Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabrudzenia na posadzce po tynkach gipsowych

Kamil16030

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem tu nowy więc jak coś to proszę o poprawienie mojego postu.

Mam pytanie odnośnie zabrudzeń na posadzce po tynkach gipsowych, posadzka wykonana maszynowo, następnie wykonywane były tynki maszynowe jednak ,,fachowcy " zrobili to po prostu na odp......

Niestety nie było mnie w domu w tym czasie i nie miałem możliwości stać nad główką i pilnować.

Nie położyli nawet kawałka foli na wylaną posadzkę i jest teraz całą brudna. Tynk zbierali z niej łopatą.

Chciałbym ułożyć płytki i nie wiem czy te zabrudzenia przeszkadzają i skrobać ten tynk czy wyrównać i na tym układać? Nie wiem czy to istotne ale jest wykonane ogrzewanie podłogowe i podłoga w kuchni.

Może ktoś doradzi?

Domyślam się , że jesteś wkur....na całą ekipę bo zostawiła Cię z takim bałaganem.Niestety jak w przysłowiu "Pańskie oko konia tuczy"

Tak jak przedmówcy musisz chociaż spróbować usunąć tego jak najwięcej i odpylić - szczotka ryżowa, odkurzacz przemysłowy a w nim dobry worek. Jak Ci się już uda to zagruntuj całość CT 16 - to bardzo dobry grunt i od razu poprawi Ci humor.

Skrobałem trochę szpachelką, biały nalot pozostał i trochę tynku Ale bardzo cieniutko.

Czy muszę to zeskrobać do gołej posadzki?

Zagruntowałem to już zwykłym gruntem Ale mam jeszcze grunt Knauf Grundiermittel 60.

Czy zagruntować to jeszcze raz tym gruntem?

Co może się stać od tego tynku na betonie? Mogą odklejac się płytki? Gorzej przewodzić ciepło od ogrzewania podłogowego?

Czy zagruntować to jeszcze raz tym gruntem?

Co może się stać od tego tynku na betonie? Mogą odklejac się płytki? Gorzej przewodzić ciepło od ogrzewania podłogowego?

Na wszystkie pytania odpowiedz brzmi "Tak"

To jest gips, jego zachowanie w danych warunkach jest po postu nieprzewidywalne, szczerze - może nie mieć żadnego wpływu, posmarujesz gruntem rozetrzesz klej do płytek i ok , nic nigdy się nie stanie.

Może również nie związać się z klejem wtedy odspoi klej od posadzki i płytka będzie lub nie trzymała się podłoża - pojawienie się powietrza dość odczuwalnie zmieni się temperatura powierzchni płytki - kamera termowizyjna widzi różnicę ok 5*C - nieprzyklejonej płytki.

Tam gdzie już posmarowałeś gruntem nic więcej nie rób , masz zagruntowane i nie ma pyłu powierzchniowego więc klej zapewne bez problemu zwiąże się z podłożem.

Zwróć tylko uwagę i zadbaj, aby listwy dylatacyjne(pianka) oddzielające powierzchnię podłogi od ścian były czyste, dobrze usuń z wszelkich szpar resztki gipsu i pyłu tynku - bo sprzątanie:mad: przed wprowadzeniem się będzie niekończącą się udręką. Posadzki minimalnie pracują i całość zadziała jak miech zasysająca i wydmuchując pylące powietrze do pomieszczenia.

Czyli tam co jest ta pianka to powinno być ją widać? Pytam bo w niektórych miejscach mam jakby dziury w tynku, a w innych ten tynk jest do samej podłogi i nie wiem czy szpachlować te dziury czy nie?

Jak już zagruntowałem to nie skrobać jeszcze tego i nie gruntować tym innym gruntem?

Czyli tam co jest ta pianka to powinno być ją widać? Pytam bo w niektórych miejscach mam jakby dziury w tynku, a w innych ten tynk jest do samej podłogi i nie wiem czy szpachlować te dziury czy nie?

Po oczywiście położeniu okładziny ostatecznej, płytek, paneli, desek nie będzie jej widać, w tej chwili wyszpachluj ściany, tak aby nie było tam dziur i "wżerów" bo mogłyby być widoczne gdy gotowe.

Płytkami też nie dojedziesz do ściany- w tym styku/fudze ma być połączenie elastyczne - a więc przykryje piankę dylatacyjną.

Jak już zagruntowałem to nie skrobać jeszcze tego i nie gruntować tym innym gruntem?

Nie, grunt powinien związać i to co było luźne - ale mam nadzieję, że przed gruntowaniem starłeś ten gips - tzn. pozamiatałeś i nie pozostawiłeś jakiś placków czy zaschniętych kropli gipsowych na posadzce. Może być biały jakby pomalowany beton.

Ten grunt co poleciłem to grunt kwarcowy, bardzo "czepny" przeciwdziała sytuacji gdzie powierzchnia jest nieznanej jakości, a chcemy poprawić jej powierzchnię i nieznacznie wytrzymałość właśnie pod płytki, czy deski klejone na klej.

Do końca nie dało mi się tego gipsu ściągnąć, miejscami to trochę zostało, przy ścianach wygląda to tak jak na zdjęciu. I co z tym dalej zrobić? Chce położyć płytki i między ścianą A płytkami przekręcić listwy przypodłogowe jak te do paneli. Więc czy muszę te dziury zalepiać?

https://zapodaj.net/e2036c7aeabf0.jpg.html

Może jeszcze doradzicie jak tu w drzwiach ułożyć płytki 60x60

Jest to wejście z korytarza do kuchni i nie ma tutaj drzwi. Czy pełną płytkę przesunąć to tej linii przecięcia na środku futryny i resztę płytek docinać czy zacząć równo z ścianą A tutaj wstawić jakiś kawałek albo odcięte płytki ze strony korytarza? Płytki będą takie same i na korytarzu i w kuchni.

Jak najlepiej to zrobić żeby wyglądało dobrze i nie pękło na tym przecięciu?.

https://zapodaj.net/8feeaaa87e956.jpg.html