codix 17.10.2020 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Nasz kolega widzi tylko pompy ciepła przez swoje maleńkie mieszkanko w środku szeregówki i myśli że wszyscy mają tak samo... Patrząc na te 4900kWh wyprodukowanej energii z jego stopki to nie wiem czy gratulować pasywnego domku czy współczuć z powodu nędznie niskiego zużycia ciepłej wody ... Jakies osoboste wycieczki robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 17.10.2020 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Hi, Hi. Wszystko fajnie jak ten markowy producent ma w Polsce przedstawiciela i serwis. Poczytaj sobie co się dzieje z właścicielami markowych szwedzkich pomp IVT. Podobno "mercedes" wśród pomp. Dzisiaj właściciele tych pomp są pozostawieni na lodzie przez producenta bo importer tych pomp, który zapewniał też serwis, zbankrutował kilka lat temu. Oczywiście można znaleźć jakiegoś lokalnego fachowca od chłodziarstwa ale chyba nie po to ci ludzie płacili premium za markową pompę. Ja tam wolę regionalną produkcję. No bo regionalne się nie zamykają .Brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.10.2020 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Widzę ze skutecznie omijasz ceny jak tez odpowiedz na temat po co napisales o tych dotacjach .Co juz się kapłeś ze dowaliłeś i cieżko się przyznać? Wiesz takich co za niby polskimi produktami byli to tez znam ,co kupowali nowe matizy itp.a na tych co jezdzili starymi vw to nagadywali .Mineło parę lat wszystkie matizy juz na zlomie a oni teraz przeprosili sie z vw itp. Widzę że pompa ciepła i samochód to to samo dla co niektórych... A z tymi"dotacjami" to też masz jakiś problem...? Widzę że przerasta cie zrozumienie że znacznie łatwiej jest wysupłać parę groszy na o " połowę tańszą" pompę powietrzną niż gruntową ...( Przed chwilą było 31k kontra 61k...) O tym że w większości przypadków pompa jest montowana w modernizowanych domach gdzie zazwyczaj jest już zagospodarowany teren dookoła to chyba nie trzeba wspominać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 17.10.2020 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Dlatego ze sa chore to ludzie kupuja powietrzne bo maja do wyboru znanych producentów i tak wolą mieć cos markowego co jest wybierane przez ludzi z calego swiata a nie jakieś regionalne produkcje . Powtórzę, uważasz że owe globalne marki to kładą do swoich produktów pozłacane zawory? Uwierz mi, polskie (a i powietrzne - popatrz na linię produkcyjną Kołton) pompy gruntowe mają w bebechach dokładnie to samo co Viessman, czy Nibe w swoich on/offach. Bo jak zwołam 10 sasiadow i spytam sie czy slyszeli o ecopower to postukaja sie po czole i powiedza ze za darmo tego nie chcą Nie wiem, czy dasz wiarę, ale w ten sposób wystawiasz sąsiadom kiepskie świadectwo. Polscy producenci PC liczą sobie po kilkanaście - kilkadziesiąt lat funkcjonowania i doświadczeń (zobacz kiedy Vatra wyprodukowała pierwszą pompę, a szef firmy był lub jest prezesem PORT PC). Nie mają takiego marketingu i kolorowych folderów. Fakt. Reklama też leży. PS. Jeszcze jedno, hasło dobre po polskie ma już parę lat. I w różnych dziedzinach mamy spore sukcesy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 17.10.2020 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Uwierz mi, polskie (a i powietrzne - popatrz na linię produkcyjną Kołton) pompy gruntowe mają w bebechach dokładnie to samo co Viessman, czy Nibe w swoich on/offach. Mylisz się. W przypadku komponentów wykonawczych układu chłodniczego być może tak jest.. Zachodnie firmy stosują jednak własną automatykę, która jak się wysypie to masz pozamiatane. Polskie konstrukcje klepane w szopie stosują otwarte (łatwo dostępne) sterowniki. Nawet jak się taki wysypie, to idziesz do sklepu po nowy wgrywasz soft i urządzenie znów sprawne. W zachodnich pompach, mimo że często oparte o sterowniki Siemens, to ze świecą szukać serwisanta który potrafi w takiej pompie załadować nowy soft. To jest rzadkość, nawet wśród fabrycznych serwisantów. A już totalną wtopą jest zakup pompy, która ma na obudowie jedynie nakleję znanego producenta kotłów. Tak naprawdę kupujesz towar, który jest produkowany gdzieś w chinach i jakakolwiek zmiana w modelu, kończy wsparcie serwisowe dla starszego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 17.10.2020 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Mylisz się. W przypadku komponentów wykonawczych układu chłodniczego być może tak jest.. Kilka postów wcześniej: A przepraszam bardzo ów Panasonic to, gdzie jest wg Ciebie produkowany? Naprawdę sądzisz, że najistotniejsze elementy chłodnicze "te polskie badziewia" i te markowe znane, zagraniczne, mają inne? Sprężarki? Wymienniki? Ale głos ciekawy. Dzięki. Ostatnią rzeczą dla domu byłoby kupno "no name" z Chin w cenie podobnej do uznanych marek. Pamiętam kilka lat temu kupowałem myjkę, oczywiście "doktorat" z zagadnienia itd. I wyszło na to, że wszystkie te urządzenia, pod jakąś tam mniej lub bardziej nieznaną marką, mają jedną cechę wspólną. Sprzedawca/serwisant dostaje od importera (umówmy się) 3 palety myjek. 2 na sprzedaż, 1 na wymianę jak coś się zepsuje spośród tych sprzedanych. Żadnych części, żadnych napraw. A i tak interes się kręci. Podobno z wieloma elektronarzędziami jest podobnie/tak samo. Kupiłem Stihla, bo chciałem mieć serwis, nic się nie wysypało. Działa jak nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.10.2020 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Mylisz się. W przypadku komponentów wykonawczych układu chłodniczego być może tak jest.. Zachodnie firmy stosują jednak własną automatykę, która jak się wysypie to masz pozamiatane. Polskie konstrukcje klepane w szopie stosują otwarte (łatwo dostępne) sterowniki. Nawet jak się taki wysypie, to idziesz do sklepu po nowy wgrywasz soft i urządzenie znów sprawne. W zachodnich pompach, mimo że często oparte o sterowniki Siemens, to ze świecą szukać serwisanta który potrafi w takiej pompie załadować nowy soft. To jest rzadkość, nawet wśród fabrycznych serwisantów. A już totalną wtopą jest zakup pompy, która ma na obudowie jedynie nakleję znanego producenta kotłów. Tak naprawdę kupujesz towar, który jest produkowany gdzieś w chinach i jakakolwiek zmiana w modelu, kończy wsparcie serwisowe dla starszego modelu. Ciekawa myśl... Ale... KAŻDY, kto samodzielnie jest w stanie spruć sterownik i wgrać mu własny soft ma też możliwość i wiedzę, aby sobie sklecić PC o klasę lepszą od kupnej. Bo? Bo to wymaga naprawdę gruntownej wiedzy - jak ten cud pracuje. Jakiś dziwny stereotyp Ci się utrwalił o klepanych w szopie polskich wyrobach. No, wiem... Też słyszałem od jednego naszego prezydenta, ze jak nie umiemy nic lepszego zrobić - róbmy siatkie. Ale uważam, ze umiemy! Poczytaj o łazikach księżycowych czy marsjańskich klepanych w jakiej szopie u nas przez studenciaków, które są wzorem konstrukcji dla NASA Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 17.10.2020 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Przeczytałem z zaciekawieniem cały temat.Nie wiem czy to przez dwa kieliszki wina czy późną porę, ale nie znalazłem odpowiedzi na tytułowe pytanie Dlaczego gruntowa pompa ciepła? Bo mniej awaryjna? Bo sprawniejsza (scop'owo) za tę samą cenę? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.10.2020 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Przeczytałem z zaciekawieniem cały temat. Nie wiem czy to przez dwa kieliszki wina czy późną porę, ale nie znalazłem odpowiedzi na tytułowe pytanie Dlaczego gruntowa pompa ciepła? Bo mniej awaryjna? Bo sprawniejsza (scop'owo) za tę samą cenę? ... Kolega John dość dokładnie wypunktował dlaczego pompa ciepła nie musi mieć " zagranicznej" marki aby była dobra ... A jaka pompa to już zależy od kilku kolejnych czynników... Ktoś kto ma domek 100m2 zapłacił 25k za powietrzną pompę ciepła a miał wycenę na 60k za gruntową będzie twierdził że ta pierwsza a taki co zapłacił 36k za gruntową do domu 230m2 a miał wycenę na 42k za powietrzną będzie twierdził że gruntowa ... Nieco większa wydajność gruntowej pompy ciepła też ma większe znaczenie w większych budynkach i nieco wyższa cena początkowa szybciej się zrówna z tańszą w zakupie pompie powietrznej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 18.10.2020 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Kolega John dość dokładnie wypunktował dlaczego pompa ciepła nie musi mieć " zagranicznej" marki aby była dobra ... W żadnej sekundzie mojego zastanawiania się nad tym nie było rozważania o zagraniczności lub polskości. To było zastanawianie się nad kwestią powietrzna vs gruntowa pozioma vs gruntowa pionowa, bo o tym założyłem że jest dyskusja. A jaka pompa to już zależy od kilku kolejnych czynników... Ktoś kto ma domek 100m2 zapłacił 25k za powietrzną pompę ciepła a miał wycenę na 60k za gruntową będzie twierdził że ta pierwsza a taki co zapłacił 36k za gruntową do domu 230m2 a miał wycenę na 42k za powietrzną będzie twierdził że gruntowa ... Nieco większa wydajność gruntowej pompy ciepła też ma większe znaczenie w większych budynkach i nieco wyższa cena początkowa szybciej się zrówna z tańszą w zakupie pompie powietrznej... Czyli odpowiedź brzmi to zależy Pytanie czy ta dyskusja jest dla hobbystów majsterkowiczów czy przeciętnego klienta kupującego pompę. Jeżeli to pierwsze to w sumie wszystko dozwolone w dyskusji o cenach. Jak dla tego drugiego to porównywać należy ceny z fakturą i bez kiwnięcia palcem. Ale kraj pochodzenia nie powinien mieć znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.10.2020 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 (edytowane) Przeczytałem z zaciekawieniem cały temat. Nie wiem czy to przez dwa kieliszki wina czy późną porę, ale nie znalazłem odpowiedzi na tytułowe pytanie Dlaczego gruntowa pompa ciepła? Bo mniej awaryjna? Bo sprawniejsza (scop'owo) za tę samą cenę? ... Nie to jest ładne - co jest ładne, tylko to - co się komuś spodoba. O pompie ciepła... KAŻDEJ ! Jest to urządzenie, w którego PAROWNIKU wygotowuje się czynnik chłodniczy (ciecz niskowrzącą o dużym cieple parowania/skraplania). Pary tej cieczy niosące energię, ciepło parowania, są sprężane przez co ich temperatura znacznie rośnie. JEŻELI takie gorące pary wpuścimy do SKRAPLACZA TO oddając w nim ciepło skraplania=ciepłu parowania skroplą się i cykl można powtarzać w nieskończoność. Następuje przepostaciowanie ciepła nikotemperaturowego w wysoko (?) temperaturowe. Takie - użyteczne. Powietrzna czy gruntowa? To problem dotyczący tego, gdzie upatrujemy DOLNEGO ŹRÓDŁA CIEPŁA (niskotemperaturowego) dla takiej pompy. Jeżeli w otaczającym nas powietrzu - To wymusza (zazwyczaj) wyniesienie pompy poza wnętrze obiektu, wystawienie na warunki atmosferyczne, skomplikowaną elektronikę, Takie źródło ciepła jest bardzo niestabilne a im bardziej ciepła potrzebujemy tym mniej jest go w jednostce objętości tego źródła. W efekcie - im "lepsza" powietrzna PC tym bardziej skomplikowana. Im bardziej skomplikowana tym bardziej podatna na uszkodzenie. No i droższa w budowie, serwisie, sprzedaży. No i jest jeszcze coś... Takie.... NASZE... Każdy może podejść i kopnąć w ten cud techniki. Czemu TY masz to mieć, skoro ja tego nie mam? (Żeby mu się córka z czarnym!!! ) Tego aspektu często się nie podnosi, co nie znaczy, że nie istnieje... No, ale za to POZA ZAPŁACENIEM ZA URZĄDZENIE I MONTAŻ nie trzeba robić nic! Poprawnie policzona taka pompa zapewnia z małym niedoborem ogrzewanie domu w ponad 80% czasu okresu grzewczego. Na pozostałe 20% czasu ma GRZAŁKI wbudowane. COP = 1 Działa to trochę jak trzy kroki do przodu a jeden wstecz (z powodu defrostów/odszraniania wymiennika). Jeżeli w ziemi, gruncie na którym stoi obiekt ogrzewany - Pompa taka spokojnie może sobie stać we wnętrzu obiektu, w komfortowych warunkach. Takie dolne źródło zapewnia bardzo stabilną dostawę potrzebnego ciepła, co znacznie upraszcza konstrukcję pompy - zbliżając ją do konstrukcji zwykłej lodówki. Jest tańsza w budowie, nieawaryjna. Wielkim atutem takiej pompy jest możliwość stabilnego przenoszenia sporych mocy grzewczych. Dom TAKICH nie potrzebuje, ale... Zwykle współpracuje taka pompa z buforem/zbiornikiem/akumulatorem ciepła. Załącza się, szybko i sporą mocą napełnia zbiornik ciepła i staje czekając na jego rozbiór. Włącza się rzadko i na "trochę" = Rzadko i trochę pobiera prąd z sieci ją zasilającej. ZAWSZE ma wysoki COP. Koszt jej eksploatacji jest znacznie niższy od pompy powietrznej. MOŻNA (przy małym zapotrzebowaniu i dobrze dobranym buforze) sprawić, aby pracowała głównie w TANIEJ TARYFIE - co dodatkowo obniża koszt jej eksploatacji. Same zalety, Wspaniałość! Gdzie jest hak? No, konkretniej to... GDZIE BYŁ HAK? W tym, że dolne źródło dla niej trzeba było zbudować. POZIOME - rozbabranie sporej powierzchni do głębokości około 2m ppt. Koszt nieobojętny i konieczność uporządkowania ponownego tego terenu. Nie każdy też taki spory teren za chałupą ma, w czasach gdy działki budowlane mają od ściany domu do płotu po 3m. PIONOWE/ODWIERT - Wymaga użycia wiertni, specjalizowanej ekipy, która wie co robi, często (przy głębokich odwiertach) projektu, pozwolenia a w trudnym terenie (kamienisty czy wręcz skała) koszt odwiertu metra rośnie mocno, a potrzeba ich kilka często po 50-80-100m głębokości. BYŁO - Pompa tania i "cudowna" ale koszt dolnego źródła spory - Razem koszt takiego systemu grzewczego też spory. ALE !!! Opracowano z powodów przytoczonych powyżej KOSZOWE WYMIENNIKI GRUNTOWE. Zagłębia się je nie bardziej jak 10m ppt. Wykonuje względnie prosto i niedrogo (w porównaniu z poziomym czy głębokimi odwiertami). Poza tym - szybko i nie zajmując, nie rujnując sporego terenu. W EFEKCIE koszt wykonania stabilnego, pracującego tanio i zapasem mocy systemu grzewczego SPADŁ do wielkości kosztu instalacji DOBREJ pompy ciepła powietrznej. Dlaczego gruntowa pompa ciepła? - Bo nie musi być droższa od powietrznej. - Bo ZAWSZE ma wysoki COP. - Bo pracuje najtaniej w eksploatacji i MOŻE wyłącznie w taniej taryfie. - Bo jest praktycznie bezawaryjna (stąd bardzo długie okresy oferowanej gwarancji). - Bo najlepiej spełnia potrzeby grzewcze najprostszą metodą. Mam nadzieję, że wyjaśniłem czemu. Oczywiście, porównuję tu instalację tych pomp od A do Z. Urządzenie, montaż, uruchomienie całości Adam M. Edytowane 18 Października 2020 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 18.10.2020 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Pytanie czy ta dyskusja jest dla hobbystów majsterkowiczów czy przeciętnego klienta kupującego pompę. Jeżeli to pierwsze to w sumie wszystko dozwolone w dyskusji o cenach. Jak dla tego drugiego to porównywać należy ceny z fakturą i bez kiwnięcia palcem. Ale kraj pochodzenia nie powinien mieć znaczenia. Z tego co widzę to chyba tylko ja takie porównanie zamieściłem. Mam PC PW za 22500 VS "gruntówki w cenie powietrznej" za 33300 z koszami, którą promuje Yoda i która była najtańsza z pionowym DZ bo poziomego nie miałem jak zrobić. Dwie firmy z lubuskiego do których dzwoniłem i które również mają swoje składaki, w opcji z normalnym głębokim odwiertem wstępnie dawały mi wyceny 38-40 tysięcy. Na 106m2 powierzchni ogrzewanej. Trudno mi jakoś wyobrazić sobie, że ktoś mający dom 230m2 będzie miał gruntówkę za 36k o czym pisał jasiek71, chyba że miał na myśli pracę własną z poziomym DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.10.2020 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Małą masz wyboraźnię... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 18.10.2020 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 (edytowane) Małą masz wyboraźnię... Adam M. Jesteś mistrzem teorii, więc udowodnij. Przypomnę tyko - Projektowe obciążenie cieplne budynku z OZC to ok 3400W przy -18stC. 106m2 pow. ogrzewanej lustro wody na 2,5m i cena 33300 z oferty od Pana Jerzego. Edytowane 18 Października 2020 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.10.2020 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 PO CO akurat TOBIE mam coś udowadniać?Przecież już masz PCPW i nie wywalisz jej na śmietnik.W efekcie - Twoja decyzja była najtwojsza, najlepsza i NIC Cię nie przekona!Ale jak chcesz - zadzwoń i zapytaj.https://konceptus.com.pl/ Tylko nie wiem po co, jak Ci już dobra gruntówka potrzebna nie jest... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 18.10.2020 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 PO CO akurat TOBIE mam coś udowadniać? Przecież już masz PCPW i nie wywalisz jej na śmietnik. W efekcie - Twoja decyzja była najtwojsza, najlepsza i NIC Cię nie przekona! Ale jak chcesz - zadzwoń i zapytaj. https://konceptus.com.pl/ Tylko nie wiem po co, jak Ci już dobra gruntówka potrzebna nie jest... Adam M. Wiem, masz dużo pracy...ale już nie raz pisałem o ofercie "twojej" firmy Skoro mi nie musisz udowadniać swoich teorii, udowodnij to innym, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.10.2020 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 W żadnej sekundzie mojego zastanawiania się nad tym nie było rozważania o zagraniczności lub polskości. To było zastanawianie się nad kwestią powietrzna vs gruntowa pozioma vs gruntowa pionowa, bo o tym założyłem że jest dyskusja. Czyli odpowiedź brzmi to zależy Pytanie czy ta dyskusja jest dla hobbystów majsterkowiczów czy przeciętnego klienta kupującego pompę. Jeżeli to pierwsze to w sumie wszystko dozwolone w dyskusji o cenach. Jak dla tego drugiego to porównywać należy ceny z fakturą i bez kiwnięcia palcem. Ale kraj pochodzenia nie powinien mieć znaczenia. A czy gdzieś tutaj ktoś mówił o pompie kleconej własnymi łapami że złomu...? Nikt też nie wspominał o robieniu zasobniia z kawałka blachy i rury znalezionej pod płotem... Dolnego źródła też nikt nie kazał inwestorowi kopać łopatą... Do przeciętnego domu masz za około 35k kompletną kotłownię z gruntowną pompą ciepła ,dolnym źródłem, 300L zasobnikiem dedykowanym dla PC całą armaturą, pompką cyrkulacyjną cwu, licznikiem energii itp, itd... Wszystko dla przeciętnego inwestora który nie musi stać nas wykonawcą , nie musi nawet być obecny... Jak kogoś to przerasta to już nie jest moje zmartwienie.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.10.2020 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Tutaj, poza mną, kiedyś - nie. Na elektrodzie sporo takich było co klecili sobie takie cuda. Całość często grosze jakieś wychodziła. Ale to nie jest pomysł dla budujących. To dobre dla majsterkowiczów, co już mieszkają i mają trochę czasu i nie dwie lewe ręce. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 18.10.2020 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 (edytowane) Nie odpowiem ci jednoznacznie ,dostałem wycenę na całość .7koszy ,pompa 10kw, montaż ,wpięcie w instalację,uruchomienie ,osobny rozdzielacz pod chłodzenie pasywne w okolicach 40 tysięcy. Zadzwoń do pana Jerzego ,jest bardzo komunikatywny ,wydaje mi się że cena za odwiert uzależniona będzie od ich ilości . Nie mam OZC:confused: Dom parterowy z poddaszem użytkowym 160m2 przyzwoicie docieplony . Wg ciepła właściwego maksymalna potrzebna moc grzewcza 5,5 kw 11000Kwh całkowite roczne zużycie energii na ogrzewanie. Cwu dodatkowo 3 kw ,ale tu biorę poprawkę. Trochę mniej od 230m2... i wycena nie pomaga mojej wyobraźni Fachowcem nie jestem, ale skoro pisze się, że gruntówka jest stabilna, nie ma spadków mocy, to dlaczego na 3,4kW obciążenia cieplnego budynku, potrzeba PC 6kW co z kolei nabija cenę? Dlaczego nie PC gruntowa 4kW ? Wspomniana firma miała ją z ceną ok 26 000zł i gdyby mi taką zaoferowała to bym miał gruntówkę w cenie powietrznej Edytowane 18 Października 2020 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 18.10.2020 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Trudno mi jakoś wyobrazić sobie, że ktoś mający dom 230m2 będzie miał gruntówkę za 36k o czym pisał jasiek71, chyba że miał na myśli pracę własną z poziomym DZ. Licząc z garażem mam - jak widać w stopce - 217 m2. Do tych 36 kPLN to nie doszedłem. Licząc bez extrasu w postaci chłodzenia pasywnego, doliczając różnicę w koszcie koparki (ok. 2000 zł.), gdybym DZ nie robił ja a mój instalator (taka była mniej więcej różnica) i tak bym do tych 36 kPLn nie dobił. Gdybym się zdecydował na PC na pionowym wymienniku "pod klucz", wziąłbym 7,2 kW, zakupił ten sam zasobnik, który kupiłem (na godzinę W dołożyłbym do niego grzałkę) i cena byłaby w granicach 36-38kPLN. Chodź powtórzę, nie znam teraz cen i nie mnie o nich decydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts