basix 06.10.2020 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 (edytowane) Chcemy wymienić drzwi zewnętrzne blaszane na balkonowe, które jest wyższe no i aby się zmieściły należało by wyciąć kawałek otworu - około 30 cm. Drzwi są osadzone w ścianie nośnej z gazobetonu o grubości 24cm. Dom jest 2letni, ocieplony, 15 cm styropianu i zaciągnięta siatka z klejem. Od wewnątrz położony tynk gipsowy. Załączam zdjęcie z etapu budowy do wglądu. Czy konieczne będzie wycięcie nowego nadproża? Jeśli tak to jak to najlepiej zrobić żeby niczego nie uszkodzić ? Mam ogromną obawę, że jak dotnie się do żądanej wysokości to te kawałki pustaka (może zostanie go z 15 cm grubości ) odkleją się od wieńca - bo to tylko jedna warstwa, pociągna styropian i będzie problem Bardzo proszę o pomoc. Edytowane 6 Października 2020 przez basix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 07.10.2020 02:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Beton jak złapie bloczek to nie ma mocnego we wsi żeby się oderwały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basix 07.10.2020 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Beton jak złapie bloczek to nie ma mocnego we wsi żeby się oderwały Trzymam Cię za słowo ale nadproże wstawić? zostało mi jedno prostokątne, takie do ścianek działowych (120x4x12) jedno wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basix 07.10.2020 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Pozostałe okna balkonowe były lane z wieńcem, a w tym przypadku do wieńca zabraknie jakieś 15 do 20 cm. Wiedząc, że nadproże przenosi obciązenia głównie nad sobą to będzie tutaj raptem połowa pustaka w jednej warstwie, a potem ju ż jest wieniec... Nie chciałbym za bardzo dewastować ścianki i pomyslałem o braku nadproża lub ewentualnie wstawienie takiego jak sie daje do ścian działowych czyli o grubości 4cm - możliwie cienkiego bo jak zaczne ciąć za wysoko to może wszystko runąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 07.10.2020 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 jaką masz wysokość w środku ? jest jedna zasada jak chcesz ruszać ściany nośne to zapytaj konstruktora a nie obcych ludzi z forum. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basix 08.10.2020 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 jaką masz wysokość w środku ? jest jedna zasada jak chcesz ruszać ściany nośne to zapytaj konstruktora a nie obcych ludzi z forum. nie bardzo kogo mam zapytać więc pytam tutaj chodzi Ci o wysokość od podłogi do sufitu? chyba jakieś 260 cm - nie pamiętam dokładnie z tym że strop mam drewniany, a sufit podwieszany do wiązara, a na obrzeżach profil przytwierdzony jest do wieńca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts