bazi-budowlaniec 12.10.2020 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Cześć !Zwracam się do was o pomoc w dobraniu kotła do C.O + C.W.UDom bliźniak - około 130 m2 (parter+piętro+poddasze nieużytkowe) z czego 20m2 to garaż znajdujący się w bryle budynku.Ściany = Porotherm - 25 cm + Styropian grafitowy 18 cmPodłoga = Styropian - 15 cm + ogrzewanie podłogowe Dach = wełna mineralna 24 cmOkna = trzyszybowe (standard energooszczędny; Uf: 0,35 , Ug: 0,6 , Uw: 0,95) Sąsiad będzie grzał ekogroszkiem, mnie niestety to nie przekonuje..Moja propozycja to kocioł elektryczny + 6-8 kW fotowoltaiki. (posiadam około 70m2 wolnej przestrzeni dachowej)Z tego co się rozglądałem to znalazłem kotły elektryczne firmy "Kospel" (może macie jakieś doświadczenie z tą firmą bądź polecicie coś innego), co do fotowoltaiki jeszcze się nie rozglądałem.Liczę się z tym, że przy takiej instalacji będę potrzebował zbiornik buforowy - tutaj też mi się nasuwa pytanie czy 1000L zaspokoi potrzeby 2-3 osób czy z góry zakładać, że większy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.10.2020 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Zapomnij o kotle elektrycznym nawet zakładając 10kW będziesz płacił rachunki za prąd (i to nie małe) weź się rozejrzyj za jakąś pompą ciepła LG Therma 9kW na R32 za około 20k PLN, elentualnie jakiś Haier monoblok za 10k PLN, a jak masz zasobny portfel to Bierz Panasonica T cap 9kW za 35k PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts