Koko 21.11.2004 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 Witajcie. Nasz dom jest w tzw. stanie surowym zakmniętym (dach, okna i drzwi - na miejscu). Teraz można by powoli robić instalacje , zabudowy gipsowe itp. Prawdziwie mokre roboty wolimy zostawić na wiosne, ale pytanie jest takie - czy przypadkiem wszystkiego nie odpuścić zimą. Przecież by ludzie mogli pracować trzeba grzać. Kable elektryczne też nie lubią mrozu. Zwykła "koza" na węgiel nie ogrzeje całego domu, a dmuchawy gazowe czy elektryczne generują spore koszty. Chcielibyśmy jak naszybciej wykończyć chatę, ale czy warto się spieszyć jeśli nie jest to konieczne. Napiszcie co Wy robicie zimą. Oczywiście nie jest to pytanie kierowane do tych, którzy wygrzewają się przy WŁASNYCH kominkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 21.11.2004 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 WitamRok temu Przy zwykłej kozie robiłem ocieplenie poddasza ( od XII 2003 ).Miałem coprawda położone juz tynki i wylane posadzki . Większość ekip, Które pracowały u mnie zimą robiły to na własne życzenie i dogrzewały się tą właśnie kozą. Utrzymywałem stale temperaturę ok 10-15C (wymagało to palenia conajmniej 2 razy dziennie, a nawet dokupiłem trochę węgla i wychodząc dorzucałem do pełna). Później podłączyłem kominek tzn. ustawiłem na dwóch bloczkach (rozprowadzenie było już wykonane) i utrzymywałem temperaturę ok. 18C. Od tej pory można było prowadzić większość prac.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 21.11.2004 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 Chwilowo dogrzewam się (im) nagrzewnicą gazową butla 11 Kg na dwa dni Instalacje tynki i posadzki mam gotowe Wykończeniówka idzie pełna parą mam nadzieje że pod koniec przyszłego tygodnia poskładam kotłownie do kupy i odpalę co Mam zbyt cenną ekipę by puścić ich na inną budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 21.11.2004 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 Również w czasie zimy robione były u mnie instalacje (elektryczna, wodna) a także oceplane poddasze. Wszystko było ogrzewane kozą. Nie było nawet jeszcze wtedy okien - wszystko zabite dechami i ocieplane czym popadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koko 21.11.2004 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 Słowem - grzać i działać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 21.11.2004 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 Grzać i działać. Okna "wchodzą" jutro a koza już czeka Instalacje, tynki itd. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chechlak 22.11.2004 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2004 U mnie kładą teraz tynki gipsowe i wczoraj mnie zmroziło jak usłyszałem, że w nocy ma być -10 C, no i poszliśmy na działkę i odpaliliśmy drugą kozę z rurą do komina ok. 5 m. Rano przy - 7 C było w domu +7 C. Dodam, że dom ocieplony 10 styropianu. Wstawić koze i robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wit 22.11.2004 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2004 Oczywiscie grzac i dzialac. Chyba, ze nie masz pieniedzy na budowe i grzanie.Ja grzeje i dzialam. Wlasnie wstawione okna i w tym tygodniu uruchamiam CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodzynek 22.11.2004 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2004 Oczywiscie grzac i dzialac. Chyba, ze nie masz pieniedzy na budowe i grzanie. Ja grzeje i dzialam. Wlasnie wstawione okna i w tym tygodniu uruchamiam CO. Witam, Czy robiliście tynki zimą? np. w lutym?, zrobiłbym do tego czasu elektrykę. Jeżeli wstawię w lutym okna to czy im to nie zaszkodzi? Bodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 22.11.2004 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2004 Mnie doprowadzono gaz w styczniu 2004 - mialem surowy zamknięty -od razu odpaliłem grzanie (gaz) w trybie przeciw-zamrozeniowym, czyli+5 stC wewnątrz. W takich warunkach wykonywano m. in. tynki gipsowe,a potem kominekPS Gazu kocioł zjadał więcej niż teraz, bo mrozy były a poza tym jeszczesufit był jeszcze nie skończony i nie docieplony do końcapozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windcracker 22.11.2004 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2004 skonczyłem tynki, chałupa zamknięta, teraz mam zamiar ocieplać poddasze i robić regipsy. Mam zamiar grzać kozą - odpady drewna na budowie zawsze sie znajdą, dokupiłem też trochę węgla. Nie mam zamiaru stawać z robotą. Obawiam się tylko czy ta jedna mała kózka da radę. Jak będzie za zimno kupię jej koleżankę co dwie kozy, to nie jedna. W żadnym wypadku przestój! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martta 22.11.2004 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2004 u mnie jutro okna, kominek na drewno z e starego ogrodzenia klinkierowego rodziców sklecą a od poniedziałku jada z tynkami, i najlepsze ... jutro kopią szambo, sami tak zdecydowali,podobno ziemia jeszcze tak nie zmarzła i dadza radę ma być ognisko, chyba z kiełbacha podjadę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 22.11.2004 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2004 WitamW przypadku stosowania kozy należy zrobić możliwie długą rurę "dymną". Zasada jest taka im dłużej tym cieplej, u nas po przedłużeniu do ok 5m zrobiło się cieplej. No i oczywiście trochę węgla na noc, aby nie martwić się że zgaśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts