Faya 13.10.2020 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Mam pytanie takiej tresci . Mały domek pare set metrów podłogówki i dwa grzejniki w łazienkach . Projektant mówi ze piec poradzi swoją pompa i nie trzeba wstawiać kolejnych . Teraz pytanie czy wystarczy dać 45 na grzejniki i zawór 3 drogowy z siłownikiem afriso i automatyka i to se będzie chodziło czy zawsze musi być jeszcze pompa za zaworem 3 drogowym i dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 13.10.2020 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Puść grzejniki na tej samej temp. Jeśli tam gdzie grzejniki jest też podlogowka do grzejników dodaj grzalkiZa zooszczedzona kasę na dodatkowe bajery bedziesz miał na prąd na kilkadziesiąt lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 13.10.2020 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Za zaworem 3D musi być pompa bo bez niej nie będzie działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Faya 13.10.2020 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 No tylko czemu nie będzie dzialac , bo tego nie rozumiem . Ok z ta grzałka , ale czy nie będę grzał całego obiegu jak ja włączę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 13.10.2020 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 No tylko czemu nie będzie dzialac , bo tego nie rozumiem . Ok z ta grzałka , ale czy nie będę grzał całego obiegu jak ja włączę ? Zakrecasz jeden zaworek na grzejniku i nie bedzie grzalo calego obiegu Przez zawór trojdrozny pompka ma ciągnąć bez pompki woda nie pójdzie na instalacjie tylko wroci spowrotem do pieca gdy wejscie w które wpada woda z powrotu do podmieszania się otworzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 13.10.2020 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 "romano78" dobrze pisze.Tak powinieneś to zrobić. Domek parterowy czy z poddaszem ogrzewanym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Faya 13.10.2020 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Z poddaszem . Są zawory 3 drogowe obrotowe . A w takim wypadku to i żeby to było zautomatyzowane to muszę dokupić sterownik i jakieś tam bajery do kotła żeby chodziło z pogodowka . Tez nie mała kasa :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 13.10.2020 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Pokaż zdjęcia tego co masz w kotłowni i w rozdzielaczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 13.10.2020 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Za zaworem trójdrogowym musi być dostawiona dodatkowa pompa która będzie ganiać wodę w wężownicach podłogówki po jej zmieszaniu przez zawór.W innym przypadku ogrzewanie podłogowe nie ruszy.Skoro projektant twierdzi że całą resztę ogarnie pompa kotła to sprawa załatwiona i oba obiegi (grzejnikowy i podłogowy) będą grzały. Natomiast pojawia się pytanie o sens mieszania wody do ogrzewania podłogowego skoro jest to praktycznie jedyny system grzewczy, poza dwoma grzejnikami łazienkowymi.Może warto po prostu w okresie grzewczym podawać na grzejniki tę samą temperaturę co na podłogówkę - jeśli w łazienkach także jest OP to z utrzymaniem zadanej temperatury raczej nie powinno być problemów, grzejnik powinien służyć wówczas jako suszarka do ręczników. Pozbywamy się tym samym jakichkolwiek dodatkowych zaworów mieszających i dodatkowej pompy. Jak już pisał jeden z kolegów grzejniki warto wyposażyć w grzałki elektryczne, będą potrzebne w okresie letnim gdy instalacja grzewcza nie będzie wykorzystywana. Po zakręceniu zaworów grzałki ogrzeją grzejniki i rola suszarki do ręczników nadal będzie możliwa.Układ najprostszy = najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Faya 14.10.2020 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Kumam i wszystko jest logiczne ok tak zrobię , tylko nie dokońca jestem przekonany z tymi grzalkami , bo jak zakręcę zawory to czy mi nie rozsadzi grzejnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Faya 14.10.2020 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 No i dalej mnie zastanawia co zmieni jeden zawór z dużym kvs , jeśli bez niego miało by dać se rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 14.10.2020 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Z poddaszem . Są zawory 3 drogowe obrotowe . A w takim wypadku to i żeby to było zautomatyzowane to muszę dokupić sterownik i jakieś tam bajery do kotła żeby chodziło z pogodowka . Tez nie mała kasa :/ Nie rozumiem gości co wydają kilka set tysięcy na budowę domu a szkoda im dołożyć na poprawnie wykonaną instalację (projekt, odpowiednie grupy i sterowanie). Jak nie chcesz inwestować to zrób jak było napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 14.10.2020 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Kumam i wszystko jest logiczne ok tak zrobię , tylko nie dokońca jestem przekonany z tymi grzalkami , bo jak zakręcę zawory to czy mi nie rozsadzi grzejnika ? A kto ci każe zakręcić dwa zawory wystarczy jeden i wtedy cisnienie idzie w naczynie przeponowe druga opcja to odpiac przewody od grzejnika i grzać tylko grzałką tylko nie wolno zalewac go całego zostawić od gory poduszkę powietrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Faya 14.10.2020 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Paniał , dzięki ludziska ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts