szaman100 10.10.2020 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Może podpowiecie komu wierzyć, porozsyłałam dane do ofert na PC i od każdego mam inne oferty - pompy od 5kw do 16kw :/ Różnica ogromna. Dom rozbudowany do 120m2. Ściany w starej części 40cm. W nowej na poddaszu użytkowym 25cm. Całość ocieplona 15 cm grafitu 0.032. (W projekcie była 15 białego styropianu) Między piętrami strop 10cm + jakieś 2-3 cm styrobetonu na wyrównanie i 10 cm styropianu. Pod dachem będzie 30-35 cm wełny skalnej 0,035 (w projekcie było 20cm). Okna o współczynniku U 0,8 dla całego okna i 0,5 dla szyb - trzyszybowe + ciepłe ramki. (Projektowane były okna 2 szybowe. Podłoga będzie ocieplona 10 styropianu + będzie wszędzie podłogówka + rekuperacja z odzyskiem ciepła. CWU dla rodziny 2+2 - częściej korzystamy z prysznica. Powierzchnia użytkowa bez kotłowni - nie ma w niej ogrzewania to 121 m2. Dodając kotłownie 128m2. Według projektu zapotrzebowanie na ogrzewanie co i cwu to 10.777 i 71kwh/m2, według kalkulatorów internetowych jest to 9561 i 66kwh/m2 - nie wiem na ile to prawda, ale jednak zmiany były i ocieplenie jest inne niż było projektowane, okna również. I mamy dobrane pompy o mocy 5 kw, 7kw, 9kw (tu wiem, że panasonic t-cap 9kw) no i jedną na 16kw (atlantic). Komu wierzyć i kogo wybrać, jeżeli są aż takie rozstrzały? Według kalkulatorów internetowych wychodzi pompa powietrze-woda 5kw - tu też nie wiem, czy warto się tym w jakikolwiek sposób sugerować, skoro są aż takie rozstrzały w doborze pomp. Lokalizacja okolice Kielc - III strefa klimatyczna TEMPERATURA JAKA POTRZEBNA MI DO FUNKCJONOWANIA W DOMU TO MAX. 22 STOPNIE, IDEALNA 21 W DZIEŃ 20 W NOCY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.10.2020 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Może podpowiecie komu wierzyć, porozsyłałam dane do ofert na PC i od każdego mam inne oferty - pompy od 5kw do 16kw :/ Różnica ogromna. Dom rozbudowany do 120m2. Ściany w starej części 40cm. W nowej na poddaszu użytkowym 25cm. Całość ocieplona 15 cm grafitu 0.032. (W projekcie była 15 białego styropianu) Między piętrami strop 10cm + jakieś 2-3 cm styrobetonu na wyrównanie i 10 cm styropianu. Pod dachem będzie 30-35 cm wełny skalnej 0,035 (w projekcie było 20cm). Okna o współczynniku U 0,8 dla całego okna i 0,5 dla szyb - trzyszybowe + ciepłe ramki. (Projektowane były okna 2 szybowe. Podłoga będzie ocieplona 10 styropianu + będzie wszędzie podłogówka + rekuperacja z odzyskiem ciepła. CWU dla rodziny 2+2 - częściej korzystamy z prysznica. Powierzchnia użytkowa bez kotłowni - nie ma w niej ogrzewania to 121 m2. Dodając kotłownie 128m2. Według projektu zapotrzebowanie na ogrzewanie co i cwu to 10.777 i 71kwh/m2, według kalkulatorów internetowych jest to 9561 i 66kwh/m2 - nie wiem na ile to prawda, ale jednak zmiany były i ocieplenie jest inne niż było projektowane, okna również. I mamy dobrane pompy o mocy 5 kw, 7kw, 9kw (tu wiem, że panasonic t-cap 9kw) no i jedną na 16kw (atlantic). Komu wierzyć i kogo wybrać, jeżeli są aż takie rozstrzały? Według kalkulatorów internetowych wychodzi pompa powietrze-woda 5kw - tu też nie wiem, czy warto się tym w jakikolwiek sposób sugerować, skoro są aż takie rozstrzały w doborze pomp. Lokalizacja okolice Kielc - III strefa klimatyczna TEMPERATURA JAKA POTRZEBNA MI DO FUNKCJONOWANIA W DOMU TO MAX. 22 STOPNIE, IDEALNA 21 W DZIEŃ 20 W NOCY Po co do doboru mocy pompy zapotrzebowanie na ciepło? Owszem do policzenia kosztów ogrzewania i przygotowania cwu sie przyda, pomijam fakt korzystania z danych projektowych i kalkulatorów. Do doboru mocy pompy konieczne jest projektowe obciązenie cieplne. Z racji ze były zmiany oraz ze dane z projektu i kalkulatorów są niezbyt dokladne nalezy wykonac obliczenia dokladne obliczenia ozc. Tak na marginesie czy warto az tak oszczedzac dajac tylko 10 cm styro na podłodze? Wracając do pompy to moc 7- 8 kW bedzie najlepszym wyborem. Jak chcesz uzyskac 20 oC w nocy i 21 oC w dzien w dobrze ocieplonym domu, a taki ma Twoj byc. To fizycznie niemozliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaman100 10.10.2020 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Po co do doboru mocy pompy zapotrzebowanie na ciepło? Owszem do policzenia kosztów ogrzewania i przygotowania cwu sie przyda, pomijam fakt korzystania z danych projektowych i kalkulatorów. Do doboru mocy pompy konieczne jest projektowe obciązenie cieplne. Z racji ze były zmiany oraz ze dane z projektu i kalkulatorów są niezbyt dokladne nalezy wykonac obliczenia dokladne obliczenia ozc. Tak na marginesie czy warto az tak oszczedzac dajac tylko 10 cm styro na podłodze? Wracając do pompy to moc 7- 8 kW bedzie najlepszym wyborem. Jak chcesz uzyskac 20 oC w nocy i 21 oC w dzien w dobrze ocieplonym domu, a taki ma Twoj byc. To fizycznie niemozliwe. Inwestując spore pieniądze w pompę zapewne oszczędzam na styropianie, bo na niego już braknie nie mam nożliwości dać większej ilości, bo poziom podłogi wejdzie mi w drzwi balkonowe. To istniejący budynek, budowany ze 30 lat temu. Niektórzy prosili o zapotrzebowanie na ciepło, więc je tutaj napisałam. OZC jest i tak w planach, ale nie wiem u kogo zrobić, żeby było zrobione porządnie. 16kw atlantic pan dobrał po minucie rozmowy, zapytał jedynie o metraż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 11.10.2020 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Przypomniało mi się takie porównanie:-Panie, mam do przewiezienia choinkę świateczną. Jakie auto mam wynająć?Wiadomo, że do TIRa wszystko zapakujesz, inny poleci dostawczaka, a tak naprawdę może tramwajem ją przewieziesz jak jest niewielka i dobrze złożona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 11.10.2020 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Inwestując spore pieniądze w pompę zapewne oszczędzam na styropianie, bo na niego już braknie nie mam nożliwości dać większej ilości, bo poziom podłogi wejdzie mi w drzwi balkonowe. To istniejący budynek, budowany ze 30 lat temu. Niektórzy prosili o zapotrzebowanie na ciepło, więc je tutaj napisałam. OZC jest i tak w planach, ale nie wiem u kogo zrobić, żeby było zrobione porządnie. 16kw atlantic pan dobrał po minucie rozmowy, zapytał jedynie o metraż. Może zmień "pana" na instalatora, który nie chce się na Tobie "obłowić". Może jednak miał dobre intencje, bo założył, że w zimie będziesz potrzebował 30 st.C w pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts