Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jejku, zaglądam tu co jakiś czas, a tu widze ożywienie szanownych milowiczów. Do Imar - no pewnie nie ma problemu, musimy się tylkko zmówic ze 2 dni wcześniej.

Do aśkaszymon2003- wstyd się przyznać, ale nie potrafię wklejać fotek i przyznam,że nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Co do przemyśleń, to mam ich wielę.

1)Konstrukcja stropu,podciągów i słupów - należy przegadać z adaptatorem projektu eliminacje dwóch słupów na parterze oraz jednego podciągu kosztem wzmocnienia jednego podciągu, który pozostaje. naprawde pare złotych wkieszeni pozostaję. Mnie oświecił wykonawca "po fakcie"

2) przestawiłem kominek na środek domu i środek wejścia do salonu - centralnie.Łatwiej rozprowadzić ciepło w dgp.

3) Z uwarunkowań terenowych wyniknęła zmiana funkcji garażu na kuchnie z jadalnią. Wjazd do takiego garażu byłby u mnie mocno utrudniony, co sugerowała mi żonka. A w ogóle w projekcie garaż jest wąskawy...

4) Okna - cztery pojedyncze, standardowe (78*118) a nie sześć 78*140

to tak z grubsza

• Odpowiedzi 125
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, wlasnie dolaczylem do grona forumowiczow. Niedawno kupilem projekt "mila" i jestem na etapie adaptacji projektu i uzbrajania dzialki.

Jesli chodzi o przerobki projektu, to za wiele nie robimy. Najwazniejsza, to przedluzenie garazu o ok. 1 m zeby wiecej miejsca bylo. Dodatkowo likwidacja spizarki - zamiast niej bedzie miejsce na duza szafe w przedpokoju, a w kuchni na dodatkowy rzadek szafek. Planujemy rowniez ogrod zimowy przyklejony do okna wychodzacego z kuchni na bok domku, o ile finanse pozwola.

Dziwi mnie ze tyle osob likwiduje lazienke przy sypialni. Dla mnie ta lazienka to idealna sprawa. Dzieciaki beda mogly urzedowac sobie po domu, a ja sie z zonka zamykam w sypialni i mozemy nie wychodzic stamtad przez caly weekend :)

A wy macie jakies ciekawe pomysly na zmiany?

Jesli chodzi o budowe, to mam zamiar wystartowac na wiosne 2007. Lokalizacja: Jankowo (tuz za obwodnica Gdanska).

A poki co moge sie pochwalic okolica :)

http://aniol.demon.pl/~mad/dzialka_1.jpg

http://aniol.demon.pl/~mad/dzialka_2.jpg

I bezposrednie sasiedztwo:

http://aniol.demon.pl/~mad/dzialka_3.jpg

Pozdrawiam wszystkich, Jarek

Witam serdecznie!

Ja też kupiłem ten projekt i jestem na etapie załatwiania pozwoleń , tzn. teraz w tygodniu mam je już odebrać od architekta.

W moim projekcie zmieniałem - narazie :

-zamiast łazienki w sypialni na piętrze będzie garderoba

-w spiżarni przy kuchni zlikwidowałem wejście od ozn. 1 wiatrołapu co pozwoli zrobić tam jakieś miejsce na ubrania / wieszak /.

Zmian narazie planujemy tyle ale może się jeszcze coś wprowadzi podczas budowy.

Z budową planuję ruszyć na wiosnę 2007 roku ale ciągle się zastanawiam jakie będą koszty ! Muszę zrobić rozpoznanie! Chyba że ktoś już takie zrobił to bardzo proszę o pomoc!

Jestem z Ustronia woj. śląskie . e-mail : [email protected]

P.S. Wszedłem na to forum zupełnie przypadkowo i wydaje mi się że cieżko jest z głównego forum wejść na konkretny temat / bardzo dużo różnych tematów/. Szkoda bo może było by więdzej osób zainteresowanych tym tematem !

POZDRAWIAM !

• 2 months później...

Witam,

Ja tez dolaczylem nie tak dawno do grona "milowiczów" i jestem właśnie na etapie oczekiwania na wydanie pozwolenia na budowę.

Zmian wielkich (jak na razie) w projekcie nie dokonywałem, ograniczając się w zasadzie do przeniesienia tarasu na tył i związanej z tym relokacji drzwi balkonowych.

Największa zaś rewolucja ma sie szansę odbyć w kontekście nie do końca jeszcze podjetej decyzji względem zainstalowania w domu wentylacji mechanicznej.

W związku też z czym zastanawiam się czy bardziej już zaawansowani "milowicze" rozważali może podobną koncpecję, ewentualnie też mają jakieś własne wentylacyjne doświadczenia (zauważyłem w jednych z postów wzmiankę o dgp i byłbym bardzo wdzięczny autorowi za wszelkie bliższe na ten temat uwagi).

Chwilowo zaś koncentruję sie na analizie adaptacji, jaką otrzymałem z Archipelagu, zakładającej instalacje systemu Dospelu. I jeżeli w międzyczasie nie dojdzie u mnie do jakiejś gwałtownej wolty myślowej, to najbardziej prawdopodobny wydaje się na dzień dzisiejszy pomysł zainstalowania w Mili reku plus gwc.

Zdając sobie sprawę z istniejącego na forum potężnego wątku rekuperacyjnego nie zamierzam poruszać już tutaj tematu samej idei odzysku ciepła, tudzież wentylacji, z chęcia za to powitałbym aktualne przemyślenia, ewentualnie też informacje na temat praktycznego już zastosowania rekuperatorów przez "milowych" inwestorów.

I na koniec jeszcze jedna prośba do najbardziej zaawansowanych budowniczych Mili- czy moglibyście choć orientacyjnie zdradzić koszty postawienia przez Was stanu surowego zamkniętego? Projekt wydaje się być całkiem popularny na Dolnym Śląsku, skąd i ja sam mam przyjemność pochodzić i tym przydatniejszye byłyby dla mnie ceny z tego właśnie rejonu.

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Witaj,

Ja planowalem DGP, ale wlasnie ostatnio moje przemyslenia rowniez skierowaly sie na rekuperator + GWC. Jeszcze nie mam konkretnego projektu, ale troche czytalem i rozmawialem z ludzmi, ktorzy maja to u siebie. Moj pomysl jest taki zeby centralke reku umiescic podwieszona pod sufitem garazu, na gore rury puscic przez lazienke a na parterze zrobic podwieszony sufit w holu i fragmentach kuchni i salonu (lubie udziwnione sufity wiec akurat to mi pasuje).

A Ty masz jakies przemyslenia co do rozprowadzenia kanalow w tym domku? Koniecznie daj znac jak bedziesz mial jakis konkretny projekt juz. I napisz skad jestes. Jesli z okolic Trojmiasta to moze razem poszukamy jakiejs firmy i sie podzielimy kosztami projektu?

Z DGP raczej zrezygnuje.

Za tydzien mam sie spotkac z lokalnym przedstawicielem Dospelu i wtedy bede mogl przekazac juz nieco wiecej konkretow na temat calego systemu wentylacyjnego.

Na chwile obecna dysponuje jedynie ta wstepna adaptacja dolaczona do projektu z Archipelagu i garscia wlasnych przemyslen, z ktorych wlasnie wynika, ze najbardziej optymalnym rozwiazaniem bedzie polaczenie reku przeciwpradowego z gwc rurowym. Z dgp rezygnuje ze wzgledu na plany dosyc sporadycznego uzywania kominka, co poddaje w watpliwosc ekonomiczna sensownosc ciagniecia dodatkowych kanalow dystrybucyjnych goracego powietrza.

Jezeli zas chodzi o umieszczenie reku, to rozwazalem dwie opcje- jedna klasyczna z reku na poddaszu nieuzytkowym, co mogloby pozwolic zaoszczedzic nieco na dlugosci kanalow wentylacyjnych (wszystko by sie rozchodzilo z centrum domu), no i rozwiazaloby problem ewentualnie niedostatecznego sprezu. Pytaniem natomiast pozostaje halas generowany przez samo reku (w koncu to poblize sypialni), no i hipotetyczna kwestia docieplenia tego poddasza.

Druga opcja jest ta, ktora Ty rozwazasz, czyli podwieszenie reku w garazu. Za tym rozwiazaniem przemawialaby z kolei latwosc podlaczenia centrali do gwc.

Z ostatecznym wyborem wstrzymam sie jednak do rozmowy z jakims fachowcem od wentylacji, ktory bedzie w stanie wyjasnic mi, czy umieszczony tak z boku wentylator nie bedzie musial byc znacznie wiekszej mocy, by spokojnie dostarczyc powietrze do polozonej po przeciwnej stronie domu sypialni na poddaszu.

Kontynuujac zas jeszcze teamt garazu- zastanawialem sie tak przy okazji, czy tutaj wlasnie nie zainstalowac wylotu z reku, co zapewnialoby zimowa pora dogrzewanie pomieszczenia.

Tak jak jednak wspominalem powyzej- mam nadzieje, ze gros tych watpliwosci rozwieje w przyszlym tygodniu i gdy tylko bede cos wiecej wiedzial na temat konkretnych zastosowan wentylacyjnych w projekcjie Mili, nie omieszkam dac o tym znac na forum.

Jezeli zas chodzi o propozycje wspolpracy, to z gory za nia dziekuje, obawiam sie jednak, ze ciezko sie nam bedzie bezposrednio kontaktowac, bowiem tak jak zaznaczylem w swoim inicjacyjnym poscie mieszkam na Dolnym Slasku, a w tej chwili zamierzam budowac sie w Złotoryi. Niemniej wierze, ze kazda, w tym tez wirtualna wymiana doswiadczen jest wiele warta i licze, ze ten watek na forum nadal bedzie sie rozwijal.

Ja wlasnie z umieszczeniem reku na poddaszu mam watpliwosci z powodu dlugosci kanalow. trzeba z gory na dol przeciagnac 3 kanaly: z gwc do reku, i 2 z reku do pomieszczen. O ogrzewanie poddasza sie nie martw, obkladasz reku 15cm welny mineralnej i juz. Do garazu powietrza raczej nie bede puszczal - nie chce zeby mi w garazu walilo wydzielinami z toalety :)

Czekam na wynik Twojego spotkania z fachowcami, jak ja cos bede mial to tez dam znac. Narazie jednak jakos sie nie moge zabrac za to...

Jak tylko dowiem sie czegos nowego na temat "milowej" wentylacji, nie omieszkam podzielic sie tym na forum.

Tymczasem zas stojac wobec problemu wyboru ekipy budowlanej, zastanawiam sie, czy ktos z forumowiczow ma moze jakies doswiadczenia z firma Multi?

Jak na razie z przeszukwian pod tym katem forum dowiedzialem sie jeno, ze oferta tej firmy potrafila byc nawet o 20% drozsza od wszelkiej lokalnej konkurencji. Byc moze jednak nie jest to standard i takze do innych "milowiczow" po zakupie projektu z Archipelagu zglaszal sie ktos z Multi, przedstawiajac wlasna propozycje, nieco atrakcyjniejsza niz te wspomniane powyzej 20% "na gorke"?

Inna rzecza, ktora mnie teraz nurtuje jest takze wybor materialu na sciany. Czy gros z inwestorow decydowalo sie na silke, czy tez moze jednak eksperymentowalo z ytongiem, tudziez innymi alternatywnymi materialami?

A biorac pod uwage, ze ostatnio w tym watku aktywni jestesmy chyba tylo my dwaj, to chcialem sie zapytac bezposrednio madmaxera, na co Ty sie zdecydowales i jak u Ciebie z wyborem ekipy? I jezeli ten etap jest juz poza Toba- to na ile wykonawca wycenil u Ciebie stan surowy zamkniety? Wybacz bezposredniosc, ale zblizam sie wielkimi krokami do etapu negocjacji i wszelkie tego typu informacje moga okazac sie dla mnie wielce przydatne.

Z gory dzieki

Obawiam sie, ze masz identyczne problemy jak ja i co najwyzej moge sie podzielic przemysleniami, ale zadnymi konkretami.

Z gosciem z Multi rozmawialem, ale po pierwszej rozmowie dalem sobie z nimi spokuj. To jest zwykly posrednik. Niewiele robi a prowizje zgarnia. Nie ma wogole sensu z nimi gadac. To samo co oni zaproponuje Ci kazda firma robioca kompleksowe wykonastwo, tylko bez dodatkowego posrednictwa. Multi to taki poasozyt, ktory nie powinien wogole istniec.

A co do scian... Ja na poczatku bylem zdecydowany na porotherm, ale w tej chwili to juz nic nie wiem. Czekam wlasnie na wycene z 2 firm, maja wycenic z potothermem, ale mozliwe ze jeszcze wroce do silki. Tylko na pewno nie 3 warstwy jak w projekcie, ale silka + styropian.

Natomiast jesli wycena z tych firm bedzie do bani to bede budowal systemem gospodarczym, wtedy sciany pojda z tego, co bedzie najlepiej cenowo wychodzilo.

Dzieki za szybka odpowiedz. Teraz przynajmniej wiem, czego sie spodziewac po tym "domu w paczce". I widze, ze trzeba bedzie sie raczej skoncentrowac na negocjacjach z lokalnymi wykonawcami.

Za gora tydzien powinienem miec juz w reku pierwsza wstepna oferte na dwuwarstowa sciane z silki.

Kiedy tylko bede znal ten inicjacyjny kosztorys, dam Ci znac, jak to zostalo u mnie wycenione i jak licze, bedziemy mogli wowczas porownac z jednej strony koszty obu technologii (ktore mimo wszystko wydaja mi sie dosyc zblizone) oraz regionalnych roznice w wycenie robocizny (tutaj -obawiam sie- skala rozbieznosci moze byc juz znacznie wieksza...)

Co sie zas tyczy systemu gospodarczego, to chwilowo (byc moze naiwnie) nie biore takiego rozwiazania jeszcze pod uwage, bo niestety nie wyobrazam sobie, bym mogl w najblizszym roku poswiecic az tyle uwagi budowie. Calkiem jednak mozliwe, ze rzeczywistosc stricte ekomoniczna zmusi mnie do zmiany zdania.

Tymczasem zas powodzenia w negocjacjach z kolejnymi ekipami i szybkiego wybrania najlepszego wykonawcy!

Wlasnie przed chwila otrzymalem wyceny. Oj.... slabo.

Firma 1:

900 brutto/m2 (po podlogach netto) za stan surowy otwarty + dach z pokryciem + elewacja zewnetrzna (tylko okna do tego dolozyc i bedzie stan zamkniety jesli dobrze rozumiem). Ale jeszcze nie widzialem ich szczegolowej oferty, wiec nie wiem co dokladnie wchodzi w ta cene. Jak narazie i tak jest to najlepsza oferta, jaka dostalem.

Firma 2:

147.000 netto za stan surowy otwarty + dach z pokryciem.

Obie wyceny dotycza scian z porothermu, ale sadze, ze zmiana na silke lub gazobeton nie powinna drastycznie zmienic wyceny.

Rejon to jak juz pisalem Trojmiasto. Chyba tu jest dosc drogo :(

Parafrazujac slynne powiedzenie, moglbym sie odniesc do tej wyceny slowami: "jest dobrze, ale nie beznadziejnie"...:-)

A tak na serio- to dzieki wielkie za te dane, ktore stanowia dla mnie dobry punkt odniesienia do negocjacji z dolnoslaskimi wykonawacami.

Przy okazji chcialbym sie tylko dopytac jeszcze, czy moglbys mi podac jaka czesc tych ofert zamuja koszty robocizny, a jaka koszt samych materialow?

Ja swoja pierwsza zgrubna wycene stanu surowego (czy zamknietego, czy otwartego to sie pewnie okaze dopiero podczas spotkania z wykonawca) powinienem miec kolo 18.12. i z miejsca postaram sie wrzucic ja na to forum.

Jednoczesnie tez licze, ze moze nieco starsi bywalcy zajrza tu i podziela sie swoimi doswiadczeniami z budowy Mili.

Mam troche uzupelnione informacje apropos pierwszej wyceny.

Po drobnych negocjacjach oferta handlowa wyglada nastepujaco:

870 zl brutto / m2 domu (netto - po podlogach), co daje mi kwote ok. 147 000 (mam minimalnie zwiekszona powierzchnie gdyz architekt przy adaptacji wydluzyl mi garaz o 1m).

W sklad tej oferty wchodzi:

- geodeta i kierownik budowy,

- roboty ziemne,

- fundamenty z ociepleniem,

- sciany (dowolny material do wyboru: porotherm, silka, gazobeton moglby byc taniej o ok 1-2% ceny koncowej),

- ocieplenie scian (14cm styropianu),

- tynk akrylowy na sciany,

- strop, scianki dzialowe (parter i pietro),

- dach z pokryciem (dachowka ceramiczna)

Do stanu zamknietego na pewno brakuje okien i ocieplenia dachu. Pozniej musze to porownac jeszcze z kosztorysem od Archipelagu, ktory podobny stan (tylko nie pamietam czy tam jest ocieplenie dachu, bo okien chyba nie ma - sprawdze w domu po pracy) wycenia na 133 000 na polowe roku 2005. Tak wiec cena chyba jest przyzwoita, i mysle ze sie na ta firme zdecyduje.

Nie mam rozbicia ile za materialy a ile za robocizne i w sumie nie interesuje mnie to. On wchodzi na budowe i wszystko nalezy do niego. Ja podpisuje umowe na cene koncowa i nic wiecej mnie nie obchodzi. Taki uklad mi pasuje, bo nie mam czasu ani ochoty jezdzic po skladach budowlanych, negocjowac cen itp.

W jednej z firm ktora wyceniala robocizne zaoferowali mi 39000 (tylko nie pamietam czy netto czy brutto) ale sam musialbym sie troszczyc o materialy itp. Ta cena dodatkowo nie wliczala pokrycia dachu. Podziekowalem im. Nawet nie wiem czy to byla dobra cena, ale chyba nie bardzo.

W piatek jeszcze bede rozmawial z ta druga firma, ale nie sadze zeby zaoferowali cos lepszego. Mam nadzieje, ze jeszcze przed swietami zdecyduje sie juz ostatecznie i podpisze umowe z wykonawca. Start budowy planowany na marzec.

Bylem dzis w firmie robiacej systemy wentylacyjne na elementach Dospela. Gosc obejrzal moj projekt i mowi ze wlasnie montuja reku w bardzo podobnym domu, o podobnej powierzchni i kubaturze i podal mi ceny (brutto):

- centralka reku i inne materialy: 10200

- gwc: 9000

- integracja kominka z reku: 1000

- robocizna: 3000

- projekt: 700

W sumie 24000! Masakra :/ A ja liczylem na cene o ok. 6-7 tys. mniejsza :)

Przy czym dopiero po lekturze materialow dodatkowych wywnioskowalem ze chodzi o gruntowy wymiennik zwirowy, ktory jest drozszy. Czekam na dalsze szczegoly od niego.

Przy okazji teraz dopiero do mnie dotarlo, to co napisales w swoim wczesniejszym poscie - ze dostales z Archipelagu jakis projekt wentylacji mechanicznej. Moglbys cos wiecej na ten temat napisac? Musiales cos placic za to, czy ot tak udostepnili? I czy na podstawie tego mozna juz gotowy system zamontowac?

Przede wszystkim sorry za zwloke w odpowiedzi, ale przez kilka dni bylem w rozjazdach i dopiero dzisiaj znalazlem czas, by zajrzec na forum.

Przechodzac zas do konkretow, to Archipelag dolacza bez zadnych dodatkowych kosztow "Projekt instalacji wentylacji mechanicznej" dla Mili opracowany przez Dospel. Tyle tylko, ze o ile pozwala on (projekt, a nie Dospel) zorientowac sie w filozofii rozwiazan stosowanych przez te firme, o tyle srednio sie nadaje bez dalszej adaptacji do wykorzystania przy samodzielnym montazu. Przede wszystkim zastsosowane w tym projekcie rozwiazania sa -powiedzmy- nie najnowsze i w zasadzie i tak bedzie wymagana dodatkowa konsultacja przy zakupie nowszej centrali (sprez, wymiana itd). Dodatkowo projekt ten nie uwzglednia gwc, a za to rozwodzi sie mocna nad dgp i klimatyzacja.

Plusem za to jest- ze na jego podstawie Dospel moze bez wiekszego wysilku zaadaptowac projekt pod konkretne wymagania inwestorskie. I jak wynika ze slow lokalnego przedstawiciela handlowego- o ile nie doszlo do jakis znaczacych przerobek w projekcie samej Mili, tudziez nie chce sie samemu zrewolucjonizowac wentylacji, to koszt takiej operacji bedzie zerowy lub tez nie przekorczy 200-300pln.

Jezeli zas chodzi o ceny- to w pelni sie zgadzam, ze to drobna masakra... I najgorsze jest to, ze z mojej dzisiejszej rozmowy wynikalo, ze te 24tys. to wcale nie tak duzo... Ale po kolei.

Oferta, ktora dostalem przed kilkoma godzinami opiewala na:

-reku

8987pln za centrale plus wszystkie materialy do wentylacji

3500pln montaz (ceny netto)

-gwc

10000 materialy

1500 montaz (w budynku) plus testy

2500 roboty ziemne

-dgp - calosc minimum 4000pln, ale tu w szczegoly nie wnikalem, bo tak jak juz wczesniej wspominalem, raczej zrezygnuje z tego pomyslu

Za to z ciekawszych rzeczy, na ktore byc moze sie zdecyduje, dowiedzialem sie dzisiaj o nowej ofercie Dospelu dotyczacej gwc glikolowego. Zamiast rur Rehau czy innego PVC zakopywaloby sie na glebokosci mniej wiecej 2 m 160 metrow rurek z glikolem, a do domu wchodzilyby jedynie dwa krocce konczace sie wymiennikiem ciepla. Wedlug specyfikacji technicznej minimalna gwrantowana temperatura na wyjsciu to plus 3 stopnie. Teoretycznie wyglada to calkiem zachecajaco, ale przed dostateczna decyzja bede musial poszukac jeszcze w sieci nieco informacji na temat takiego akurat rozwiazania w gwc.

Co do samej wentylacji- to po konsultacji z "fachowcem" tez raczej zdecyduje sie na umieszczenie reku w garazu (koszt dodatkowych rur jest minimalny- 10 metrow rury kosztuje 120pln), a przy tej wielkosci bryly budynku nie powinno byc najmniejszego problemu ze sprezem i koniecznoscia stosowania mocniejszych wentylatorow).

W pelni sie tez zgodze z Toba i "po bozemu" wyrzutnie umieszcze na scianie zewnetrznej, tyle jeno, ze niekoniecznie ze wzgledu na "zapachy", ile temperature powietrza opuszczajacego reku. Wg "fachowca" przy nowej centrali o sprawnosci rzedu 80% zima mozna liczyc na wyjsciu na plus 3-5 stopni, tak wiec dogrzewanie garazu byloby mocno problematyczne...

A jak u Ciebie z alternatywna oferta wykonawstwa? W miedzyczasie dostales moze jaka nowa ciekawa propozycje?

U mnie spotkanie z "ekipami" niestety przesunie sie na "po swietach", wiec jak na razie wciaz obracam sie jeno wokol stricte teoretycznych i hipotetycznych wyliczen.

Za to od kilku dni jestem juz szczesliwym posiadaczem pozwolenia na budowe! I ten ewidentny sukces napawa mnie odrobina nadziei przed wejsciem w okres decydujacej budowlanej batalii;-)

Juz sie balem ze przedstawione przeze mnie ceny wywolaly u Ciebie gwaltowne zatrzymanie pracy serca i stad niemoznosc odpowiedzi na forum :D

Projekt wentylacji z Archipelagu juz zamowilem, no ale potwierdzasz moje przypuszczenia, ze nada sie on bardziej do celow orientacyjnych, niz ostatecznego wykonastwa. Swoja droga ciekawe czemu taka chale odwalaja.

Jesli chodzi o ceny instalacji, to widze ze ogolnie dosc drogo Ci policzyli. Musisz koniecznie innych firm poszukac jeszcze. Jedynie materialy Ci taniej wycenili niz u mnie, co potwierdza moje podejrzenia, ze z firma z ktora ja rozmawialem da sie tutaj jeszcze ponegocjowac. Robocizne straszliwie licza. Za co do diabla te 3000 chca? Przeciez nie beda przy tej instalacji przez miesiac na pelen etat pracowac. A mi gosciu wprost powiedzial ze to prosta robota i jak sie upre to moge tu zaoszczedzic i wszystko sam zrobic. Tylko z GWC sie tak nie da prosto. Mysle, ze trzeba sie ostro potargowac. Ale najpierw jakies konkurencyjne oferty musze miec w reku, a najlepiej na pismie :)

Natomiast cene GWC, ktora Ci zaproponowali, to juz pozostawie bez komentarza. Chyba cos im sie pomylilo. No chyba ze u Ciebie tez chodzilo o wymiennik zwirowy? Ja niestety nie doczekalem sie odpowiedzi na pytanie o koszt wymiennika rurowego. Daj znac jak znajdziesz jakies ciekawe informacje o tym nowym typie GWC - ja pierwszy raz slysze o czyms takim i chetnie dowiem sie czegos wiecej.

Zadnych alternatywnych wycen tez na razie nie mam. W branzy budowlanej chyba jeszcze nie dojrzeli do sprawnego odpowiadania na maile. Mysle, ze dopiero po nowym roku bede bardziej asertywny i rozpoczne kampanie telefoniczna :) Natomiast wracajac jeszcze do tej jednej oferty, ktora mam, to sadze ze jest realne stargowac z nimi cene do ok. 16000. Wtedy moge ich brac pod uwage. Mam jeszcze jeden atut w rekawie: dwoch kolegow na sasiednich dzialkach planuje startowac budowe jednoczesnie i jeden juz jest zdecydowany na reku, a drugi wlasnie sie zastanawia (z przewaga na tak). We trzech latwiej bedzie nam negocjowac wieksze rabaty.

Prawde mowiac w tej chwili od wentylacji bardziej zaprzata mi glowe myslenie o kredycie na budowe, dlatego s...

No a co do pozwolenia na budowe to gratuluje. Widze, ze idziemy prawie leb w leb z formalnosciami :)

Niestety mi juz euforia po otrzymaniu pozwolenia minela, a minely ledwo 2 tygodnie :)