Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wanna problem z obudową

user180585

Recommended Posts

Witam. Mam problem z montażem obudowy wanny. Mianowicie nie wiem jak ja przymocowac by się nie ruszyła do podłogi i u góry. Z podłoga mam największy problem gdyż mam ogrzewanie podłogowe i nie chce wiercic by nie przewiercic przypadkiem rury od ogrzewania. A klej montazowy po jakim czasie przestaje spełniać swoją funkcję. Proszę o pomoc. Aktualnie maskownica jest złamana do podłogi klejem montazowy.

Witam

Z reguły obudowy wanny mocuje się specjalnymi uchwytami - od góry i tylko od góry - które to uchwyty montuje się od spodu przedniej krawędzi wanny.

Wannę się ustawia, regulując wysokość nóżkami, tak aby ciasno wchodziła obudowa, wpina się obudowę w te uchwyty, napełnia wannę wodą, sylikon-uje wszystkie krawędzie styku ze ścianą, a po ok doby wypuszcza się wodę(to czas na wyschnięcie silikonu).

Montowanie na stałe i jeszcze do podłogi to duży błąd, i obudowa może skrzypieć i się wyginać dodatkowo trudną ją będzie estetycznie przymocować , o trwałości nie wspomnę.

https://www.google.com/search?q=uchwyty+obudowy+wanny&client=opera&hs=ZIE&sxsrf=ALeKk01GQ8CJDIjsn-4tVHgQkYYMPcUYNA:1602002936185&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=DnT-VEG-DfK9bM%252CwwVvwrDnDUkQaM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kSC-NEcd6S27nu8gtgYl61GjqTn0w&sa=X&ved=2ahUKEwj6xcL_taDsAhVLEncKHfrgA9gQ9QF6BAgJEEU&biw=1491&bih=826#imgrc=DnT-VEG-DfK9bM

To co proponujecie. Nie chce przewiercic ogrzewania podłogowego.

Od dołu się nie montuje - obudowa niejako wisi na zaczepach górnych- od dołu jeśli oczywiście chcesz możesz przykleić uszczelkę sylikonową do obudowy by nie wlatywało nic tą szparą, albo pozostawić bez uszczelnienia - wanna powinna być z obudową zamontowania nietrwale - ma się uginać i pracować pod wpływem ciężaru, ilości wody , czy zmianie wielkości pod wpływem temperatury. W zależności od stopnia wygięcia im większy tym uchwytów jest mniej lub więcej. Bardzo często mocowanie uchwytów wkleja się przy pomocy specjalnych klei lub żywicy epoksydowej.

Edytowane przez CityMatic

Który zestaw polecasz?

Kup taki jaki będzie pasował do Twojej wanny i obudowy - nie ma uniwersalnych!!!!!

Nie ma zestawu który polecam- kupujesz dedykowany do wanny i obudowy albo "rzeźbisz" sam

Musisz zobaczyć czy jest gdzie zamontować - dokręcić taki uchwyt do wanny

w innym przypadku musisz mocowanie przykleić, tak jak pisałem. Kleje są różne najlepiej klei się klejem METAKRYLOWYM.