Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Zamiany jakie ja dokonałam to:

- przeniosłam taras na tył domu, a tym samym zrobiłam wyjście na tylnej ścianie domu

- przesunełam komin w kotłowni

- na górze zlikwidowałam wszystkie okna połaciowe (wg architekta świtała jets wystarczająco dużo :)

- zlikwidowałam łazienkę w sypialni i zrobie tam garderobę

- zlikwidowałam też balkon w sypialni

No i to chyba wszystkie większe zmiany w naszym projekcie :)

• Odpowiedzi 125
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Jakoś przegapiłem te odpowiedzi, dlatego tak późno się odzywam. Budujemy się w okolicy Kamiennej Góry (Dolny Śląsk). Czekam na pozowlenie na budowę (co będzie opóźnione przez procedurę z N2000). Mam ekipę na wykonanie stanu surowego otwartego, wiem ile za materiały do "zera", zamawiam więźbę i dechy na podłogę, drewno na schody i parapety. Po kredyt w okolicy czerwca.

Zmieniłem:

1) Kominek centralnie po osi na środek wejścia do salonu ( w związku z tym zmiany na poddaszu)

2) Zamiast łazienki przy sypialni -suszarnia. W tym pomieszeniu dodatkowe okno połaciowe - pojedynacze.Wszędzie tam gdzie były podwójne będa pojedyncze, czyli cztery.

3)Kosmetyczne przeróbki w garażu zwiazane z koniecznością umieszcenia hydroforu - zasilenie woda inaczej jak w projekcie.

4)Zmiany w konstrukcji dachu, projektent twierdził, że tam gdzie lukarna może się lekko ugiąć, bo nie ma podparcia (to zostało rozwiązane).Dlatego jeden podciąg na parterze został przeliczony i wzmocniony.

Nie wiem do końca czy te wszystkie wzmocnienia są efektem przeliczeń, czy tez ogólnopolskiej fobii zawalania się dachów ?

1) szybki jesteś w zamiawianiu parpetów i dech na podłogę, masz jakieś namiary na tani materiał, może ja też sie załapię :lol:, więźbę gdzie zamawiasz?

2) ja jestem po kolejne rozmowie z ekipą, ta za stan surowy otwarty chce 23500, negocjacje w toku;

3) jeśli chodzi o konstrukcję dachu, to nasz architekt nic nie wspominał, ale zaczęło mnie to interesowac i chyba go znowu nawiedzimy

U mnie robocizna do stanu surowego otwartego wyniesie 20 tys. Więźbę zamawiam po 620 zł/m3 netto, w tym jest namaczanie, składowanie w tartaku do jesieni i transport na plac budowy. Nie wiem czy to dobra cena bo rozeznałem tylko 3 tartaki. Z drugiej strony słyszałem, że należy uważać na drewno proponowane po 530 zł/m3, właśnie na DŚ. Podobno to wywroty, które troche poleżały. Więźbę zamówię w Jaczkowie.

Z czego budujesz fundament i ściany ?

My dzisiaj mamy kolejną rozmowę z kolejną ekipą, jeśli chodzi o fundamenty to: ławy lane z gruchy + bloczki betonowe. Natomiast w przypadku ścian na czele jest silka teodory 18, ale jedni tu odradzają, drudzy polecają i bądź tu mądry. Strop miał byc terriva karamzytobeton, teraz doszła silka lub ytong. Na czym skończymy tego nie wiem.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

witam-a my kupiliśmy ten projekt-i wlasnie jesteśmy na etapie wszelkich " zasr..." pozwoleń:)- :lol: - CZY MOŻECIE UMIECIĆ ZDJĘCIA SWOICH POCZĄTKÓW BUDOWY-BYŁOBY SUPER JAK BEDĘ JUZ COS MIAŁA TO TEZ COŚ ZAPODAM-u mnie sa takie zmiany

łazienka na pietrze zamieniona na sypialnie i to na razie wsio-jak byście mieli jakieś propozycje udogodnienia to piszcie-pozdrawiam-aśka

• 2 weeks później...

Słyszałam, że domek normalne wymiary będzie miał dobpiero jak wstawi sie okna, my w przyszłym tygodniu zaczynamy ściany:). W garażu zrobilismy sobie kanał. teraz szukamy jeszcze kogoś do dachu, niby ktoś już jest, ale ja wole jeszcze poszukać.

Scody będe mała normalnie, ale jakoś nie mogę ich sobie wyobrazić, okna w dachu wszystkie wywaliłam, w sypialni jedno dodałam.

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

Witam, kupiłem projekt Mila z Archipelagu i jestem na etapie pozwolenia na budowe. Dom bedzie stał koło Jawora niedaleko Kamiennej Góry :).

Bul czy bede mógł przyjechać na Twoja budowę i zobaczyć jak to wyglada ?

Tutaj link do zdjecia mojej dzialki i domku, troche zla perspektywa ale juz cos widac :)

http://www.ratsquare.com/wiz.jpg

pozdrawiam

Imar

http://www.ratsquare.com/wiz.jpg[/img]