czarcislaw 08.10.2020 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Dzień dobry, Rozważam zastosowanie w nowo budowanym budynku wielorodzinnym systemu wentylacji rozproszonej w mieszkaniu 70 m2. Pomysły są zasadniczo dwa: 1. Rekuperatory synchroniczne pracujące na przemian w cyklach nawiew-wywiew. Układ z jednej strony jest dobry, bo wystarczyłyby 4 rekuperatory ustawione parami na przeciwległych ścianach budynku, natomiast zastanawiam się co zrobić, żeby prawidłowo wywentylować łazienkę i WC (zakładam, że wentylację grawitacyjną trzeba odciąć) – dodatkowe wiatraczki z wyrzuceniem powietrza na korytarz (?), żeby wymusić obieg powietrza w tych pomieszczeniach (śmierdzi prowizorką)? Czy byłby ktoś w stanie coś doradzić? 2. Rekuperatory ścienne nawiewno-wywiewne (jednoczesnie wciągają i wyciągaja powietrze) Tutaj pojawia się kwestia ruchu powietrza na korytarzu, w łazience i WC... Z jednej strony jestem absolwentem budownictwa energooszczednego i trochę marzy mi się odzysk ciepła z wentylacji i inne energooszczędne bajery... ... ale dręczy mnie jednak pytanie, CZY TO MA SENS. Może ktoś ma jakiś lepszy pomysł na wentylację mechaniczną w tym mieszkaniu? Pozdrawiam, cz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts