Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aerogel/ Aeorożel - ktoś używał ?

gogush

Recommended Posts

Po przemyśleniach montuje u siebie rolety , mam cofnięte nadproża o 3 cm i rolety będę miał odstawione o 2 cm - łącznie 5 cm. Skrzynki będą schowane (podtynkowe) i poszukiwałem dobrego materiału do ocieplenia i znalazłem dwa Aluflexa i Aerozel. Jesli chodzi o Aluflexa to widze tam więcej marketingu niż fizyki ale Aerożel wygląda sensownie. Dostałem próbkę od producenta i wygląda przyzwoicie (elastyczne jak mata)

Czy macie doświadczenie z tym materiałem izolacyjnym ?

Producent twierdzi ze te 5 cm to odpowiednik ok 17 cm styropianu. Tanie to nie jest .....

Oczywiscie ze nie problem , mozna tez zrobić zwykłym styro. roznica pomiedzy xps i aerozel w lambda :

XPS : 0,035W/mK

Aerozel: 0,018W/mK

Przy takich grubościach jakie mam dostępne robi jednak różnicę. Szczególnie ze mamy teraz ulgę termomodernizacyjna wiec cena spadnie o 19%/32% w zależności od progu podatkowego inwestora (odpis).

Co ciekawe głowny zarzut na FM jaki znalazłem aby nie robić rolet to właśnie .... mostek termiczny w nadprożu , pakując tam coś bardzo ciepłego temat powinien być rozwiązany.

A moze ten Aluflex jest lepszy ?( jest tańszy od aerozelu)

potrzebuje dwóch warstw do nadproża (3cm) i potem zakładkę 2 cm na okna (czyli trochę szerszy pasek bo obniżę skrzynki o 2 cm)

Czym PIR przykleić :

do nadproża (pianka niskoprężna ?)

do drugiej płyty PIR ?

a moze zostawić ten XPS ?

"Produkt Płyta izolacyjna termPIR AL 20 mm / 2 cm można kupić tylko w opakowaniach po 69.12 m2"

Razem: 2 405,38 zł

Koszt dostawy: 184,50 zł

Do zapłaty: 2 589,88 zł

a to tylko 2 cm , 3 cm nie ma

Ciekawe bo ciężko dostać takie grubości jak patrze i nie sprzedają na sztuki (mi potrzeba ok 12-15m2 a nie prawie 70m2)

"Produkt Płyta izolacyjna termPIR AL 20 mm / 2 cm można kupić tylko w opakowaniach po 69.12 m2"

Razem: 2 405,38 zł

Koszt dostawy: 184,50 zł

Do zapłaty: 2 589,88 zł

a to tylko 2 cm , 3 cm nie ma

Ciekawe bo ciężko dostać takie grubości jak patrze i nie sprzedają na sztuki (mi potrzeba ok 12-15m2 a nie prawie 70m2)

Tutaj jest wszystko https://termpir.eu/produkty/plyty-izolacyjne-termpir/termpirreg-al musisz kliknąć Logistyka: 1200 mm x 600 mm. Ten sklep to pierwszy z brzegu znaleziony w google. W hurtowni powinieneś dostać na zamówienie.