szaman100 08.10.2020 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Zamierzam skorzystać z dofinansowania z programu czyste powietrze. Odrzuciliśmy ekogroch, który był planowany. I jest dylemat. Pompa ciepła pwietrze-woda czy grzanie buforem eleltrycznym. Planowana instalacja fotowoltaiczna max 6.5kwp i rekuperacja z odzyskiem ciepła. Dom 126m2 budowany w latach 80/90, rozbudowany na dole beton komórkowy 40cm u góry 25. Do tego 15 cm grafit 0.032, poddasze wełna 35 cm. Na podłodze będzie 10cm styropian. Wymienione zostaną grzejniki na podłogówkę. Zapotrzebowanie ma energię co i cwu wychodzi jakieś 9500 kwh i 66 kwh/m2. Nie wiem w co się ładować. Pompa plus minus 30tys, bufor 15 może 20 (nie licząc instalacji) Czy ktoś stał przed takim wyborem? Co opłacalniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.10.2020 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 (edytowane) Zamierzam skorzystać z dofinansowania z programu czyste powietrze. Odrzuciliśmy ekogroch, który był planowany. I jest dylemat. Pompa ciepła pwietrze-woda czy grzanie buforem eleltrycznym. Planowana instalacja fotowoltaiczna max 6.5kwp i rekuperacja z odzyskiem ciepła. Dom 126m2 budowany w latach 80/90, rozbudowany na dole beton komórkowy 40cm u góry 25. Do tego 15 cm grafit 0.032, poddasze wełna 35 cm. Na podłodze będzie 10cm styropian. Wymienione zostaną grzejniki na podłogówkę. Zapotrzebowanie ma energię co i cwu wychodzi jakieś 9500 kwh i 66 kwh/m2. Nie wiem w co się ładować. Pompa plus minus 30tys, bufor 15 może 20 (nie licząc instalacji) Czy ktoś stał przed takim wyborem? Co opłacalniejsze? Masz świetnie ocieplony dom, zdecydowanie lepiej niż mój, choć też nie narzekam. Co ma na celu wodna podłogówka i ogrzewanie powietrza za pośrednictwem wody elektrycznie to powiem delikatnie totalna nie mądrość. Masz co wodne to je zostaw na razie w spokoju, kup tani piec na allegro nawet używany i po problemie, zobaczysz jakie będziesz miał uzyski A może kocioł elektryczny do obecnych grzejników na wypadek mrozów i do tego ze 2 niedrogie klimatyzatory do grzania i chłodzenia. Edytowane 8 Października 2020 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaman100 08.10.2020 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Masz świetnie ocieplony dom, zdecydowanie lepiej niż mój, choć też nie narzekam. Co ma na celu wodna podłogówka i ogrzewanie powietrza za pośrednictwem wody elektrycznie to powiem delikatnie totalna nie mądrość. Masz co wodne to je zostaw na razie w spokoju, kup tani piec na allegro nawet używany i po problemie, zobaczysz jakie będziesz miał uzyski A może kocioł elektryczny do obecnych grzejników na wypadek mrozów i do tego ze 2 niedrogie klimatyzatory do grzania i chłodzenia. Nie chcę pieca ani na groszek ani na pellet. Gaz rowniez odpada. Jedyne co wchodzi w grę to właśnie te 2 sposoby ogrzewania. Interesuje mnie bezobsługowy sposób ogrzewania, bez dokładania do pieca i wynoszenia popiołu. Stąd decyzja o ogrzewaniu elektrycznym. Grzanie klimatyzatorami i kocioł elektryczny zdecydowanie odpada. Nie jest to rozwiązanie, które mi odpowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.10.2020 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Nie chcę pieca ani na groszek ani na pellet. Gaz rowniez odpada. Jedyne co wchodzi w grę to właśnie te 2 sposoby ogrzewania. Interesuje mnie bezobsługowy sposób ogrzewania, bez dokładania do pieca i wynoszenia popiołu. Stąd decyzja o ogrzewaniu elektrycznym. Grzanie klimatyzatorami i kocioł elektryczny zdecydowanie odpada. Nie jest to rozwiązanie, które mi odpowiada Ok rozumiem a dlaczego? Bo za tanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaman100 08.10.2020 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Ok rozumiem a dlaczego? Bo za tanie? Kotły elektryczne to jednak inne zużycie energii, pomijając nawet jeżeli jest podobnie, grzejniki będą wymiane na podłogówkę z racji tego, że dom podczas przebudowy miał wymienione okna i aktualnie grzejnik, który wisiał, teraz stoi na podłodze w drzwiach trasowych = nie da się ich otworzyć i nie wygląda to dobrze. Instalacja jest stara i do wymiany - wybór padł na podłogówkę w całym domu a nie na grzejniki na dole a podłogówka u góry. Klimatyzację posiadamy, 3,5 kw tak więc samego doły tym nie ogrzeje. Pokój i kuchnię być może, ale łazienki i przedpokoju już nie ma szans. Będziemy starać się o dofinansowanie, więc myślę, że warto zainteresować się tymi dwoma sposobami ogrzewania, bo klimatyzatory się nie kwalifikują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.10.2020 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Kotły elektryczne to jednak inne zużycie energii, pomijając nawet jeżeli jest podobnie, grzejniki będą wymiane na podłogówkę z racji tego, że dom podczas przebudowy miał wymienione okna i aktualnie grzejnik, który wisiał, teraz stoi na podłodze w drzwiach trasowych = nie da się ich otworzyć i nie wygląda to dobrze. Instalacja jest stara i do wymiany - wybór padł na podłogówkę w całym domu a nie na grzejniki na dole a podłogówka u góry. Klimatyzację posiadamy, 3,5 kw tak więc samego doły tym nie ogrzeje. Pokój i kuchnię być może, ale łazienki i przedpokoju już nie ma szans. Będziemy starać się o dofinansowanie, więc myślę, że warto zainteresować się tymi dwoma sposobami ogrzewania, bo klimatyzatory się nie kwalifikują Hm, ciekawe ja własnie zacząłem grzać klimatyzatorem i na pradę jest super, może to kwestia modelu? Co do co faktycznie jak stare to do wywalenia, ja mam podłogówkę tylko w łazience elektryczną jest ok, Gdyby nie robić wodego układu i PC to można by pomysleć o PV i ogzrewaniu elektrycznym nawet podłogowym. Ewentualnie zrób tak jak planujesz a kup za 2k piec elektryczny i pv i zobaczysz jak to się kosztowo spisze, pc najwyżej dokupisz za jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts