szeregowy 06.10.2020 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Witam, mam duży problem i potrzebuje pomocy jak go rozwiązać. Jestem na etapie ocieplania dachu płaskiego nad garażem styropianem xps, został on przyklejony na piankę bezpośrednio na beton który został wylany na terivę (beton zatarty) na to docelowo pójdzie 2x papa której jeszcze nie ma. Problem polega na tym że po ostatnich deszczach woda zalega pod płytami, nie wiem dlaczego ale beton w ogóle nie chce jej wchłonąć! Chciałbym się dowiedzieć czy z czasem beton ją wchłonie garaż nie będzie w środku w tym roku wykańczany, czy może odrywać co 3 płytę i suszyć? Docelowo w garażu nic jeszcze nie ma sam pustak na górze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 15.10.2020 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 zrywaj wszystko póki nie jest za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.10.2020 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Jak zostawisz tę wodę tam i przykryjesz to papą, to przyjdzie słońce i grzejąc papę zamieni tę wodę w parę. Dalej chyba wiesz co się stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 16.10.2020 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Gratulację masz dobry beton na dachu, wywal ten XPS pożycz butlę z palnikiem wysusz . Dopiero na to kładź te wysuszone /wytarte płyty i przykrywaj papą najlepiej od razu etapami- niepewną pogodę mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 16.10.2020 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Moim zdaniem nic nie rób tylko kładź papę. I raczej jestem przekonany, że to słuszna decyzja. Może, niech dekarze z forum się wypowiedzą, jednak zrywanie tego, lub suszenie palnikiem w mojej ocenie byłoby szaleństwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szeregowy 22.10.2020 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Oderwałem połowę pod spodem wody dosyć sporo, pod suszyłem trochę ale ostatnio pogoda tak mi robiła pod górkę z deszczem że brak słów... Co trochę porobiłem deszcz, później już przykrywałem to czarna folią szeroką ale ta folia i tak przepuszczała wodę po np. 3 dniowym deszczu. Nie wiem co z tym betonem jest że nie pije, jak zerwałem styro nawierciłem kilka dziurek gdzie były kałuże ale nic to nie dało. Obecnie już skończyłem i jak pogoda pozwoli kleje pape w weekend.. Na pewno jakaś wilgoć/woda się przedostała pod spód mimo foli ale nić już nie zrobię, mam nadzieje że wyjdzie dołem stropu przez pustaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 24.10.2020 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2020 Co się tak uparłeś na to picie wody przez beton? Gdzie myślisz, że ona później pójdzie? Kombinujesz dobrze żeby niedługo robić ten dach drugi raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szeregowy 25.10.2020 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2020 Ile mogłem to podsuszyłem wszystko i starałem się robić aby wody było jak najmniej później, pewnie jakaś kropla została pod spodem chciałbym aby beton ją wchłonął i żeby odparowało to przez pustaki od teriwy garaż cały czas jest przewiewny. Nie byłem w stanie oderwać wszystkich co do jednej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 25.10.2020 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2020 To wstaw kominki aby pozostała wilgoć mogła wyjść z czasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 25.10.2020 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2020 Nic nie wstawiaj i nie szukaj problemów, gdzie ich nie ma. U mnie deszcz wiele razy padał na izolację, ale olałem to. Beton, papa i po temacie. Żadnych kominków nie robiłem, nic złego z moim dachem się nie dzieje.Pamiętaj, że pogoda będzie coraz gorszą, dlatego ruszaj z dalszymi pracami. Osuszanie, które tam robiłeś, to też w mojej ocenie bez sensu tj. nie było wcale konieczne. Para wodna, zawsze znajdzie miejsce by gdzieś odparować.W przypadku dachów płaskich pokrytych papą coś takiego jak w 100% szczelna paroizolacja nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AKBUILDING 07.12.2020 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Witam, mam duży problem i potrzebuje pomocy jak go rozwiązać. Jestem na etapie ocieplania dachu płaskiego nad garażem styropianem xps, został on przyklejony na piankę bezpośrednio na beton który został wylany na terivę (beton zatarty) na to docelowo pójdzie 2x papa której jeszcze nie ma. Problem polega na tym że po ostatnich deszczach woda zalega pod płytami, nie wiem dlaczego ale beton w ogóle nie chce jej wchłonąć! Chciałbym się dowiedzieć czy z czasem beton ją wchłonie garaż nie będzie w środku w tym roku wykańczany, czy może odrywać co 3 płytę i suszyć? Docelowo w garażu nic jeszcze nie ma sam pustak na górze. Pozdrawiam. Dlaczego nie użyłeś żadnej paroizolacji? Jak dla mnie to konieczne jest ściągnięcie XPS na całej powierzchni i wysuszenie płyty.. konieczne rozłóż pod termo choćby jakąś folie paroizolacyjną i na to klej termoizolację. Pamiętaj o tym, żeby dać kliny 45stopni po obwodzie i wykonaj dobre odwonienie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.12.2020 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 Należy zastosować kominki wentylacyjne z nasadką Estraer. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 11.12.2020 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Dlaczego nie użyłeś żadnej paroizolacji? Jak dla mnie to konieczne jest ściągnięcie XPS na całej powierzchni i wysuszenie płyty.. konieczne rozłóż pod termo choćby jakąś folie paroizolacyjną i na to klej termoizolację. Pamiętaj o tym, żeby dać kliny 45stopni po obwodzie i wykonaj dobre odwonienie.. Żadna paroizolacja w jego przypadku nie jest potrzebna. Było już o tym dziesiątki razy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekdomus 11.12.2020 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 A nie lepiej najpierw położyć papę na beton. Na to XPS a potem jakiś balast. XPS sam nie namaka wodą a sam z kolei chroni papę przed szokami termicznymi i wydłuża jej czas życia? Papę to sie daje na zwykły styropian typu EPS - no i łatwe to nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.12.2020 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 (edytowane) A co w takim rozwiązaniu jest lepszego? Jak byś tego XPS-a na papę nie ułożył, idealnie szczelnie nie będzie. Żadna paroizolacja w jego przypadku nie jest potrzebna. Było już o tym dziesiątki razy... To ja nigdy nie trafiłem na wyjaśnienia czemu. Wyjaśnisz? Edytowane 11 Grudnia 2020 przez agb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 13.12.2020 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2020 Radziłem się nawet na ten temat Mistrza Jana i Andrzeja Wilhelmi, zanim zrobiłem dach. Jest ten temat gdzieś na forum. Poszukaj w historii. Oczywiście było to w odniesieniu do mojego dachu, gdzie izolacją jest styropian.Folii takiej i tak nie jesteś w stanie położyć w 100% szczelnie więc nawet już to zamyka temat. Podobnie jak para przepuszczalność farby lateksowej na suficie itp.Inna sprawa, że styropian na dachu dobrze jest przykleić, a na do folii to też bez sensu.Można byłoby kłaść papę z warstwą aluminium w środku, ale i to w 100% szczelnie ciężko byłoby położyć- musiałbyś np. dwa razy kliny styropianowe dawać w narożnikach- na dole i potem na górze, dwa razy je wykańczać itd.Ja osobiście zrobiłem dom bez grama drewna i folii w składzie- bo tego pierwszego dziś w wysokiej jakość nie zobaczysz, a beton zawsze będzie box niego trwalszy, podobnie jaka papa od folii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.12.2020 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 W tym wszystkim co napisałeś jedno się zgadza. Folia to nie paroizolacja. U mnie paroizolacja w postaci papy z wkładką była jednocześnie jedynym pokryciem dachu, przez prawie rok. W tym całą jesień i zimę. Nie przeciekło nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 14.12.2020 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 W tym wszystkim co napisałeś jedno się zgadza. Folia to nie paroizolacja. U mnie paroizolacja w postaci papy z wkładką była jednocześnie jedynym pokryciem dachu, przez prawie rok. W tym całą jesień i zimę. Nie przeciekło nic. U mnie przez błąd ze spadkami tak wyglądają warstwy dachu od stropu: 1. Lemplast super grunt SBS x 3 2. Styropian 50-25 cm 3. Wylewka betonowa 4. Styropian 20-30 cm 5. Wylewka betonowa wylana spadkowo (kermazytobetonowa) 6. Papa podkładowa 7. Papa wierzchniego krycia 8. Farba lateksowa na sufitach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts