JoShi 21.11.2004 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 No coz. Stalo sie. Maz nie zdazyl zasadzic. Zima zaskoczyla nie tylko drogowcow. Co teraz ? Czy te sadzonki przezyja w chlodnym garazu do wiosny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 21.11.2004 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 jesli sa w doniczkach to mysle ze tak, ale jesli beda mialy za cieplo to zaczna rosnać i puszczać liscie. Jezeli nie to, jesli jeszcze ziemia nie zamarzła , proponuje zakopać je w ogródku na zewnatrz ( korzenie) i to tak by były wsadzone pod katem 45 stopni i okryć je matami słomianymi, a na wiosne do gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.11.2004 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 tak by były wsadzone pod katem 45 stopni Czemu tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia385 21.11.2004 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 To tzw. dołowanie - tak przechowuje się sadzonki do momentu wsadzenia ich w miejsce przeznaczenia. . Tak napewno bezpiecznie przetrwają do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 21.11.2004 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 Niedlugo przyjda cieplejsze dni i moze wtedy posadzic ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.11.2004 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 Zastanawialam sie nad tym, ale nie wiem, czy to dobry pomysl... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 21.11.2004 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 Tez mi sie wydaje ze lepiej poczekać na wiosne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia385 22.11.2004 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2004 Ja też czekam do wiosny, w końcu już koniec listopada. Lada chwila mogą przyjść ostre mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 22.11.2004 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2004 Ja też czekam do wiosny, w końcu już koniec listopada. Lada chwila mogą przyjść ostre mrozy. I gdzie w tym czasie trzymasz sadzonki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia385 22.11.2004 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2004 Zadołowane w ziemi i trochę przykryte liśćmi. Nie powinno się nic z nimi stać. Czekają na wiosnę . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 05.12.2004 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 A dlaczego nie teraz posadzić? One teraz śpią i nic się im nie stanie jeśli zostaną zasadzone. Koniecznie trzeba po posadzeniu okręcić słomą, ostatecznie folią, najlepiej kubełkową. Główne po to aby zające i inna gadzina je nie poobgryzała. Dodatkowo proponuję zrobić kopczyk przy pieńku (zabezpieczenie przed mrozem). Na wiosnę z kopczyka zrobić trzeba dołek. W lutym podciąć. (Cięcie to sztuka!) Cięcie jest konieczne!Zakopcowanie to to samo co posadzenie, tyle tylko że kilka/kilkanaście drzewek w jednym dole. Wczoraj kupowałem w szkółce grusze. Wreszcie jest wybór odmian. W przypadku gruszy posadzenie na wiosnę to strata praktycznie jednego sezonu. W przypadku jabłoni pół sezonu.WAŻNE Nie dotyczy to orzecha włoskiego, brzoskwini i moreli - te drzewka lepiej sadzić wiosnąMoja rada - sadź teraz, wiem co mówię, mam ponad 70 drzewek w różnym wieku i różnych odmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts