Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego gruntowa pompa ciepła?

ProStaś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 348
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No cóż... :D

Ale mam plan wejść w Konceptus, wtedy wyjdę na 33kPLN i to będzie właśnie te 2kPLN różnicy o których mowa. Czas pokaże.

Swoją drogą bawi mnie to usilne przekonywanie PW do GW i w drugą stronę. Ja nie chcę PW i już. Ale nie mam zamiaru nikogo edukować dlaczego. To moje $$ i wybory. Każdy jest dorosły i wiek jakiej jest grubości jego portfel :)

Z rozbawieniem czytam te spory.

Pozdrawiam

Ale mam plan wejść w Konceptus, wtedy wyjdę na 33kPLN i to będzie właśnie te 2kPLN różnicy o których mowa. Czas pokaże.

Swoją drogą bawi mnie to usilne przekonywanie PW do GW i w drugą stronę. Ja nie chcę PW i już. Ale nie mam zamiaru nikogo edukować dlaczego. To moje $$ i wybory. Każdy jest dorosły i wiek jakiej jest grubości jego portfel :)

Pozdrawiam

No i gites.

Zauważyłem, że to od jakiegoś czasu trolle, które weszły w biznes z gruntowymi chcą przekonać przekonanych ;)

Ja używam powietrznej od 8 lat jak wspomniałem i nie narzekam, co więcej, przed powietrzną miałem ofertę na gruntową Chinkę z odwiertami za 20tys.zl ale wolałem za tą kwotę powietrzną :)

Ubaw się kończy jak latasz z suszarką i rozmrażasz wymiennik lub sprężarkę.

Ubaw się kończy jak przy -7C (a tak mędrcy tego forum i producenci PC każą dobierać PC) załącza Ci się grzałka (i tu Arturo ma rację, po kiego grzyba PC jak wali grzałkami)

Ubaw się kończy jak Ci sprężarka chodzi po16-18h na dobę, zamiast 8-10h, bo tak "jest lepsze promieniowanie ciepła" i oczywiście nie ma to wpływu na żywotność sprężarki....;)

Ubaw się kończy jak sobie strzelisz PC PW bez gwarancji producenta, a jedynie serwisu, jakieś firemki która jednego dnia jest, a drugiego jej nie ma.....

Itd.

PS Kierunek dobry PC dobry, pzdr

Pompa gruntowa:

2800kWh*COP4=11200kWh

Pompa powietrze-woda:

11200kWh/COP3=3730kWh

3730kWh-2800kWh=930kWh

930kWh*0,33zl=306zl

Różnica w cenie zakupu pompy gruntowej z DZ a powietrznej ?

Już 10 lat temu mowilem, że jeśli różnica w cenie zakupu między gruntową a powietrzną będzie wieksza niż 2tys.zl to wybór jest prosty i oczywisty.

No i do tej pory wybór jest prosty i oczywisty.

Jak to się ładnie przyjęło na forum , powietrzna COP 3 , gruntowa COP 4. A ja bym powiedział, że PW COP 2 ,5 a GW COP 5.

Gruntowe przy 0/35 mają COP 4,5 i nie znalazłem na forum chyba nikogo komu by DZ osiągnęło 0 st.C .

W najzimniejsze miesiące utrzymuje się w granicach 2 do 7 st C. Latem grunt dochodzi do 18 st.C więc COP na CWU jest podobny jak w powietrznych .

Przecież powietrzna grzeje CWU głównie w nocy po wieczornym zużyciu kiedy temperatura na zewnątrz jest już niższa.

Podczas ostatnich mrozów podawali Cop 1,7 , to znowu grzałki.

Jak przymroziło to odrazu wrzało na forum , liczniki oszukują, w domu 17 st. C , PC wysadziło do góry, jakieś latanie z czajnikami z wrzątkiem bo wszystko w lodzie, masakra. Gruntowe w tym czasie pracują sobie w ciepełku z lekko zwiększoną mocą w sterylnych warunkach.

Dobrze by było aby każdy miał zaznaczone z jakiego regionu pochodzi bo na nic takie porównania jeżeli na zachodzie jest przeważnie 4-8 st cieplej niż na wschodzie a to już duża różnica.

Edytowane przez cangi80

Jak to się ładnie przyjęło na forum , powietrzna COP 3 , gruntowa COP 4. A ja bym powiedział, że PW COP 2 ,5 a GW COP 5.

Gruntowe przy 0/35 mają COP 4,5 i nie znalazłem na forum chyba nikogo komu by DZ osiągnęło 0 st.C .

W najzimniejsze miesiące utrzymuje się w granicach 2 do 7 st C. Latem grunt dochodzi do 18 st.C więc COP na CWU jest podobny jak w powietrznych .

Przecież powietrzna grzeje CWU głównie w nocy po wieczornym zużyciu kiedy temperatura na zewnątrz jest już niższa.

Podczas ostatnich mrozów podawali Cop 1,7 , to znowu grzałki.

Jak przymroziło to odrazu wrzało na forum , liczniki oszukują, w domu 17 st. C , PC wysadziło do góy, jakieś latanie z czajnikami z wrządkiem bo wszystko w lodzie, masakra. Gruntowe w tym czasie pracują sobie w ciepełku z lekko zwiększoną mocą w sterylnych warunkach.

Dobrze by było aby każdy miał zaznaczone z jakiego regionu pochodzi bo na nic takie porównania jeżeli na zachodzie jest przeważnie 4-8 st cieplej niż na wschodzie a to już duża różnica.

A to sobie możesz mówić i klepać się wzajemnie po pleckach ;)

Ja bym powiedział, że gdybym grzał z COP 2,5 to by znaczyło, że zbudowałem niechcący dom pasywny,który ma zapotrzebowanie na ciepło ok.20kWh/m2/rok co nie jest możliwe przy mojej izolacji ale z laikiem nie będę podejmował dyskusji :D

Ale jesteś zupełnym laikiem i nie masz zielonego pojęcia o czym mowa ;)

Osobiście walą mnie copy i sropy bo dla mnie najważniejsze jest zapotrzebwanie domu na ciepło :)

A COP3 dla powietrznej,po 8 latach użytkowania i biorąc pod uwagę OZC uważam, że jest lekko zanizony, ale nie chciałem przeginać ;)

A mój dom ma zapotrzebowanie na ciepło 45kWh/m2/rok przy podobnej izolacji jak ProStas,z tym, że ja mam płytę fundamentową i pod płytą 20cm styro :)

Edytowane przez Arturo1972

A ja Wam tylko dodam że na moje zgrubnie policzone 4,7kW jeden z dużych dostawców PC PW zaferował mi dwie jednostki

Panasonic SDC 9kW KIT-WC09J3E5

Moc grzewcza przy temp zewnętrznej -7°C = 6,12kW

oraz

Mitsubishi Eco Inverter 6kW SUZ-SWM60VA + EHSD-VM6D

Moc grzewcza przy temp zewnętrznej -7°C = 7,3kW

Jak rozumiem to też w dodatnich temp za duże pompy mające wspierać dom w ujemnych?

A ja Wam tylko dodam że na moje zgrubnie policzone 4,7kW jeden z dużych dostawców PC PW zaferował mi dwie jednostki

Panasonic SDC 9kW KIT-WC09J3E5

Moc grzewcza przy temp zewnętrznej -7°C = 6,12kW

oraz

Mitsubishi Eco Inverter 6kW SUZ-SWM60VA + EHSD-VM6D

Moc grzewcza przy temp zewnętrznej -7°C = 7,3kW

Jak rozumiem to też w dodatnich temp za duże pompy mające wspierać dom w ujemnych?

Czemu mówisz, że "za duże" ?

Jak dla mnie odpowiednie pod Twoje obciążenie.

U mnie pompa 9kW nie taktuje,bo nie ma prawa, a przy -20st.C dom potrzebuje "aż" 3,5kW. Przy wyższych temp. nudzi się bardzo ale mnie to akurat cieszy ;)

Masz mega ciepły dom sama bryła to sześcian bez durnych wodotrysków i się to odpłaca, a co masz w ścianach bo nie pamiętam?

Ubaw się kończy jak przy -7C (a tak mędrcy tego forum i producenci PC każą dobierać PC)

Masz tyle argumentów przeciw PW więc po co kłamać.

Nikt nie poleca grzałek przy -7. W zależności od producenta i instalatora te polecane wartości są w zakresie (-20)..(-15) i coraz częściej bliżej -20.

PW cop=2,5 to bzdura w szczególności jak ma się wszędzie podłogówkę.

Popatrz na tabele cop-ów, które są liczone dla W35 a potem weź pod uwagę, że przez większość roku grzeję wodę w podłodze do 28-30 a w ostatnie mrozy do 33. Taaakie cop-y to wykręci :)

Tak, tak jest jeszcze cwu, którą w zależności od fantazji ludzie grzeją do ok. 48-55 st.C nie zmieni to obrazu całości bo latem cop cwu poszybuje do stratosfery.

Ale zgadzam się co do negacji przyjętych cop-ów 3 dla PW to stanowczo za mało.

PS

Gruntówkę osobiście bym brał gdyby były tańsze z normalnym DZ.

A to sobie możesz mówić i klepać się wzajemnie po pleckach ;)

Ja bym powiedział, że gdybym grzał z COP 2,5 to by znaczyło, że zbudowałem niechcący dom pasywny,który ma zapotrzebowanie na ciepło ok.20kWh/m2/rok co nie jest możliwe przy mojej izolacji ale z laikiem nie będę podejmował dyskusji :D

Ale jesteś zupełnym laikiem i nie masz zielonego pojęcia o czym mowa ;)

Osobiście walą mnie copy i sropy bo dla mnie najważniejsze jest zapotrzebwanie domu na ciepło :)

A COP3 dla powietrznej,po 8 latach użytkowania i biorąc pod uwagę OZC uważam, że jest lekko zanizony, ale nie chciałem przeginać ;)

A mój dom ma zapotrzebowanie na ciepło 45kWh/m2/rok przy podobnej izolacji jak ProStas,z tym, że ja mam płytę fundamentową i pod płytą 20cm styro :)

Jesteś za powietrzną bo masz niewielkie zapotrzebowanie i strata nie wielka w stosunku do gruntówki ale w tym temacie nie porównujemy zapotrzebowania.

Jak byś miał jeszcze oszczędniejszy to PC wogóle nie potrzebna , ogrzeje bytowy. Nie wszyscy mają takie domy i mogą przy PC GW zaoszczędzić duże pieniądze.

Nazywasz mnie laikiem , przeczytałem tysiące postów i widzę różnicę. Dolne żródło i wszyskie podłączenia wraz z uruchomieniem zrobiłem własnymi ręcami i wyniosło mnie 18 tys. Nigdy przez myśl mi nawet nie przeszło abym miał mieć powietrzną . Chciałem od razu mieć zrobione solidnie a nie jakieś wiatraczki stojące przed domem. Niektórzy tych wiatraczków mają już po dwa z każdej strony domu.

Są tacy co przy takim małym zapotrzebowaniu tylko i wyłącznie kable zalecają.

Powietrzna tylko jeżeli nie ma możliwości montażu gruntówki lub w małych oszczędnych domkach.

Początek nie zachęca:

Project Duration

01-10-2005 to 30-09-2010

To jest problem takich dyskusji jak ta (potem pojawiają się takie kwiatki jak -7, 2,5, ...)

PC PW z przełomu wieków a dziś to jak dyliżans i Koenigsegg.

Gruntowe to dojrzała solidna technologia która w tym samym okresie niewiele się zmieniła (to nie przytyk, cały czas niezmiennie jest dobra :) )

Ale warto porównywać GW vs PW w realiach początku 3 dekady XXI w :)

edit.

Niemniej potwierdza zgrubne 3 i 4 (a nie bzdurne 2,5 i 5).

Dziś jednak ta różnica będzie poniż 1.

Edytowane przez giman

Zgadza się, w przypadku gruntowych można naprawdę niewiele poprawić. W przypadku powietrznych na pewno więcej, ale z drugiej strony współczynnik doskonałości az tak bardzo nie podskoczył. Nie mniej jednak ta różnica na pewno będzie teraz mniejsza. Z drugiej nobilitowanie pomp gruntowych, że osiągają spf 5, to lekkie nadużycie jak widać.

Sam instytut publikujący badania to raczej poważna instytucja. Nowszych badań nie znalazłem.