Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schemat podłączenia kotła

zrób to sam

Recommended Posts

Witajcie. Laikiem jestem, ale u mnie w okolicy wszyscy hydraulicy teraz mocno zajęci, a mnie czas goni żeby piec podłączyć.

Kto ma doświadczenie proszę o rady czy schemat który narysowałam zadziała czy jeszcze czegoś brakuje.

Główne założenia:

1. Za 2 lata parter będzie remontowany więc to rozwiązanie tymczasowe

2. Kocioł tak zwany śmieciuch z dużą komorą na drewno

3. Chciałbym mieć jedną pompkę z racji oszczędności prądu Chodź liczę się z tym że może być za mało obiegu na parterze i będzie Trzeba dopiąć drugą.

4. Tak zwanej ochrony kotła nie potrzeba a zawór trójdrogowy przy kotle Ma jedynie manualnie ustawiać temperatura na grzejniki tak żeby pozostała część szła sobie na piec i bojler który miałby być podłączony grawitacyjnie.

5. Przy powrocie bojlera przed piecem planuję zejść poniżej poziomu pieca żeby Grawitacja nie wyciągała ciepłej wody z bojlera Kiedy kocioł się wygasza (praktycznie codziennie) (Czy to U jest potrzebne i zadziała czy przekombinowałem? )

6. Jest jeszcze oczywiście zbiornik wyrownawczy którego zapomniałem narysować.

7. Pompka będzie włączać prosty sterownik - czy czujnik dac przed czy za zaworem trojdrogowym przy piecu?

Hmm, rtl jest do krótkich obiegów , jeden nie może obsługiwać całego piętra, czy sie myle? poza tym on nie miesza, czyli obieg byłby słabszy. Jeden zawor roznicowy dałem w miejscu gdzie jest ryzyko, że pompka wpychalaby wode na powrót grzejników zamiast do kotła. Potrzeba więcej?

Narysowałeś jedna pętlę podłogówki, jeżeli masz kilka pętli to musisz zastosować rozdzielacz i dodatkową pompkę do podłogówki.

Zawór różnicowy wstawia sie na bajpasie z pompką na wyjściu z pieca.

Ehh.... narysowałem jedna pętlę symbolicznie, jeśli fachowo się rysuje inaczej to przepraszam nie wiedziałem ale podpisałem że na piętrze jest 80 m2 i 700 m rurki. Rozdzielacz oczywiscie jest, wszak to integralna czesc podlogowki. 8 albo 9 pętli. W tym też celu na schemacie umieściłem pompkę za zaworem 3d termostatycznym z myślą że popycha ona też na grzejniki, bo tam rury grubsze niż w podłogowe.

Narysowałeś jedna pętlę podłogówki, jeżeli masz kilka pętli to musisz zastosować rozdzielacz i dodatkową pompkę do podłogówki.

Zawór różnicowy wstawia sie na bajpasie z pompką na wyjściu z pieca.

A jeśli chodzi o zawór różnicowy to czy nie jest tak że jego się wstawia wtedy gdy Pompka jest na wyjściu z pieca? A gdy jest na powrocie lub tak jak w moim przypadku już nie trzeba bajpasy i zaworu?

2. Kocioł tak zwany śmieciuch z dużą komorą na drewno

Szkoda czasu, pieniędzy a co najważniejsze drewna jakie by ono nie było (mokre czy suche).

Jeśli masz dostęp do drewna zainwestuj w kocioł zgazowujący z buforem a zaoszczędzone drewno sprzedaż sąsiadowi.

bufor-ciepla-idea.jpg

Edytowane przez DUNIA.MD

wychodzi mi tak, że muszę dać 3 zawory zwrotne, pytanie, czy aby nie powodować dużych oporów (tak jak w przypadku zaworu zwrotnego z grzybkiem/sprężynką) i niekoniecznie dokładać drugą pompkę mogę zastosować zawór różnicowy żeby spełnił funkcję kierującą przepływ wody, czy lepiej zawór z klapką?

i jeszcze jedno - bojler z związku z tym że tworzy zarazem krótki obieg umiejscowić jak najbliżej pieca czy jak najbliżej punktów poboru to by wychodziło na przeciwległej do pieca ścianie (ok 4m od pieca)?

Rura c.w.u. z bojlera lepiej pex 20 czy pex 26? (mam 3 łazienki i kuchnie). Chciałem dać pex 26 żeby przepływ był dobry, ale z drugiej strony ta woda ciepła będzie dłużej dochodziła do punktu poboru, jak byście to zrobili?