greg641 06.10.2020 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Witam zamierzam w paru oknach dać deskę tabulo imitująca drewno klejoną na klej w reszcie okien będzie tynk silikonowy kupiłem profil przyokieny z uszczelka czy w tym miejscu gdzie deska będzie wchodzić na szpalet mam tez ja dać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.10.2020 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 niekoniecznie, my uszczelniamy poliuretanem to miejsce w przypadku deski w glifach. wiec w takim oknie przyokienna nie bedzie konieczna, malo tego - moze nawet przeszkadzac. zalezy tez jaka ta przyokienna masz no i nie wiem jak z deska tabulo z kosbudu czy majsterpolu (wiem ze to jednej z tych 2 firm produkt jest) mamy w ofercie greinplasta i sto zarowno handlowo jak i wykonawczo . po przygodach opisanych w tym watku: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?230834-Panele-RODEO-imitacja-drewna-na-elewacji-dyskusja-z-Producentem&highlight=rodeo i znalezieniu rozwiazania, nawet nikomu juz do glowy nie przyszlo szukac dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg641 06.10.2020 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Listwa bella plast apu .Z glifami wyglada to tak ze w projekcie deska wchodzi na pionowe a np góra już jest tynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.10.2020 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 bez znaczenia w zasadzie czy ja dasz na pionach czy nie. i tak ja deska zakryje, jak jej nie dasz i sie zarysuje pod spodem - tez bez znaczenia. i to korytko tylko Cie bedzie wkurzac ja bym nie dawal na piony apu, deska, nie do konca dojezdzac nia do stolarki - na to sikaflex 11fc i bedzie spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg641 06.10.2020 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Dzieki jeszcze pytanko przy temacie czy jechać po całości tynkiem (knauf addi/conni) i do tego baranka kleić deskę ? Czy zostawiać warstwę (klej/siatka/grunt) w miejscach deski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.10.2020 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 na 99% uklad bedzie taki : siatka z klejem, grunt pod deske, klej do deski, deska i chyba ta deska jest juz prefabrykowana z kolorem z tego co mi gdzies tam mignelo. sprawdz u producenta deski co oni tam zalecaja. ukladanie na tynk robi sie zazwyczaj troche "na sile" i moze przysporzyc wielu niemilych niespodzianek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg641 06.10.2020 23:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Dziękuje Czy możesz mi coś prowadzić odnośnie listwy startowej której nie potrzebnie użyłem a nie chce już zakładać nowego tematu . Listwa startowa była bez siatki same aluminium siatka zbrojąca nie doszła do końca cokola w paru miejscach pojawiły się rysy a jestem jeszcze na etapie drugiej warstwy kleju czy można jeszcze na taka listwę założyć listwę okapową lub narożnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.10.2020 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 (edytowane) wez z ta listwa startowa. ja walcze z nia od kilku lat i czego bys nie zrobil - i tak jest nie do konca fajnie. daze do eliminacji listwy startowej zupelnie - zeby jej nie bylo najlepiej. Alternatywa - tez nie za fajna tak na prawde w Twoim przypadku jak juz ja masz zalozona: https://med-bud.pl/narozniki-i-listwy-bella-listwa-okapnikowa-lux-cok-2-5m,c30,p410,pl.html ale musisz HIPER pilnowac zakladu siatki na laczeniu tej listwy. najmniejszy brak siatki, doslownie 1-2mm na jej laczeniu - i strzeli krecha. w tym roku juz nie zdaze, ale zima 2020/21 wracam juz z kompletem wszytskich akcesoriow listwowo-siatkowych w warstwie zbrojacej. Niestety ale poki co w PL nie ma dobrego rozwiazania, jest w Austrii i troche czasu trzeba zeby to wdrozyc najpierw u siebie, a pozniej wprowadzic i aby stalo sie popularne na rynku. za 5 -6 lat bedzie w miare dostepne podejrzewam w tym kraju . mozesz zrobic jeszcze jedna rzecz: podciac ja od spodu ta co masz zalozona - zeby jej nie bylo na "froncie" i zalozyc taka: https://med-bud.pl/narozniki-i-listwy-caparol-listwa-okapnikowa-250cm,c30,p558,pl.html lub jeszcze lepiej: https://med-bud.pl/narozniki-i-listwy-sto-profil-cokolowy-okapnik-240cm,c30,p580,pl.htmlale tej nie mam w tej chwili ani sztuki, wlasnei montuje ja pierwszy raz w zyciu na swojej budowie w przasnyszu - zasada dzialania i cala koncepcja dokladnie taka jak w przypadku tej Caparolowej - z tym ze ma ten kawalek plastiku od dolu ktory po prostu na tym etapie wciskasz pomiedzy xps a eps z elewacji Edytowane 6 Października 2020 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.10.2020 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 zamiast tej okapnikowej caparol-a oczywioscie mozex dac lux-n z bella - bedzie pewnie bardziej dostepna "lokalnie"https://med-bud.pl/narozniki-i-listwy-bella-listwa-okapnikowa-lux-n-3-0m,c30,p145,pl.html ta, ale problem dokladnosci polaczenia i obsadzenia jest ten sam - w Caparolowej jest to juz rozwiazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg641 06.10.2020 23:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Kurczę ciężko mi będzie wcisnąć ta blachę teraz między styropian fundamentowy a ścianę bo już zasiatkowane czy taka sama listwa tylko bez metalu by wystarczyła zatapiając ja do góry elewacji i spodu w tym przypadku mojej listwy startowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg641 06.10.2020 23:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Czyli założyć coś jak ten caparol tyle ze spod siatki wywinąć na metal a góra już na elewacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.10.2020 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Kurczę ciężko mi będzie wcisnąć ta blachę teraz między styropian fundamentowy a ścianę bo już zasiatkowane czy taka sama listwa tylko bez metalu by wystarczyła zatapiając ja do góry elewacji i spodu w tym przypadku mojej listwy startowej no jak juz zasiatkowane to lipton. ale w sumie lepiej teraz to wyciac niz jak juz bedzie tynk i wtedy nie daj boze strzeli. niestety ale przekonasz sie o tym czy strzeli po pierwszej zimie, gdy budynek bedzie ogrzewany. najrozsadniejsza w Twoim przypadku wydaje mi sie opcja wyciecia jej od spodu na tym kawalku ktory jest dostepny , wyrwanie jej i obsadzenie takiej okapnikowej caparol-a , chyba najmniejsze zlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 07.10.2020 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Czyli założyć coś jak ten caparol tyle ze spod siatki wywinąć na metal a góra już na elewacje jak chcesz zalozyc okapnikowa typu Caparol-a musisz ciac "czolo" startowki, nie ma rady - bo nie bedziesz miec miejsca na dokladke i wyjdzie paskudne zgrubienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg641 07.10.2020 00:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Dzieki jutro zobaczę co da się z tym zrobić ale sobie narobiłem z ta listwa :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg641 07.10.2020 00:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Obciąć przód to jeszcze Ok najgorsze to wycinać ja cała Czy siatka z okapnikowej utrzyma się wtopiona w aluminium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 07.10.2020 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Obciąć przód to jeszcze Ok najgorsze to wycinać ja cała Czy siatka z okapnikowej utrzyma się wtopiona w aluminium no cala nie. nie utrzyma sie na wtopieniu na aluminium. wypadaloby ja ciac od spodu na rowni lub najblizej jak sie da przy samym rogu miedzy xps/eps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg641 07.10.2020 04:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Mógłbym ci przesłać fotki jak to wyglada na e-mail ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg641 07.10.2020 04:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Ta bella okapnikowa Lux na profil startowy to wystarczy ja wsunąć na obecny profil i zazbroic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg641 07.10.2020 04:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Właśnie sprawidzlem i dojście by było tylko jak z montażem to wyglada nie trzeba kołkowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts