Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sadzonki drzewek owocowych

JoShi

Recommended Posts

jesli sa w doniczkach to mysle ze tak, ale jesli beda mialy za cieplo to zaczna rosnać i puszczać liscie.

Jezeli nie to, jesli jeszcze ziemia nie zamarzła , proponuje zakopać je w ogródku na zewnatrz ( korzenie) i to tak by były wsadzone pod katem 45 stopni i okryć je matami słomianymi, a na wiosne do gruntu.

• 2 weeks później...

A dlaczego nie teraz posadzić? One teraz śpią i nic się im nie stanie jeśli zostaną zasadzone. Koniecznie trzeba po posadzeniu okręcić słomą, ostatecznie folią, najlepiej kubełkową. Główne po to aby zające i inna gadzina je nie poobgryzała. Dodatkowo proponuję zrobić kopczyk przy pieńku (zabezpieczenie przed mrozem). Na wiosnę z kopczyka zrobić trzeba dołek. W lutym podciąć. (Cięcie to sztuka!) Cięcie jest konieczne!

Zakopcowanie to to samo co posadzenie, tyle tylko że kilka/kilkanaście drzewek w jednym dole. Wczoraj kupowałem w szkółce grusze. Wreszcie jest wybór odmian. W przypadku gruszy posadzenie na wiosnę to strata praktycznie jednego sezonu. W przypadku jabłoni pół sezonu.

WAŻNE Nie dotyczy to orzecha włoskiego, brzoskwini i moreli - te drzewka lepiej sadzić wiosną

Moja rada - sadź teraz, wiem co mówię, mam ponad 70 drzewek w różnym wieku i różnych odmian.