Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi przesuwne

Recommended Posts

Cześć

Proszę podpowiedzcie coś.

Mam problem z firmą, która robiła nam drzwi przesuwne. Postanowiłam skorzystać z firmy która wykona usługę od A do z, żeby samemu się nie pomylić itp. Przyjechał więc Pan pomiarowiec, ja wybrałam model drzwi, czekałam prawie 3 miesiące aż w końcu przyjechali montażyści i się okazało że drzwi przesuwne naścienne są za wąskie. Jeden otwór ma 90 cm i drzwi mają równo 90 cm więc po zamontowaniu gdy odstawaly trochę od ściany to widać było prześwit na korytarz. Drugi otwór 85.5 cm, drzwi przyjechały 84.5cm....... to już w ogóle prześwit. Drzwi były robione na wymiar. Nie rozumiem jak można tak spartolic i teraz mi wmawiają że drzwi są zrobione dobrze tylko ja otwory w ścianach mam takie skopane niewymiarowe. No ale przecież po to brałam firmę, żeby właśnie uniknąć takich pomyłek. Ja nie znam się na temacie ale dla mnie logiczne jest to, że skoro otwór ma np 90 cm to drzwi naścienne powinny być o parę cm z każdej strony szersze żeby ten otwór zakryć. Nie wiem co robić.

Ja też nie wiem co zrobić.

Oczywistym zaleceniem jest by - w przypadku montażu drzwi przesuwnych bez ościeżnicy - dobierać je o rozmiar większe.

Wygląda na to, że miała być zastosowana ościeżnica to wtedy wymiar by pasował. A nie było tak że w ramach obniżania ceny zrezygnowaliście z ościeżnic?

Dla mnie też oczywiste. Nie wiem czy wykonawca się pomylił, czy jednak "ma taką technologię".

Nie znam norm, na które można się powoływać by udowodnić że jest źle. Jedyne na co to przyzwoitość.

Oczywistym jest fakt złego pomiarowania i tyle. Wiele więcej w tym temacie nie da się wymyślić. No, chyba że po zamówieniu drzwi wymyśliłaś, że jednak nie będzie ościeżnicy to wtedy wymiar rzeczywiście będzie nieodpowiedni z Twojej winy. Jak wszystko było ustalone przed montażem to przyzwoitość montażysty powinna dać znać o sobie.