kolega z ktorej dzialki? I domek tez "Mila"? Bo az mi sie wierzyc nie chce. A co do rekuperatora to szkoda ze sie wczesniej nie odezwales, bo my w zeszlym tygodniu podpisalismy umowe z wykonawca na instalacje w domku i wydaje mi sie ze swietna cene wytargowalismy: 10 000 zl za materialy i robocizne, system Dospela z centralka Econo 300 II. Ale napisz cos o tym GWC - moze sie polaczymy w negocjacjach? My jedziemy wszystkie negocjacje w zespole 3-dzialkowym, jak sie polaczymy to gwarantuje ze na 4 domki wynegocjujemy jakas niezla cene. Chociaz nie jestem przekonany czy my na rehau bedziemy robic. Same rury moze tak, ale czerpnia, kolanka i inne drobiazgi na pewno nie bo strasznie drogo to wychodzi. Działka przy Turkusowej - ta poryta przez archeologów - z drugiej strony u was chyba bardziej. Nie nie Mila - Benedykt II z MG Projekt. Jeśli chodzi o reku to skłaniam się ku Storkair z rekuperatory.pl - musze jeszcze tylko trochę popracować nad ceną. Natomiast jesli chodzi o rurę, wejdę prawdopodobnie w układ z Atomem (nie ma niestety firma "prasy" na forum - juz chba wszystkie psy na niej powiesili) z drugiej strony umawiam się , że babka kupuje rurę bezposrednio z Rehaua po ok. 65 zł/m + 7% VAT dodatkowo ułozenie jeszcze nie rozmawialiśmy o robociznie. Nik rozsądny nie myśli nawet o czerpni z Rehaua, bo chyba jak rury maja posrebrzane to czerpnia musi być pozłacana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmaxer 27.02.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Ah wiec to Ty kupiles czwarta dzialeczke od tego samego goscia, od ktorego my kupowalismy Tak podejrzewalem ze to o Ciebie chodzi. Ja sie bede budowal na samym koncu Opalowej (dz. 16/7). A co do Atom'a to zdaje sie ze wlasnie jestesmy z nimi umowieni na rozmowe jutro - tylko chodzilo nam raczej o instalacje wod/kan/co, ale o GWC zapytac przy okazji nie zaszkodzi. Naprawde warto by bylo polaczyc sily i negocjowac wspolnie, bo nas tez taki wariant GWC bycmoze by interesowal. Pogadam jeszcze z dwoma pozostalymi kolegami dzisiaj i pewnie do Ciebie zadzwonimy z konsultacja, bo o ile sie nie myle kolega Andrzej ma Twoj numer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśkaszymon2003 06.09.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 no właśnie sama jestem tak pochłonięta budową, że nie mam czasu na pisanko-ale madmaxer jestem prawie na tym samym etapie co Ty- no prawie:). Właśnie kończymy centralne i wchodzi gościu ze szlichtą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmaxer 06.09.2007 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 oo, fajnie myslalem ze wszystkie pozostale budowy zostaly odwolane wrzuccie jakies fotki jak macie zrobiona duza lazienke na pietrze. sciana murowana, czy cos zmieniliscie? moj murarz i inspektor nadzoru zgodnie stwierdzili ze murowanie tego tak jak w projekcie grozi zawaleniem... uwierzylem im i kazalem zrobic z drewna, co zreszta widac na fotkach. a jak u Was? Robiliscie podloge strychu, schody na poddasze nieuzytkowe i wylaz dachowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśkaszymon2003 10.09.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 witam-ścina z suporexu-nasz kierownik budowy stwierdził, że jest na tyle lekka, że to spoko wystarczy. Muszę wziąc i powrzucać na stronkę zdjęcia tam Ci znać - gdzie budujesz ten domek? jakie to są okolice? My w Mińsku Mazowieckim. Trochę jestem zaskoczona, że robiliście ścianki działowe po postawieniu domu i ze okna dachowe po dachówc. My zrezygnowaliśmy z okien w dachu i poszerzyliśmy okna balkonowe. Zrezygnowaliśmy także z drugiej łazienki w sypialni tam jest pralnia i podnieslismy garaż do góry i tam jest dłuuuuuga garderoba. Jak Ci idzie robota? A przedewszystkim jak tam z kasą? My na dzień dzisiejszy zmieściliśmy się w 200 tysiakach razem z centralntm i szlichtą. Moęz być ale dobieramy kredyt o 100 powinno starczyć na wykończenie-ma w tym się zmieśćić elewacja zewn, sufit na piętrz , bo jeszcze go nie mamy, murowna z cegieł kuchnia kominek 'ala koza podłoga- terakota na dole i panele u góry, glazura terakota do łazienki no pierdoły:) kuchenka pralka zmywarka wypoczynek, drzwi wewn i urządzenie pokoju synka mam nadzieję ale się rozpisałam i to napewno jeszcze nie koniec-narzie w mojej głowie kłębią się mysli dotyczące koloru ścian w pokojach:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmaxer 10.09.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 witam-ścina z suporexu-nasz kierownik budowy stwierdził, że jest na tyle lekka, że to spoko wystarczy. Muszę wziąc i powrzucać na stronkę zdjęcia tam Ci znać Ciekawe, moj inspektor stwierdzil ze wlasnie ta scianka jest za lekka i moze ja wiatr przewrocic. A silka jest jakby troche ciezsza niz suporeks Moze bredzil... - gdzie budujesz ten domek? jakie to są okolice? Jankowo, pod Gdanskiem Trochę jestem zaskoczona, że robiliście ścianki działowe po postawieniu domu i ze okna dachowe po dachówc. A co mielismy stawiac scianki dzialowe przed postawieniem budynku? No i z oknami dachowymi tez kolejnosc wydaje mi sie zupelnie poprawna. Widzialas jakas budowe, na ktorje okna dachowe byly wstawione zanim byla dachowka? Hmmm.... Jak Ci idzie robota? A przedewszystkim jak tam z kasą? My na dzień dzisiejszy zmieściliśmy się w 200 tysiakach razem z centralntm i szlichtą. Robota idzie beznadziejnie. Dach powinien byc skonczony 2 miesiace temu, a w jakim jest stanie to widac. Na dodatek wlasnie sie dowiedzialem, ze ekupa, ktora miala nam w tym tygodniu zaczac robic tynki wlasnie zmienila miejsce zamieszkania na Irlandie. Kur.... Teraz tynkarzy znajde najwczesniej za 3 tygodnie i na dzien dobry wrzesien poszedl w cholere. W tej sytuacji to prawdopodobnie nie zdaze juz zrobic wylewek przed zima A co do kasy to do tej pory poszlo 195 tys. Stan taki jak widac, plus niestety glupi bylem bo wykonawca ma zaplacone za dach juz do konca, i dlatego teraz mnie zlewa i nie chce sie wywiazac Mam zrobiona elektryke, wode, czesc ogrzewania, zaplacone za piec i kupiony styropian na podlogi i elewacje, gotowa wentylacja mechaniczna. Troche kredytu jeszcze zostalo, wolalbym go szybciej wydawac a nie tak jak teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśkaszymon2003 11.09.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Wg moich info to co do okien dachowych to montuje się je zaraz po wiedźbie dachowej a przed założeniem łat , kontr łat , folii i dachówki. Potem łatwej je obrobić. Inaczej istnieje duże ryzyko że okna będą zaciekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśkaszymon2003 11.09.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 a co do ścian wykuszu to boczne ściany łazienki stoją na kontrukcjach nośnych budynku a przednia też nie jest niczym zagrożona. jak widzisz sciany łazienki tworzą literę u więc wiatr niejest im w stanie zagroźić( prędzej cały dach odfrunie niż zawalą się na wskutek wiatru) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśkaszymon2003 11.09.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Budując parter budujemy scianki działowe na identyczna wysokośc jak ściany zewnetrzne a potek układamy strop. w ten sposub unikamy sztukateri ścianek działowych która wystepuje podczas budowy w innej kolejności.(spotkałem się nawet z tym że robotnicy wypełniali powstałe szczeliny między ścianka działową a stropem pianką bo nic innego im nie podchodziło) najczęsciej w budowaniu bloków tak robią wiec wydaje mi się że ta pierwsza metoda jest solidniejsza. ( no chyba że mamy robotników którzy nie są w stanie zbudować wszystkiego równo. wtedy budują ściany zewnętrzne, potem strop( większa tolerancja błędu) a potem pasują w to ścianki działowe. ( zawsze jakoś wejdą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmaxer 11.09.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 u mnie nie ma problemu ze sciankami, sa w miare rownoproblem byl na etapie budowy - silki 12 cm nie szlo kupic i scianki dzialowe byly robione pare miesiecy po postawieniu zewnetrznych scian parteru. ale nawet jakbym mial silke 12 od reki to pewnie nie zmienialbym kolejnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alcia-z 07.04.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Hejka! Ja to jestem nierozgarnięta!! Dopiero dziś trafiłam na ten watek - szkoda, bo może bym coś podejrzała My swoją Milę budujemy od lipca 2007, całośc prac systemem gospodarczym, za robociznę stanu surowego otwartego z konstrukcją dachu zapłaciliśmy 6,5 tyś zł Z przeróbek to -okna dachowe 2x78 zamienilismy na 1x114 co = oszczędność , -w wykuszu boczne drzwi zastąpiliśmy oknami, -pod schodami zrobiliśmy piwniczke, -ze spiżarki zrobiliśmy wnękę, będzię kącik gospodarczy na lodówkę, szafkę roboczą, teraz trochę żałuję że nie powiększyłam o 40 cm wiatrołapu i byłyby tylko szafki na 60 cm głębokie, ale już za późno -zlikwidowałam małą łązienkę i zrobiłam tam suszarnię-wejście z łazienki, dodałam małe okno - łazienkę na górze powiększyliśmy aby ściana mogłabyć murowana, pomniejszając tym samym pokój obok łazienki i kolejny obok niego, powiększyłam garderobe w pokoju nad wykuszem - w garazu 2 długie okna zamiast jednego krótkiego - do gabinetu wejście z zewnątrz, ponieważ będzie tam biuro Obecnie jesteśmy na etapie ocieplania, mamy instalację wodną i elektryczne, tynki, od soboty posadzki Jak czytam o tych waszych rekuperatorach to dla mnie czarna magia, mąż coś o nich w sumie wspominał ale ostatecznie zrezygnował, nawet nie wiem gdzie u nas jakas wentylacja jest madmaxer fajnie było przeglądnąć fotki z realizacji, zazdrością delikatnie powiało :-?bardzo chciałabym się już wprowadzić ale niestety nie mamy jeszcze przyłącza wody jeśli ktoś chętny to zapraszam do mojej galerii Mili http://picasaweb.google.pl/marysia0407/Domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśkaszymon2003 17.04.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Hejka! Ja to jestem nierozgarnięta!! Dopiero dziś trafiłam na ten watek - szkoda, bo może bym coś podejrzała My swoją Milę budujemy od lipca 2007, całośc prac systemem gospodarczym, za robociznę stanu surowego otwartego z konstrukcją dachu zapłaciliśmy 6,5 tyś zł Z przeróbek to -okna dachowe 2x78 zamienilismy na 1x114 co = oszczędność , -w wykuszu boczne drzwi zastąpiliśmy oknami, -pod schodami zrobiliśmy piwniczke, -ze spiżarki zrobiliśmy wnękę, będzię kącik gospodarczy na lodówkę, szafkę roboczą, teraz trochę żałuję że nie powiększyłam o 40 cm wiatrołapu i byłyby tylko szafki na 60 cm głębokie, ale już za późno -zlikwidowałam małą łązienkę i zrobiłam tam suszarnię-wejście z łazienki, dodałam małe okno - łazienkę na górze powiększyliśmy aby ściana mogłabyć murowana, pomniejszając tym samym pokój obok łazienki i kolejny obok niego, powiększyłam garderobe w pokoju nad wykuszem - w garazu 2 długie okna zamiast jednego krótkiego - do gabinetu wejście z zewnątrz, ponieważ będzie tam biuro Obecnie jesteśmy na etapie ocieplania, mamy instalację wodną i elektryczne, tynki, od soboty posadzki Jak czytam o tych waszych rekuperatorach to dla mnie czarna magia, mąż coś o nich w sumie wspominał ale ostatecznie zrezygnował, nawet nie wiem gdzie u nas jakas wentylacja jest madmaxer fajnie było przeglądnąć fotki z realizacji, zazdrością delikatnie powiało :-?bardzo chciałabym się już wprowadzić ale niestety nie mamy jeszcze przyłącza wody jeśli ktoś chętny to zapraszam do mojej galerii Mili http://picasaweb.google.pl/marysia0407/Domek Witam Fajnie się ogląda "nasz projekt" w ciut innym wydaniu:)) Gdzie się budujecie? My niedługo powinniśmy zacząć robić" w środku"-podłogi, malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alcia-z 28.04.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 My budujemy w warmińsko-mazurskim, na pograniczu mazowieckiego więc całkiem blisko was Na razie robimy elewację, w środku jeszcze trochę zostało - ocieplić poddasze, płytki, panele, ściany - ale już bliżej niż dalej A jak robicie kolory - bo ja troche jak w projekcie, odcinam na wyskości balkonu ciemnejszym kolorem, z tyłu ten pas pomiędzy oknami, ciemniejszy wykusz , wnęka przy drzwiach wejściowych i pod balkonem na całej jego szerokości Wrzuć też jakieś fotki, chętnie bym pooglądała. Na stronie archipelagu na forum "mili" też pokazało się kilka osób, zajrzyj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresa58 29.05.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 My za kilka dni kupujemy projekt. Wszystkie Wasze uwagi są bardzo cenne, przydadzą nam się na etapie adaptacji. Czy ktoś z Was robił dodatkowe pomieszczenie nad garażem /my planujemy go troche powiększyć/?Najchętniej zrobiłabym tam wejście z poddasza, ale jeszcze nie mam koncepcji jak.... Podeślijcie jakieś zdjęcia wykończonej "góry"[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśkaszymon2003 30.05.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Tak my tak zrobiliśmy-tam będe miala garderobę wejście od pokoju sypialni-dalej mam pralnie zamiast łazienki i póżniej to pomieszczenie nad garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresa58 30.05.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 masz jakieś zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts