adam_mk 19.10.2020 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Ale też wiem że ceny usług w firmach są przeważnie przesadzone i grubo. Bo trzeba mieć wszystko od razu a najlepiej kupione w kredycie za podwójną cenę. Czekaj dnia kiedy obniżysz ceny usługi aby tylko mieć klijenta:) (mowa do ogółu przedsiębiorców) Ciekawe spostrzeżenie! Zauważyłeś, ze zaczyna się już płacić podatek od podatku tam, gdzie tylko się da to zarządzić? Aby firma działała musi mieć dochód. Sam przychód to za mało. Do tego -inflacja rośnie. Właściciel firmy prowadzi ją po to, aby mu nie brakło na chleb, gazetę, przyjemności dla dzieci , żony i siebie. Starczało na to 3000 miesięcznie to ceny były niższe. Teraz 6000 to za mało to ceny rosną. Jak ktoś nie chce tyle zapłacić - jego problem. Niech sam sobie potrzebne prace wykona. Albo niech się obejdzie bez tego, co by CHCIAŁ. Właściciele firm to zwykle ludzie przedsiębiorczy. Skończy się bum na jednoto się przebranzowią. Skończy się na wszystko - wyjadą na antypody. Tylko, ze... Fiskus wyjeżdżających chce oskubać ZANIM wyjadą a tych co TAM pracują TEŻ chce oskubać. Fiskus zawsze chce oskubać do gołej skóry. Taki mamy system. No, ale skoro suweren TEGO pragnie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.10.2020 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Ciekawe spostrzeżenie! Zauważyłeś, ze zaczyna się już płacić podatek od podatku tam, gdzie tylko się da to zarządzić? Aby firma działała musi mieć dochód. Sam przychód to za mało. Do tego -inflacja rośnie. Właściciel firmy prowadzi ją po to, aby mu nie brakło na chleb, gazetę, przyjemności dla dzieci , żony i siebie. Starczało na to 3000 miesięcznie to ceny były niższe. Teraz 6000 to za mało to ceny rosną. Jak ktoś nie chce tyle zapłacić - jego problem. Niech sam sobie potrzebne prace wykona. Albo niech się obejdzie bez tego, co by CHCIAŁ. Właściciele firm to zwykle ludzie przedsiębiorczy. Skończy się bum na jednoto się przebranzowią. Skończy się na wszystko - wyjadą na antypody. Tylko, ze... Fiskus wyjeżdżających chce oskubać ZANIM wyjadą a tych co TAM pracują TEŻ chce oskubać. Fiskus zawsze chce oskubać do gołej skóry. Taki mamy system. No, ale skoro suweren TEGO pragnie... Adam M. Ja to widze tak za 3000 na łapę można utrzymać 4 osoby i jeszcze z tego tysiaka odłożyć. Kwestia tego jak sobie pościelesz. Jak kredytami się obłożysz i żyjesz ponad stan to poxniej bierzesz za usługi za dużo. Mam nadzieję że w niedalekiej przyszłości sytuacja ekonomiczna to zweryfikuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 19.10.2020 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 To ja wrócę do tytułowego pytania. Dlaczego gruntowa pompa ciepła?Bo jak tu już pisali znawcy ma prostsza konstrukcje (=mniej awaryjna), lepszy cop/scop, itd.I warto za tą lepszość wydać kasę jak będzie to nie więcej niż o 10-20% ekstra w stosunku do powietrznej.Oczywiście DZ pionowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.10.2020 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Ale też wiem że ceny usług w firmach są przeważnie przesadzone i grubo. Zawsze mozesz otworzyc działalnosc, przesadzisz z cenami grubiej niz inni, zobaczysz jaki to miód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.10.2020 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Ja to widze tak za 3000 na łapę można utrzymać 4 osoby i jeszcze z tego tysiaka odłożyć. Kwestia tego jak sobie pościelesz. Jak kredytami się obłożysz i żyjesz ponad stan to poxniej bierzesz za usługi za dużo. Mam nadzieję że w niedalekiej przyszłości sytuacja ekonomiczna to zweryfikuje. podpisuję sie pod tym rekami i nogami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.10.2020 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Taki temat o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą... a samo kryterium wyboru nie jest czarno białe i zalezy od wielu czynników. Ekonomiczny, logistyczny i wiele, wiele innych. Patrząc na COP osiągane przez PW, to jako posiadacz GW mogę czasem pozazdrościć. Szczęgólnie od powiedzmy od marca do połowy listopada. SCOP pomp gruntowych z różnych badań oscyuluje w okolicach 4, a z CWU poniżej 4 - czy to pionowy wymiennik, czy poziomy. Poziome wypadają średnio trochę gorzej, ale na to też składa się wiele czynników i nie ma reguły. Gdyby nie fakt, że swojej od początku chciałem używać do chłodzenia pasywnego i to się sprawdza, to szczerze mówiąc, poważnie bym myślał na pompą powietrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.10.2020 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Ale też wiem że ceny usług w firmach są przeważnie przesadzone i grubo. Bo trzeba mieć wszystko od razu a najlepiej kupione w kredycie za podwójną cenę. Czekaj dnia kiedy obniżysz ceny usługi aby tylko mieć klijenta:) (mowa do ogółu przedsiębiorców) No tak... Bo inwestor z kredytem do końca życia to wielki panisko a fachowiec który musi się znać na tym co robi, mieć narzędzia i czym dojechać do roboty jest gorszego sortu i wystarczy aby tylko na chleb zarobił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.10.2020 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 To ja wrócę do tytułowego pytania. Dlaczego gruntowa pompa ciepła? Bo jak tu już pisali znawcy ma prostsza konstrukcje (=mniej awaryjna), lepszy cop/scop, itd. I warto za tą lepszość wydać kasę jak będzie to nie więcej niż o 10-20% ekstra w stosunku do powietrznej. Oczywiście DZ pionowe. To może inaczej... Dlaczego nie gruntowa pompa ciepła...? Bo ma drogie DZ pionowe i w takiej konfiguracji wygląda słabo przy najtańszych na rynku pompach powietrznych...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.10.2020 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Ale też wiem że ceny usług w firmach są przeważnie przesadzone i grubo. Bo trzeba mieć wszystko od razu a najlepiej kupione w kredycie za podwójną cenę. Czekaj dnia kiedy obniżysz ceny usługi aby tylko mieć klijenta:) (mowa do ogółu przedsiębiorców) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.10.2020 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 To może inaczej... Dlaczego nie gruntowa pompa ciepła...? Bo ma drogie DZ pionowe i w takiej konfiguracji wygląda słabo przy najtańszych na rynku pompach powietrznych...? Moim zdaniem ani powietrzna ani gruntowa PC nie jest warta swojej ceny bo to moda i parcie na szkło, jedyne za co bym zapłacił to usługa montażu uważam że to jest tyle warte poza tym w porównaniu ze sprzętem nie aż tak wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 19.10.2020 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Moim zdaniem ani powietrzna ani gruntowa PC nie jest warta swojej ceny bo to moda i parcie na szkło, jedyne za co bym zapłacił to usługa montażu uważam że to jest tyle warte poza tym w porównaniu ze sprzętem nie aż tak wiele. A jaką mam alternatywę? Chce grzać i klimatyzować - w ujęciu długookresowym (20 lat) całkowity koszt zakupu i używania ma być możliwe niski. Nie lubię systemów dynamicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 19.10.2020 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 To może inaczej... Dlaczego nie gruntowa pompa ciepła...? Bo ma drogie DZ pionowe i w takiej konfiguracji wygląda słabo przy najtańszych na rynku pompach powietrznych...? Wydawało mi się, ze opisałem to dość jasno i między innymi odpowiedziałem na takie pytanie. Moim zdaniem gruntowa pompa ciepła jest lepsza pod wieloma względami od powietrznej i za ten lepszy produkt jestem gotów zapłacić więcej. Ale ja w swoich założeniach oceniam czy to co jest lepsze w gruntowej jest dla mnie warte tych większych pieniędzy. Odpowiedź - tak jest warte większych pięniędzy do pewnego pułapu. Powyżej tego pułapu uważam, ze nie warto płacić za gruntową i wystarczy powietrzna. To mój pułap i moje kryteria. Każdy będzie miał inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 19.10.2020 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 (edytowane) Wątek ciekawy, z mojej strony mogę dodać iz pisanie lub powielenie ze dolne zródło zamarznie jak spadnie ponizej 0C jest trochę śmieszne, mi spadła temperatura DZ do -3,6 i nic się nie stało , wszystko pracowało prawidłowo, ...A i sezon grzewczy wyszedł przyjemnie (finansowo)Nie zauważyłem w wypowedziach innej waznej kwestii jakim jest serwis i wymiana elementów, a dokładnie ceny czesci PC gruntowej i powietrznej, a tutaj już tak różowo nie jest - oczywiście na niekorzyść powietrznej ...Drugi raz założył bym PC gruntową gdybym budował dom, pewnie wiecej bym dołożył Pe 40, bo tu trochę mój instalator przyoszczędził ... Marketing swoje robi, sam zauwazyłem jak promowane są powietrzne a gruntowe to be... to samo tyczy sie rekuperatorów krzyżowych tak zachwalanych min tu na forum, a później płacz ze w domu suchę powietrze, na szczesnie nie zbłądziłem w tym temacie i wilgotność w sezonie zimowym mam na odpowiednim poziomie bez dodatkowych nawilżaczy powietrza i innych wynalazków za które trzeba płacić. Edytowane 19 Października 2020 przez Greg_81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 19.10.2020 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Tutaj chłopak faj ie opowiada dlaczego pompa ciepła nie jest opłacalna w porównaniu do bufora z grzałkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.10.2020 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 No tak... Bo inwestor z kredytem do końca życia to wielki panisko a fachowiec który musi się znać na tym co robi, mieć narzędzia i czym dojechać do roboty jest gorszego sortu i wystarczy aby tylko na chleb zarobił... Nie zrozumiałeś moje wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.10.2020 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 A jaką mam alternatywę? Chce grzać i klimatyzować - w ujęciu długookresowym (20 lat) całkowity koszt zakupu i używania ma być możliwe niski. Nie lubię systemów dynamicznych. Bardzo prostą wybrać PC typu :frankensztajn" zrobioną z klimy za 30-50% ceny Panasonika czy innej modnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.10.2020 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Tutaj chłopak faj ie opowiada dlaczego pompa ciepła nie jest opłacalna w porównaniu do bufora z grzałkami fajne polecam również świży filmik Karola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 19.10.2020 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Tytuł filmiku nie zachęca - "POMPA CIEPŁA CZY WĘGIEL GRZAŁKA PELLET"Coś jakbym stał przed wyborem kiełbasa czy tramki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.10.2020 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Bardzo prostą wybrać PC typu :frankensztajn" zrobioną z klimy za 30-50% ceny Panasonika czy innej modnej Podrzuc linka do sprzedawcy i towaru Super porada aby zaopatrzyc sie w nielegalny towar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 19.10.2020 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Dlaczego zestawiasz tylko z PC PW? I czemu gwarancja tej tezy nie potwierdza? Ile chcesz. I nie tyle mi, co tym co chcesz ich przekonać tym wątkiem do gruntówki. Najlepiej policz, ile czasu dla domu ze 150m2 spełniającego WT 2021 musi przepracować bezawaryjnie, żeby koszt zrównał się z kablami czy kotłem elektrycznym w wersji bez przeznaczenia różnicy w cenie na PV i z. Czyli przedstaw alternatywną matematykę do tej A jak chcesz porównywać PC gruntową "rzemieślniczą" to porównaj z "rzemieślniczą" PW (czyli klimą przerobioną na PW) A od kiedy to gwarancja jest równoznaczna z "życiem" produktu? Po 2 latach (3 lub 5) wyrzucasz samochód? Nie nadaje się on do użytku? Psuje się? Jak tak to zmień markę.... Skoro lubisz cyferki to proszę bardzo. Mój dom wg moich obliczeń zje 12.000 kWh na CO (60 kWh/m2 - zaokrąglam pow. do 200m2, bo garaż grzeję do niższych temp.) i 3000 kWh na CWU. Obecnie promocyjna cena (pewnie do listopada kiedy kończy się 1 rok) 1 kWh w taniej taryfie (a w takiej zamierzam grzać przez większość sezonu) wynosi 0,32 zł. Od listopada to będzie jak to PGE Łódź -Miasto ok. 0,38 zł. Gdybym grzał COP = 1 15.000 kWh za 4800 zł. przy 0,32 zł. i 5700 zł. przy 0,38 zł. Do wyliczeń należy dodać jakąś, chociażby niewielką podwyżkę cen prąd. Ale ja tego nie zrobię przez - jak to było?, by nie kopać leżącego - i będę się trzymał ceny 0,38 zł jako constans. COP mojej gruntówki na CO to 4,5, patrząc po temp. zasilania podłogówki i temp. DZ oraz informacjach od producenta i instalatora w jednym. COP na CWU 3,5 (latem poziome DZ ma wysokie temp.). A to oznacza, że na CO pójdzie mi 2666 kWh a na CWU 857 kWh. Razem 3523 kWh. Przy cenie 0,32 zł. to 1127 zł. Przy cenie 0,38 zł. to 1339 zł. W pierwszym roku (choć dla mnie mało reprezentatywnym, bo mieszkam od 29.02) różnica wynosi: 3673 zł. W drugim, który mnie czeka 4361 zł. Zakładając, że jakiś kocioł elektryczny lub grzałka (pompy obiegowe, zasobnik, sterownik) wraz z montażem kosztowałyby 3000 zł. (strzelam, ale nie wierzę, że ktoś zrobi to za darmo). Ale jak się uprzesz Kaizen to policzę (by wiesz nie kopać leżącego) 0 zł. Moja PC bez chłodzenia pasywnego 33,5 kPLN. Przy cenie 0,32 zł. za 1 kWh magiczny zwrot instalacji względem COP wynosi 8,3 roku (grzałka kosztuje 3000 zł.) lub 9,1 roku (kiedy przyjmiemy 0 zł. za grzałkę) Jako, że nie ma co liczyć na przedłużenie promocji (choćbym chciał) liczymy przy 0,38 zł. za 1 kWh. Zwrot po 7 latach (kiedy grzałka kosztuje 3000 zł.) i 7,7 roku (kiedy przyjmiemy 0 zł. za grzałkę). Jak Ci się chce policz doliczając jakieś 2-3% rocznie podwyżki ceny prądu. To okresy śmiesznie krótkie dla żywotności PC GW. W tym temacie Konceptus chociażby daje 10 lat gwarancji. Mało tego proste on/offy są oferowane z drugiej ręki, wymontowane po często 10 latach pracy i po serwisie w kraju. Wiesz co, ja Ci proponuję spotkanie w tym wątku za te 8 - 9 lat. Ja będę, staniesz do raportu? I zdecydowanie warto ten wyższy koszt ponieść. Dlatego moja teza, powtarzana w tym wątku kilka razy jest aktualna, jeśli są ku temu możliwości (przy tych wszystkich uwarunkowaniach o których mowa w temacie - by ktoś teraz nie wyrwał mojej wypowiedzi z kontekstu) należy dążyć do instalacji PC GW. Rekuperatory mam dwa. Ta? I oba pracują? No to ja rozumiem skąd teraz te zyski.... W innej konwencji, dostrajając się do poziomu powyższej wypowiedzi, a ja mam słonia w karafce.... Mostki to nie tylko złotówki - ale przede wszystkim ryzyko skraplania, pleśni i grzyba (zwłaszcza, jak nie przesuszasz domu). O....jak ja się dużo dowiem. Nakreśl proszę wpływ na ryzyko skraplania. pleśni i grzyba na skutek istniejącego u mnie pewnego rodzaju mostka termicznego związanego z posadowieniem budynku na tradycyjnych fundamentach, a nie na płycie fundamentowej... bo ja o tym pisałem poprzednio. Przegrody i izolacje są wykonane zgodnie ze sztuką. I o to właśnie chodzi, że kotły elektryczne i kable mają tak małą cenę, że majątku na tym naganiacz ani instalator nie zarobi. Bo naganiaczom zależy, żeby ten miś był drogi. Koniaczku? Nie dziękuję, nie gustuję. Za to naganiaczom na wtopy budowlane zależy na czym? Byś, nie miał wątpliwości, Ciebie Kaizen o to pytam. Powtórzę (to co mi się akurat podoba u asolta - odpowiedzialność za wyliczenia) załóż firmę z takimi radami, zaistniej, weź odpowiedzialność za swoje wyliczenia w świecie rzeczywistym. Skoro masz racje zbijesz majątek. Ja w tym wątku namawiam na sprawdzone (na tyle na ile jestem w stanie to zrobić) rozwiązania, za które KTOŚ bierze odpowiedzialność w rzeczywistym świecie. Produkując, montując, dostrajając pod klienta PC GW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts