Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki stelaż podtynkowy ? Grohe czy Geberit ?

CzidX

Recommended Posts

Stelaż nie ma nic wspólnego z ceramiką i przyciskiem bo pomimo że kupuje się je w komplecie to można dowolnie zmieniać jedno i drugie.

Natomiast co do gwarancji to jedyne co może się uszkodzić to spłuczka a że oba stelaże są firmowe nie będzie w przyszłości problemu z dokupieniem części zamiennych. Co do gwarancji jestem sceptycznie nastawiony, jest ona tylko na papierku taki chwyt marketingowy.

Stelaż nie ma nic wspólnego z ceramiką i przyciskiem bo pomimo że kupuje się je w komplecie to można dowolnie zmieniać jedno i drugie.

Natomiast co do gwarancji to jedyne co może się uszkodzić to spłuczka a że oba stelaże są firmowe nie będzie w przyszłości problemu z dokupieniem części zamiennych. Co do gwarancji jestem sceptycznie nastawiony, jest ona tylko na papierku taki chwyt marketingowy.

Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz. Ale doradzaj skoro tak twierdzisz

Czyli generalnie nie ma znaczenia której firmy (Grohe/Geberit), obydwa będą porządne, tak ?

Czy do któregoś części zamienne są droższe/tańsze ?

Czyli generalnie nie ma znaczenia której firmy (Grohe/Geberit), obydwa będą porządne, tak ?

Czy do któregoś części zamienne są droższe/tańsze ?

Geberit jest (kiedyś) był ciut tańszy od Grohe ale to uważam mało ważne bo przecież co tydzień nie będziesz kupował części.

Geberit był podajże na naszym rynku jednym z pierwszych i stąd można słyszeć w gwarze wykonawców że kładziesz "geberita" czy wolno-stojący, to tak samo potoczna nazwa jest ze szlifierką kątowa popularnie nazywana "bochem".

Z ceną części jest tak samo jak z ceną części do samochodu, zależy gdzie i w jakim sklepie kupisz.

w komplecie wyjdzie taniej. Jest tak ogromny wybór że bez problemu znajdziesz i dopasujesz taki który będzie Ci pasował.

Weź nie doradzaj bo ktoś kupi, a nie jest to tanie i nie będzie mu pasować!!!

Człowieku ile ty zamontowałeś tego typu zestawów skoro tak piszesz?

przycisk stelaż.jpg

Myślisz, że producent umieszcza nr i informacje do czego pasują bo ma taki kaprys?

(pierwszy lepszy przycisk)

Żadnego Grohe. Tylko Geberit. Grohe pneumatic miałem dwa w mieszkaniu od 2015 roku. Do roku oba ciekły. Po otwarciu system nie wracał do prawidłowej pozycji. Trzeba było ściągać przycisk i poprawić flaki. Znajomi tez mieli taki problem.

To samo podkładka styropianowa. Tylko geberit. Kosztuje 40-50zł, ale jak ja weźmiesz do reki to innej nie zechcesz.

Edytowane przez pandzik

Zależy mi też szczególnie na oszczędności wody.

W większości są dwa przyciski - można tak wyregulować, aby odpowiednia ilość wody spłukiwała - więc oszczędności są znaczne.

Oczywiście i tu trzeba zachować umiar mała ilość wody może powodować, że trzeba to robić dwukrotnie, a więc mija się z celem.

Dobrym wyznacznikiem jest sama pojemność muszli - jeśli np: ma 3l ustawienie 3,5 l spowoduje, że nastąpi całościowa wymiana wody w syfonie miski.

Weź nie doradzaj bo ktoś kupi, a nie jest to tanie i nie będzie mu pasować!!!

Człowieku ile ty zamontowałeś tego typu zestawów skoro tak piszesz?

[ATTACH=CONFIG]449083[/ATTACH]

Myślisz, że producent umieszcza nr i informacje do czego pasują bo ma taki kaprys?

(pierwszy lepszy przycisk)

Umiesz czytać ze zrozumieniem to co ja piszę?

Jak sam wkleiłeś ten sam przycisk pasuje do dwóch stelaży w tym danym przypadku, w innych przypadkach jest jest podobnie więc o co Ci biega? Czy napisałem że każdy przycisk pasuje do każdego stelażu?

Zresztą konkretnie chodziło o ceramikę/muszlę.

A słowa że mam nie doradzać to sobie daruj bo jakie ty masz uprawnienia aby podważać moje rady?

Żadnego Grohe. Tylko Geberit. Grohe pneumatic miałem dwa w mieszkaniu od 2015 roku. Do roku oba ciekły. Po otwarciu system nie wracał do prawidłowej pozycji. Trzeba było ściągać przycisk i poprawić flaki. Znajomi tez mieli taki problem.

To samo podkładka styropianowa. Tylko geberit. Kosztuje 40-50zł, ale jak ja weźmiesz do reki to innej nie zechcesz.

Jaki konkretny model Geberit polecasz ?

A słowa że mam nie doradzać to sobie daruj bo jakie ty masz uprawnienia aby podważać moje rady?

Takie jak każdy na forum publicznym - jeśli piszesz nieprawdę mam prawo to skrytykować i zaprzeczyć, że nie masz racji.

"Stelaż nie ma nic wspólnego z ceramiką i przyciskiem bo pomimo że kupuje się je w komplecie to można dowolnie zmieniać jedno i drugie."

Nawet w obrębie jednej firmy nie pasują do siebie - a tym zdaniem stwierdzasz że pasują różne!!! kłamstwo.

Takie jak każdy na forum publicznym - jeśli piszesz nieprawdę mam prawo to skrytykować i zaprzeczyć, że nie masz racji.https://rodo.grupazpr.pl/#time-regulamin-serwisow

"Stelaż nie ma nic wspólnego z ceramiką i przyciskiem bo pomimo że kupuje się je w komplecie to można dowolnie zmieniać jedno i drugie."

Nawet w obrębie jednej firmy nie pasują do siebie - a tym zdaniem stwierdzasz że pasują różne!!! kłamstwo.

No to zmierz sobie rozstaw otworów w ceramice montażowych i króćców podłączeniowych Fi 50 i Fi 110 czy każdy stelaż ma inny rozstaw. z przyciskami już nie jest tak różowo ale idzie dopasować inne.

Tu się sprawdź

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?353709-Przycisk-sp%C5%82uczki-jaki-to-producent&highlight=jaki+przycisk

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?339552-Jaki-to-typ-stela%C5%BCa-potrzebny-przycisk&highlight=jaki+przycisk

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?210692-Jaki-przycisk-do-stela%C5%BCa&highlight=jaki+przycisk

Masz okazję - wg Ciebie wszystko pasuje

takich pytań , wątków i problemów jest pełno na forum, a miało być tak łatwo i pięknie.