Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deska elewacyjna a listwa przy oknie

Recommended Posts

niekoniecznie, my uszczelniamy poliuretanem to miejsce w przypadku deski w glifach. wiec w takim oknie przyokienna nie bedzie konieczna, malo tego - moze nawet przeszkadzac. zalezy tez jaka ta przyokienna masz no i nie wiem jak z deska tabulo z kosbudu czy majsterpolu (wiem ze to jednej z tych 2 firm produkt jest)

mamy w ofercie greinplasta i sto zarowno handlowo jak i wykonawczo .

po przygodach opisanych w tym watku:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?230834-Panele-RODEO-imitacja-drewna-na-elewacji-dyskusja-z-Producentem&highlight=rodeo

i znalezieniu rozwiazania, nawet nikomu juz do glowy nie przyszlo szukac dalej :D

bez znaczenia w zasadzie czy ja dasz na pionach czy nie. i tak ja deska zakryje, jak jej nie dasz i sie zarysuje pod spodem - tez bez znaczenia.

i to korytko tylko Cie bedzie wkurzac :D

ja bym nie dawal na piony apu, deska, nie do konca dojezdzac nia do stolarki - na to sikaflex 11fc i bedzie spoko

na 99% uklad bedzie taki : siatka z klejem, grunt pod deske, klej do deski, deska i chyba ta deska jest juz prefabrykowana z kolorem z tego co mi gdzies tam mignelo.

sprawdz u producenta deski co oni tam zalecaja.

ukladanie na tynk robi sie zazwyczaj troche "na sile" i moze przysporzyc wielu niemilych niespodzianek

Dziękuje :)

Czy możesz mi coś prowadzić odnośnie listwy startowej której nie potrzebnie użyłem a nie chce już zakładać nowego tematu .

Listwa startowa była bez siatki same aluminium siatka zbrojąca nie doszła do końca cokola w paru miejscach pojawiły się rysy a jestem jeszcze na etapie drugiej warstwy kleju czy można jeszcze na taka listwę założyć listwę okapową lub narożnik

wez z ta listwa startowa.

ja walcze z nia od kilku lat i czego bys nie zrobil - i tak jest nie do konca fajnie.

daze do eliminacji listwy startowej zupelnie - zeby jej nie bylo najlepiej.

Alternatywa - tez nie za fajna tak na prawde w Twoim przypadku jak juz ja masz zalozona:

https://med-bud.pl/narozniki-i-listwy-bella-listwa-okapnikowa-lux-cok-2-5m,c30,p410,pl.html

ale musisz HIPER pilnowac zakladu siatki na laczeniu tej listwy. najmniejszy brak siatki, doslownie 1-2mm na jej laczeniu - i strzeli krecha.

w tym roku juz nie zdaze, ale zima 2020/21 wracam juz z kompletem wszytskich akcesoriow listwowo-siatkowych w warstwie zbrojacej. Niestety ale poki co w PL nie ma dobrego rozwiazania, jest w Austrii i troche czasu trzeba zeby to wdrozyc najpierw u siebie, a pozniej wprowadzic i aby stalo sie popularne na rynku. za 5 -6 lat bedzie w miare dostepne podejrzewam w tym kraju .

mozesz zrobic jeszcze jedna rzecz: podciac ja od spodu ta co masz zalozona - zeby jej nie bylo na "froncie" i zalozyc taka:

https://med-bud.pl/narozniki-i-listwy-caparol-listwa-okapnikowa-250cm,c30,p558,pl.html

lub jeszcze lepiej:

https://med-bud.pl/narozniki-i-listwy-sto-profil-cokolowy-okapnik-240cm,c30,p580,pl.html

ale tej nie mam w tej chwili ani sztuki, wlasnei montuje ja pierwszy raz w zyciu na swojej budowie w przasnyszu - zasada dzialania i cala koncepcja dokladnie taka jak w przypadku tej Caparolowej - z tym ze ma ten kawalek plastiku od dolu ktory po prostu na tym etapie wciskasz pomiedzy xps a eps z elewacji

Edytowane przez fighter1983

zamiast tej okapnikowej caparol-a oczywioscie mozex dac lux-n z bella - bedzie pewnie bardziej dostepna "lokalnie"

https://med-bud.pl/narozniki-i-listwy-bella-listwa-okapnikowa-lux-n-3-0m,c30,p145,pl.html

ta, ale problem dokladnosci polaczenia i obsadzenia jest ten sam - w Caparolowej jest to juz rozwiazane

Kurczę ciężko mi będzie wcisnąć ta blachę teraz między styropian fundamentowy a ścianę bo już zasiatkowane czy taka sama listwa tylko bez metalu by wystarczyła zatapiając ja do góry elewacji i spodu w tym przypadku mojej listwy startowej

no jak juz zasiatkowane to lipton.

ale w sumie lepiej teraz to wyciac niz jak juz bedzie tynk i wtedy nie daj boze strzeli. niestety ale przekonasz sie o tym czy strzeli po pierwszej zimie, gdy budynek bedzie ogrzewany.

najrozsadniejsza w Twoim przypadku wydaje mi sie opcja wyciecia jej od spodu na tym kawalku ktory jest dostepny , wyrwanie jej i obsadzenie takiej okapnikowej caparol-a , chyba najmniejsze zlo.

Czyli założyć coś jak ten caparol tyle ze spod siatki wywinąć na metal a góra już na elewacje

jak chcesz zalozyc okapnikowa typu Caparol-a musisz ciac "czolo" startowki, nie ma rady - bo nie bedziesz miec miejsca na dokladke i wyjdzie paskudne zgrubienie.

Obciąć przód to jeszcze Ok najgorsze to wycinać ja cała

Czy siatka z okapnikowej utrzyma się wtopiona w aluminium

no cala nie.

nie utrzyma sie na wtopieniu na aluminium.

wypadaloby ja ciac od spodu na rowni lub najblizej jak sie da przy samym rogu miedzy xps/eps