Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SDSplus czy mozna kuc

T-rex

Recommended Posts

Ja już w życiu nie kupię młotowiertarki-badziewa za 300-400 zł

Początkowo kupiłem młotowiertarkę Blaucraft 1300W, reklamowaną na allegro, niemiecka firma SDS-max.. padła (przestał działać udar) po kilkunastu godzinach kucia z betonie.

Potem kupiłem zachwalanym na tym formum Einhella, tym razem SDS-plus.

Padła po jednym dniu (rozpadła się głowica)

Ponieważ mam jeszcze duże kucia.. to chcę kupić jakąś Makitę, Boscha czy Hiltii, oczywiście SDS-Max'a.

Słyszałem, że jest dobra MAKITA HR 4000C sdsMAX.

A ostatnio pojawiła się najnowsza wersja HR 4011C z systemem antydrganiowym AVT.

Czy możecie polecić jakiś sprzęt z tej 'kategorii wagowej' :)

może kupisz moja Maakitę pewnie chodzi gdzieś po polsce może ktos na nia trafi ;)) spodobała sie jakiemus amatorowi cudzej własności

4000 jest ok chociaz jest trochę podrób na rynku

kupiłem bosch 7 ale jesem zawiedziony to nie ten bosch co kiedys - niestey czeka mnie wydatek na 100% hilti te 76

małe młotki sa zdecydowanie do profesionalnego wiercenia (duża ilośc otworów) a nie do kłucia

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Osobiście posiadam pilarke 1200W, wyrzynarke 710W i wiertarkę 1100W wszystkie z serii niebieskiej i wszystkie oki wiertarką wierciłwm otwory pod puszki elektryczne w cegle, suporku i betonie. Spisywała się świetnie, jednak pod koniec budowy siadła przekładnia oddałem na gwarancji i wymienili na nową. Co do Bosch'a to ostatnio słyszałem że dość mocno wymigują się z napraw gwarancyjnych twierdząc że usterka jest z winy użytkownika.

• 11 months później...
Ja kupiłem młot udarowy NuTool w Leroy Marlin za jakieś 140 zł. Zrobiłem nim 2 przepusty przez strop, bruzdy do odkurzacza centralnego, jakieś inne robótki. Mam gwarancję na 2 lata co mnie bardzo cieszy. Po co mam kupować "profesjonalny" sprzęt za większą kasę skoro nie jestem profesjonalistą? Zresztą elektrycy też mieli NuToola choś trochę większego... Instalator też miał jakiegoś chińczyka ale mówił, że zbiera na Hilti do grubszych kuć.

Ja używam od 5 miesięcy najtańszą młotowiertarkę SDS Kinzo z OBI.

Co nią robiłem? Oto niektóre z rzeczy:

1. Wywiercenie wiertłem koronowym otworów pod puszki elektryczne - w sumie jakieś 50 otworów. Wiercone w cegle silikatowej.

2. Przejścia przez strop - wiecone i kute. Strop terriva z nadbetonem. W sumie 5 przejść.

3. Otwory w betonie - od fi 8 do fi 30 - olbrzymia ilość (otwory w silikatach robię zwykłym udarem, bo od SDS-a pękają cegły)

4. Wykucie bruzd w wylewkach na rury kanalizacyjne fi=50mm. W sumie ok. 8m bruzd o głębokości średnio 3...4cm.

5. Rozkucie betonowych "kamieni", które utworzyły się na działce pod miejscem, gdzie stała betoniarka. Kamienie rozkuwałem do wielkości, która dała się udżwignąć i wrzucić na taczkę. W sumie ok. 3 godzin ciągłej pracy (SDS był naprawdę gorący).

I kuuuupa innych.

Działa do dzisiaj OK, żadnych problemów - i sądzę, że jeszcze dużo nią zrobię, zanim się rozleci.

W sumie to zaskoczyła mnie trwałością - kupiłem ją tylko dla wykonania otworów pod puszki.

Tak więc to wcale nie jest oczywiste, że tani sprzęt musi się szybko zepsuć czy rozsypać.