jebadeon 26.10.2020 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 (edytowane) Się ludzie nie nauczą nie wierzyć projektantom. Architekt był w ogóle na działce? pewnie nie bo drogo by to wyszło. Takie bagienko może nie dać rady odebrać całej wody z działki. Jako uzupełnienie ok. Może jednak udałoby sie z tymi spadkami. Nie wiem jakie to są wielkości, ale jak nieduże, to może zrobić wokół domu murki oporowe/wysokie krawezniki. Tak 80cm od domu. Od nich spadek na zewnątrz działki, a do domu kruszywo i drenaż do oczka. Woda z dachu do naziemnego zbiornika i do ubikacji Zaufałem , wydawało mi się, że ma pojęcie. Nie było go na działce. Ale wysokości przecież ma na mapie do celów projektowych. I one się zgadzają z rzeczywistością. A jednak zaprojektował mnie w dole. Ja głupi... Murki oporowe. Jak blisko można podejść domu? Można krawężniki oprzeć o ściany budynku? Ja sobie przez chwilę we łbie wyobraziłem "cokół" wysunięty z XPS z jakąś folią izolująca od wilgoci. Bo jeszcze rozważam podsypanie. Jestem w dole od 40 do 50 cm z każdej strony Edytowane 26 Października 2020 przez jebadeon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 27.10.2020 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Zbierz ziemię i zrób spadki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 27.10.2020 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Murki oporowe. Jak blisko można podejść domu? Można krawężniki oprzeć o ściany budynku? Ja sobie przez chwilę we łbie wyobraziłem "cokół" wysunięty z XPS z jakąś folią izolująca od wilgoci. Bo jeszcze rozważam podsypanie. Jestem w dole od 40 do 50 cm z każdej strony Nie o ściany budynku, do metra od niego. Kruszywo na zwykłej głębokości aby ściany były normalnie odkryte. Od murków zrobisz spadki a pod kruszywem drenaż do jakiś zbiorników, studni chłonnej. Nie bedzie tego dużo. Jak masz dach z okapem to jeszcze mniej. Wszystko zależy jakie to są róznice terenu. Zbierz ziemię i zrób spadki Ale wszystkie działki sąsiednie ma wyżej to skąd i po co ma wybierac ziemie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 27.10.2020 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Normalnie, murki oporowe robisz na granicach działek, wyjdą pewnie 80 cm, wybierasz ziemię z działki robiąc spadki od domu, rynny spinasz do studni chłonnej.Jak zrobi murki przy domu to stworzy się problem z wejściem do domu, a tak to będzie miał wszystko normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nerialis 27.10.2020 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Warstwa przepuszczalna jest na 200cm A woda na 120cm... To przejdzie z tą studnią? - Studnia chłonna powinna mieć głębokość ok 3m licząc od poziomu terenu, jednocześnie będąc 1,5m nad poziomem wód gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts