Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zimowa przerwa czy... grzejemy ?

Koko

Recommended Posts

Witajcie. Nasz dom jest w tzw. stanie surowym zakmniętym (dach, okna i drzwi - na miejscu). Teraz można by powoli robić instalacje , zabudowy gipsowe itp. Prawdziwie mokre roboty wolimy zostawić na wiosne, ale pytanie jest takie - czy przypadkiem wszystkiego nie odpuścić zimą. Przecież by ludzie mogli pracować trzeba grzać. Kable elektryczne też nie lubią mrozu. Zwykła "koza" na węgiel nie ogrzeje całego domu, a dmuchawy gazowe czy elektryczne generują spore koszty. Chcielibyśmy jak naszybciej wykończyć chatę, ale czy warto się spieszyć jeśli nie jest to konieczne.

Napiszcie co Wy robicie zimą. Oczywiście nie jest to pytanie kierowane do tych, którzy wygrzewają się przy WŁASNYCH kominkach. :wink:

Witam

Rok temu Przy zwykłej kozie robiłem ocieplenie poddasza ( od XII 2003 ).

Miałem coprawda położone juz tynki i wylane posadzki . Większość ekip, Które pracowały u mnie zimą robiły to na własne życzenie i dogrzewały się tą właśnie kozą. Utrzymywałem stale temperaturę ok 10-15C (wymagało to palenia conajmniej 2 razy dziennie, a nawet dokupiłem trochę węgla i wychodząc dorzucałem do pełna). Później podłączyłem kominek tzn. ustawiłem na dwóch bloczkach (rozprowadzenie było już wykonane) i utrzymywałem temperaturę ok. 18C. Od tej pory można było prowadzić większość prac.Pozdrawiam.

Chwilowo dogrzewam się (im) nagrzewnicą gazową butla 11 Kg na dwa dni Instalacje tynki i posadzki mam gotowe Wykończeniówka idzie pełna parą mam nadzieje że pod koniec przyszłego tygodnia poskładam kotłownie do kupy i odpalę co Mam zbyt cenną ekipę by puścić ich na inną budowę

Oczywiscie grzac i dzialac. Chyba, ze nie masz pieniedzy na budowe i grzanie.

Ja grzeje i dzialam. Wlasnie wstawione okna i w tym tygodniu uruchamiam CO.

Witam,

Czy robiliście tynki zimą? np. w lutym?, zrobiłbym do tego czasu elektrykę. Jeżeli wstawię w lutym okna to czy im to nie zaszkodzi?

Bodzio

Mnie doprowadzono gaz w styczniu 2004 - mialem surowy zamknięty -

od razu odpaliłem grzanie (gaz) w trybie przeciw-zamrozeniowym, czyli

+5 stC wewnątrz. W takich warunkach wykonywano m. in. tynki gipsowe,

a potem kominek

PS Gazu kocioł zjadał więcej niż teraz, bo mrozy były a poza tym jeszcze

sufit był jeszcze nie skończony i nie docieplony do końca

pozdr - Krzysiek

skonczyłem tynki, chałupa zamknięta, teraz mam zamiar ocieplać poddasze i robić regipsy. Mam zamiar grzać kozą - odpady drewna na budowie zawsze sie znajdą, dokupiłem też trochę węgla. Nie mam zamiaru stawać z robotą. Obawiam się tylko czy ta jedna mała kózka da radę. Jak będzie za zimno kupię jej koleżankę :lol: co dwie kozy, to nie jedna. W żadnym wypadku przestój!