KonradSN 14.10.2020 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Dzień dobry,czy pierwsza dachówka od okapu powinna być mocowana mechanicznie? Znalazłem taki zapis w instrukcji montażu i wydaje się to być logiczne. Wykonawca twierdzi, że nie musi. Jak to się robi? Dodam, że dom w 3 strefie wiatrowej, stąd moje wątpliwości w tej kwestii. Zastanawiałem się też sam jak można by to zrobić, ale przy pasie nadrynnowym i membranie wywiniętej na niego jedyne miejsce mocowania pierwszej dachówki to pierwsza łata albo wróblówka. Przykręcenie do pierwszej łaty przy zamku chyba niewiele pomoże bo i tak dachówka nie będzie mocowana od strony okapu. Mocowanie haczyka do wróblówki też nie wydaje się być jakimś "mocnym" rozwiązaniem. Jako, że nie odkrywam ameryki może ktoś się podzieli z doświadczenia informacją jak się mocuje tą dachówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.10.2020 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Na dachach się nie znam - ale u mnie jest przymocowana - przewiercona i każda wkrętem do pierwszej łaty na luźno- tzn wkręt nie jest dokręcony zbyt mocno jest może 2-3 mm luzu pomiędzy dachówka, a łbem - nie wiem po co?, ale nie pytałem zobaczyłem jak zdejmowałem dachówki przy montażu instalacji FV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradSN 14.10.2020 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 (edytowane) Skrajne musi być przykręcone, pierwsze od okapu no i gąsiory. Jaką masz dachówkę? Holenderską płaską. Czyli rozumiem jednak przykręcenie do pierwszej łaty przy zamku górnym? Mocowana ma być na sztywno, czy z luzem jak pisze kolega wyżej? Jakieś specjalne śruby są do tego? Edytowane 14 Października 2020 przez KonradSN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.10.2020 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Jakieś specjalne śruby są do tego? U mnie są nierdzewne - na pewno bo jak wykręciłem to widziałem - dokupiłem sobie w sklepie markecie budowlanym na C.. jako wkręty do drewna nierdzewne 5x70 , ale mają główkę na klucz Torx więc lepiej się je wkręca wkrętarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts