Przemysław 21.11.2004 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 Mam fioła na punkcie Host. Kolekcjonuję je i mam już 16 odmian (w tym 5 miniaturek). Poszukuję odm. "Francis Williams". Jeżeli ktoś byłby chętny mogę się zamienić lub odkupić kilka pąków na wiosnę. Między innymi mam wspaniałą odm. "Fragrant Bouqet" o intensywnie pachnących kwiatach, co jest nietypowe dla tej byliny. Mój meil to [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław 28.11.2004 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2004 Małe sprostowanie i rozszerzenie mojego tematu. Interesują mnie nie tylko odmiana "Frances Williams", ale także inne. Na wymianę mogę zaproponować: "Fragrant Bouqet", "France", "Gold Standard", "Minutemen", "Nigth Before Christmas", "Sieboldana". Pozdrawiam wszystkich miłośników Funki. Oby wasze liście były zdrowe i lśniące, a kwiaty piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogryzek 29.11.2004 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Nie mogę Ci nic zaproponować, ale czy mogę liczyć na informacje jakie są najlepsze warunki dla funkii. Moje w tym roku trochę zmarniały, podejżewam, ze miały za sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław 29.11.2004 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Najlepsze warunki dla typowej Funki to: - ocieniona pozycja (najlepiej rozproszone światło pod drzewami) - ziemia gliniasto- piaszczysta (zatrzymująca dobrze wilgoć i do tego żyzna) Negatywnie na funkie wpływa suchy wiatr, który przyspiesza "ucieczkę" wody z liści. Należy wtedy częściej je podlewać, tak aby miały zawsze mokro. Szczególnie pod tym względem należy dbać o Funkie zasadzone w doniczkach. Są też odmiany, którym nie straszne jest silne nasłonecznienie (tak jak Sum&Substans). Takie jak "Sieboldana" o dużych i ciemnych liściach po prostu nie cierpi słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław 29.11.2004 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Nie mogę Ci nic zaproponować, ale czy mogę liczyć na informacje jakie są najlepsze warunki dla funkii. Moje w tym roku trochę zmarniały, podejżewam, ze miały za sucho. Jeżeli zaczęły marnieć na obrzeżach to rzeczywiście na 99% musiałeś je za mało podlewać. W bardzo gorące i suche dni należałoby je podlewać codziennie, najlepiej rano lub wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 29.11.2004 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Jedyne co mnie czasem zniechęca do sadzenia funkii to slimaki - jeżli macie jakieś sprawdzone sposoby to podajcie Czy ktoś próbował ze sciółkowaniem podłoża popiołem lub ostrokrawędzistym grysem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 29.11.2004 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Mam fioła na punkcie Host. Kolekcjonuję je i mam już 16 odmian (w tym 5 miniaturek). Przemysław, też zaczynam mieć podobnego fioła... niestety, kolekcji jeszcze nie mam...zaledwie kilka sztuk, rosną pojedyńczo na obrzeżu trawnika. A gdzie rosną Twoje sliczności? Napisz coś więcej o aranżacji ogrodu z taka ilością Host. Pokaż zdjęcia ...bardzo proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 29.11.2004 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Jedyne co mnie czasem zniechęca do sadzenia funkii to slimaki - jeżli macie jakieś sprawdzone sposoby to podajcie Ze ślimakami walka jest trudna, ale możliwa. Najprościej zastosować chemię tj. Mesurol, Anty-Ślimak. Ślimakol, Ślimak_Stop, Ślimax. Trzeba ją jednak stosować umiejętnie tj. sypać mało lub miejscowo. Bo za duże dawki czasami odstraszają te paskudy zamiast przywabiać. Można też zrobić zapory, żeby ślimary do nas nie przychodziły np. żwirowa droga, posypana wapnem. Wiem, że trwają badania jakie rośliny nie są chętnie zjadane przez ślimaki i dlaczego. Podobno odstarszają je aksamitki (turki) a także bylica estragon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław 29.11.2004 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Jeśli chodzi o zdjęcia moich kompozycji z Funkiami to chętni niech podadzą swojego meila wtedy im wyślę kilka. Mój ogród jest otoczony przez las, więc mam idealne warunki do uprawy Funki. Co do ślimaków. Jestem wielkim szczęściarzem - umnie ich po prostu nie ma. Znam jeszcze dwa sposoby na ślimaki: - żwir (nie są w stanie przez niego przejść) - drut z miedzi (miedź wiąże się w jakiś sposób z ich śluzem i zabija ślimaki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 30.11.2004 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 hmm....a jak one wygladają???? naprawde nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 30.11.2004 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Jedyne co mnie czasem zniechęca do sadzenia funkii to slimaki - jeżli macie jakieś sprawdzone sposoby to podajcie Czy ktoś próbował ze sciółkowaniem podłoża popiołem lub ostrokrawędzistym grysem ? Od kiedy widzialem ślimaka idacego po galęzi dzikiej rózy najezonej kolcami przestalem wierzyc ze coś ostrego moze przeszkodzić slimakowi w dotarciu do celu. Z popiołem spróbuje w przyszłym roku bo moje funkie tez wygladały lekko azurowo dzieki dzialaniu slimaków, no i oczywiście piwo w przyszlym roku wystawiam od razu, niech pija ile wlezie ( przypominam watek o slimakach ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 30.11.2004 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Przemysław, dziękuję za zdjęcia bardzo mi się podobają Twoje kompozycje, a miniaturki w doniczkach obsypane kamykami są super! Ja tez mam takie, ale nie wiedziałam,że to miniaturki, myslałam,że coś im nie służy i słabo rosną Znalazłam taką stronkę: http://www.ogrodywodne.pl/hosty.htm ...maja bardzo wiele odmian Host Pozdrawiam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław 30.11.2004 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 A ja mam lepszą stronę : http://www.hostalibrary.org/a/a.html Jest tam około 1000 odmian. Pozdawiam miłośników funkii. Bardziej zainteresowanych hostami zapraszam na forum gazety wyborczej o tytule: "poszukuję funki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 10.05.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Ten wątek powinien być teraz na topie. Tyle pustych miejsc na cienistych rabatach urozmaiciłyby nowe, wspaniałe odmiany trójkolorowych funkii. Właśnie zaszalałam i kupiłam GIGANTYCZNE kłącza - 13 zawiązków liściowych na każdej kępie!!! Uhhhhhhhhhhhh...tylko czekać aż będzie cieplej i moje cudności pokażą swe prawdziwe oblicza - 120 cm szerokości - sieboldiany, oczywiście http://www.personeel.unimaas.nl/mike.robertson/images/Hostaborder%201.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fal 10.05.2006 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 A ja mam lepszą stronę : http://www.hostalibrary.org/a/a.html Jest tam około 1000 odmian. Pozdawiam miłośników funkii. Bardziej zainteresowanych hostami zapraszam na forum gazety wyborczej o tytule: "poszukuję funki". Niesamowite, nie miałam pojęcia o tylu odmianach. Teraz nawet nie mogę znaleźć wśród zdjęć mojej roślinki. Wielkie dzięki za link. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 10.05.2006 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 (edytowane) Pochwalę się , kupiłam w tym roku drugą, na allegr, oczywiście . ( jeszcze jedna została ) Efekt PIORUNUJĄCY - ma po roku 60 cm wyskokości, więc wierzę, że jako dorosła będzie miała 150 cm !!!! "Funkia Sum and Substance Jedna z największych funkii. Sercowate satynowe liście są żółtawo- zielone do złoto-żółtych. Są one bardzo grube, z czasem coraz bardziej pomarszczone. Funkia ta należy do wyjątków które w słońcu lepiej się wybarwiają., ale wtedy potrzebuje więcej wody. Jasnolawendowe do prawie białych kwiatów pojawiają się od połowy do końca lata. Wysokość / szerokość; 0.75m /1.5m" Edytowane 25 Maja 2013 przez hanka55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalia 14.05.2006 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 Haniu 55 rewelacja Coś pięknego , naprawdę niesamowity okaz "upolowałś" . Prześlij zdjęcie na formum jak juz sie roslinka zadomowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalia 25.05.2006 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Ojej juz tak późno a ja buszuje ale nie moge sie oderwać od naszego Forum tyle tu wspaniałości i piękności a ja tu zaraz wyjade z takim "kwiatkiem".Może mi ktos podpowie jak mam doprowadzic moją Funkie do normalnego wyglądu. Juz ponad 2 tygodnie u mnie mieszka aż mi jej żal czy mam szanse na piękny okaz http://images1.fotosik.pl/72/8c5978692dfbc3ef.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 26.05.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Jasne, że masz Kochanie!One lubią wilgotny półcień, z małymi wyjątkami .Czy Twoja była kupiona w doniczce?Bo jeśli tak, to moznaby jej dać prawdziewgo nawozu i podsypać kompostem. Jest biedulka wyciągnięta, jakby stała w ciemnej piwnicy. Łodyżki głodne, wiotkie, chudziutkie, a listki jak zabiedzone, maleńkie. Moim zdaniem w widoczny sposób cierpi na zagłodzenie i wcześniejszy brak światła. Delikatne, "wypełzłe" łodyżki nie są w stanie utrzymać nawet tak niewielkiego ciężaru jak drobne blaszki liściowe.Jeśli możesz daj jej dolistnie nawóż interwencyjny, może być nawet do róż. Optymalny byłby natrysk co tydzień z gnojówki pokrzywowej, ale nie wiem czy nastawiłaś takową odżywkę? To najszybszy sposób odżywienia maleństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalia 27.05.2006 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Funkie kupiłam w kartoniku - import z Niemiec z odrobinką ziemi na korzonkach ale była o połowe mniejsza niz ta na zdjęciu. Posadziłam ją pod drzewem gdzie słoneczko zagląda przez 1,5 godz. 10,30-12 jakoś tak .Spróbuje Haniu z Ta odżywka interwencyjną do róż .Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts