Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podloga z plyt OSB na drewnianym stropie w starym domu

michau2

Recommended Posts

Czesc rozpoczalem remont mieszkania w ponad 100 letnim budynku i czeka mnie wymiana podlogi. Mysle o polozeniu plyty osb 25mm a na to panele oraz plytki w zaleznosci od pomieszczenia.

Obecnie podloga jest wykonana z desek, deski w niektorych miejscach sa nierowne. Zerwałem jedna z desek i sytuacja wyglada tak ze jest warstwa jakies zaprawy (polepa, szlaka?) nie wiem jak to fachowo nazwac. Wiem ze zapewne powinienem to wybrac i w to miejsce wlozyc wate mineralna ?

Wiec tak powinienem:

- zdemontowac istniejace deski po ktorych teraz chodze

- wybrac zaprawe a w jej miejsce ulozyc welne mineralna lub wysypac keramzyt

- na belki stropu ulozyc filc

- ulozyc legary (kantowki) prostopadle do belek stropu mocujac je do belek (jakie wkrety zastosowac?)

- ulozyc na legarach filc

- polozyc plyte OSB i przykrecic

Ponizej zamieszczam pare zdjec.

https://zapodaj.net/a0bb53b7f28c5.jpg.html

https://zapodaj.net/cde905b58bd7b.jpg.html

Bardzo prosze o wypowiedzenie sie w tej kwestii.

Pozdro

Edytowane przez michau2

Opisywane przez Ciebie rozwiazanie jest najpopularniejszym rozwiazaniem w tym kraju i chyba najdurniejszym na jaki mozna bylo wymyslec - no ale tak jest.

Jestem w podobnej sytuacji - remont mieszkania w kamienicy, na 1wszym pietrze (wiec znaczenie ma tez ciezar podlogi)

Dlaczego najdurniejsze:

1 - osb jest paskudnym materialem pod przyszle okladziny, zeby na osb polozyc plytke - wcale nie jest to taka prosta sprawa, na kleje wydasz majatek

2 - istnieje ryzyko klawiszowania

3 - musisz zrywac to co jest

pewnie jeszcze pare minusow sie znajdzie.

Pozornie tylko drogim rozwiazaniem bedzie element jastrychowy fermacell na podsypce. masz opcje rozwiazania bardzo wielu problemow zwiazanych z remontem takiej podlogi.

• Like 1

• 1 year później...

Cześć Miachau2,

czy możesz powiedzieć jak rozwiązałeś sprawę z podłogą w swoim domu? Jesteśmy dokładnie na tym samym etapie, wełna kupiona, płyta osb również, tylko mamy wątpliwości co do zabezpieczenia wełny przed ewentualną wilgocią (czy stosować pod wełnę folię paroprzepuszczalną?) oraz co dać na legary pod płytę osb (filc techniczny, jeżeli tak to jakiej grubości?).

Pozdrawiam!