Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotłownia pod PC

mojer

Recommended Posts

Witam

Jako że jestem przed stawianiem ścian działowych mam do forumowiczów pytanie.

Planuję zmniejszyć kotłownie do wymiarów 4,10x1,35. W pomieszczeniu planuję umieścić pompę Fujitsu Waterstage 8kw, zbiornik CWU 300l, osprzęt potrzebny do pracy ogrzewania podłogowego oraz rekuperator kcx-300. Boję się czy te 1,35m szerokości pozwoli na w miarę swobodny dostęp do urządzeń.

Witam

Jako że jestem przed stawianiem ścian działowych mam do forumowiczów pytanie.

Planuję zmniejszyć kotłownie do wymiarów 4,10x1,35. W pomieszczeniu planuję umieścić pompę Fujitsu Waterstage 8kw, zbiornik CWU 300l, osprzęt potrzebny do pracy ogrzewania podłogowego oraz rekuperator kcx-300. Boję się czy te 1,35m szerokości pozwoli na w miarę swobodny dostęp do urządzeń.

Nie wiem jakie są zalecenia producentów urządzeń, ale uważam, że mało. Dałbym 1,50m jako minimum choć i tak pewnie jak nie ma 1,80m szerokości -to urządzenia trzeba wstawiać pojedynczo odpowiednio w zaplanowanej kolejności. Wykonawcy kotłowni pytaj.

JA w podobnym pomieszczeniu to mam kibel, umywalkę, pralkę, jednostkę wewnętrzną PC ( a nie jest ona mała ), zbiornik 200l i cały osprzęt Tz. kotłowni, a i do tego żona tam trzyma jeszcze cały sprzęt sprzątający, a nie jest tego mało i jeszcze moją garderobę ( oczywiście na zbiorniku, bo nie ma już miejsca, ale działa jako dodatkowe ocieplenie zbiornika.. )

JA w podobnym pomieszczeniu to mam kibel, umywalkę, pralkę, jednostkę wewnętrzną PC ( a nie jest ona mała ), zbiornik 200l i cały osprzęt Tz. kotłowni, a i do tego żona tam trzyma jeszcze cały sprzęt sprzątający, a nie jest tego mało i jeszcze moją garderobę ( oczywiście na zbiorniku, bo nie ma już miejsca, ale działa jako dodatkowe ocieplenie zbiornika.. )

:)

U mnie 0,7x1,4 jednostka wew,rozdzielacz,grupa bezp,baniak 200l,rozdzielnica,no i jak u Ciebie sprzęt sprzatajacy i h..wie co jeszcze tam na wciskali ostatnio widzialem jakas cebule i sloiczki.Dla mnie została tylko góra baniaka na ciuchy robocze ;)