Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poziom gruntu powyżej poziomu posadzki? Jak?

jebadeon

Recommended Posts

Się ludzie nie nauczą nie wierzyć projektantom. Architekt był w ogóle na działce? pewnie nie bo drogo by to wyszło.

Takie bagienko może nie dać rady odebrać całej wody z działki. Jako uzupełnienie ok.

Może jednak udałoby sie z tymi spadkami. Nie wiem jakie to są wielkości, ale jak nieduże, to może zrobić wokół domu murki oporowe/wysokie krawezniki. Tak 80cm od domu. Od nich spadek na zewnątrz działki, a do domu kruszywo i drenaż do oczka.

Woda z dachu do naziemnego zbiornika i do ubikacji :)

Zaufałem , wydawało mi się, że ma pojęcie. Nie było go na działce. Ale wysokości przecież ma na mapie do celów projektowych. I one się zgadzają z rzeczywistością. A jednak zaprojektował mnie w dole. Ja głupi...

Murki oporowe. Jak blisko można podejść domu? Można krawężniki oprzeć o ściany budynku? Ja sobie przez chwilę we łbie wyobraziłem "cokół" wysunięty z XPS z jakąś folią izolująca od wilgoci. Bo jeszcze rozważam podsypanie. Jestem w dole od 40 do 50 cm z każdej strony

Edytowane przez jebadeon

Murki oporowe. Jak blisko można podejść domu? Można krawężniki oprzeć o ściany budynku? Ja sobie przez chwilę we łbie wyobraziłem "cokół" wysunięty z XPS z jakąś folią izolująca od wilgoci. Bo jeszcze rozważam podsypanie. Jestem w dole od 40 do 50 cm z każdej strony

Nie o ściany budynku, do metra od niego. Kruszywo na zwykłej głębokości aby ściany były normalnie odkryte. Od murków zrobisz spadki a pod kruszywem drenaż do jakiś zbiorników, studni chłonnej. Nie bedzie tego dużo. Jak masz dach z okapem to jeszcze mniej.

Wszystko zależy jakie to są róznice terenu.

Zbierz ziemię i zrób spadki

Ale wszystkie działki sąsiednie ma wyżej to skąd i po co ma wybierac ziemie?