Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotwienie okna w xps

Recommended Posts

Jest to nowo wybudowany dom. Wieniec jest też jednocześnie nadprożem, poprostu strefa nadokienna jest dozbrojona dodatkowymi prętami. Oknami nie mogę dojechać do samego końca bo wtedy sufit miałbym na wysokości okien :D okna nie są zamontowane. Przymierzam się do przygotowania otworu okiennego. I nie wiem czy pod wieniec w jakiś sposób podklejać bloczki i je kotwić czy przykleić xps. jeśli od góry nie jest konieczne kotwienie okna to odpowiedź prosta-xps albo styropian

Rolety zewnętrzne trzeba do czegoś zamontować. I tu właśnie poszerzenia okienne się przydadzą. Rolety nadstawne (które nie wymagałaby poszerzenia należy odrzucić od razu).

Ale najlepiej wybrać dostawcę i montażysta okien i z nim obgadać, co z tym zrobić.

A z ciekawości- jeśli to nowo budowany dom, to dlaczego otwór okienny jest taki wysoki?

To masz za małe okno skoro 20 cm masz zapasu do wieńca.

Okno montuje się po bokach, z góry ani z dołu sie nie daje sie kotew ani dybli.

Przeczytałem tylko początek i mnie ścięła ta wypowiedź - ABSOLUTNIE NIEPRAWDA! To że stare rutyniarskie ekipy pomijają górę to fakt. Ale taki błąd robią już nieliczni.

Fakt też jest taki, że pewnie z połowa ekip nie kotwi okien dołem, ale nie zmienia to faktu, że to także jest błąd i to skutkujący większymi problemami niż pominięcie góry (dolna rama nagrzewa się znacznie bardziej) i na pewno bez mocowania będzie się wyginała.

A co do sedna: kotwa do xps? przykręcona kołkiem a może wkrętem? To ma niby cokolwiek trzymać! To także BŁĄD montażowy.

Ok, masz racje, nie dopisałem że miałem na myśli okna małe do szerokości 1-1,5 m, przy dużych wysokich i szerokich przeszkleniach oczywiście że góra i dół też.

Nieeeee! 1,5 metra to ogromne okno i kategorycznie wymaga kotew. Tu trzeba dać 3 lub nawet4!

! Przemontowywałem niedawno ok 10letnie okna dobrej firmy. Miały ok 1m -1,2m szerokości. Nie były mocowane dołem. Ugięcie ramy do środka wynosiło nawet do 1cm. Jak takie "gięte" okno zachowuje szczelność nie muszę chyba tłumaczyć.

Owszem, są pewne nowe trendy i pojedyncze instrukcje, by okna jednodzielne o szerokości do 1m montować na jedno mocowanie na górze, ale w dalszym ciągu większość wymaga wg norm. Czyli 15-25 cm od narożnika i od słupków oraz nie rzadziej niż co ok 70-80cm a czasem nawet 50cm.

Także - jesteś w błędzie i o to nie mam żalu, ale o fakt, że promujesz go dalej już tak.

W jaki sposób poszerzy albo obniży nadproże jak w tym przypadku nie ma typowego nadproża, jest nim wieniec stropowy.

Dlatego też napisałem aby z tym wyrównywaniem otworu okiennego wstrzymać sie aż do montażu okien.

To jest zmartwienie uczestników procesu budowlanego a nie montażysty okien!

On strzeli sobie samobója podejmując się takiego zlecenia przed obniżeniem nadproża lub zamówieniem okien z poszerzeniami.