unreality 13.10.2020 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Witam Moja instalacja centralnego ogrzewania wygląda tak że mój dom jednopoziomowy jest zasilany piecem 12kW który stoi w kotłowni wybudowanej całkiem oddzielnie od domu. Z racji takiej instalacji wymagany był montaż pompy obiegowej przy piecu. Razem z piecem w kotłowni jest bojler 100L. W domu 100% instalacji jest w plastiku, natomiast kotłownia w stali. Cała instalacja ma 8 lat.W tym roku bojler został pokonany przez korozję, niestety przez zastosowaną izolację styropianową, wyciek został wykryty dość późno i sporo korozji dostało się do układu. Bojler jest już wymieniony ale zaczęła skrzypieć pompa. Po jej otwarciu przeraziłem się ilością korozji. Wirnik i klosz pompy były pokryte "rudą" mazią. Pompę oczyściłem i działa dobrze ale boję się nawrotów tego stanu. Po ostatnim czyszczeniu pompy, dzisiaj otworzyłem ją ponownie i wyglądała podobnie jak ostatnio. Czy jest jakiś sposób na pozbycie się korozji z układu i zabezpieczenie przed ponownym powstawaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unreality 13.10.2020 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Mam, też był cały w korozji. Nie jest ona "stała" , bardziej to taka mocno brudna woda ale osad zostaje na pompie i nie wiem jak na innych elementach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unreality 13.10.2020 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Właśnie o to chodzi że przy wymianie bojlera cała woda była zlana. Wymiana miała miejsce około 2 miesiące temu. Tak, bojler z anodą. Poprzedni był identyczny ale po anodzie został tylko korek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unreality 13.10.2020 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Ok poszukam środka do czyszczenia CO, kwestia tylko czy taki środek może dostać się do wody pitnej ? Może wpuścić go przez któryś z zaworów przed piecem, albo w naczynie wyrównawcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 14.10.2020 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Czy jest jakiś sposób na pozbycie się korozji z układu i zabezpieczenie przed ponownym powstawaniem ?Może wpuścić go przez któryś z zaworów przed piecem, albo w naczynie wyrównawcze ?tak, zrobienie instalacji w układzie zamkniętym. Przy otwartym zawsze będzie rdzewieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unreality 14.10.2020 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Sugerujesz że rdza poszła z naczynia ? Niestety nie ma możliwości przerobienia instalacji na tą chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 14.10.2020 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 nie z naczynia jako takiego, tylko przez to ze instalacja jest otwarta mas cały czas dostęp do tlenu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unreality 14.10.2020 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 W tym roku przeróbka już nie wchodzi w grę, doradź proszę jak z tymi środkami do usuwania korozji postępować, którędy wpuścić w układ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unreality 14.10.2020 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Z naczynia woda idzie czyściutka. Spróbuję upuścić wody i wpuścić środek w naczynie. Czyli to odpowiada na moje wcześniejsze pytanie że środek może dostać się do wody pitnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts