darasle 14.10.2020 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Witam, Od tego sezonu przeszedłem z ekogroszku na ogrzewanie gazowe, mój zestaw to Vitodens 200W 25kW, Vitotrol 200-E, zbiornik 140L - powierzchnia ogrzewania 120m2, tylko grzejniki płytowe z głowicami.Aktualne spalanie na dobę to około 4,5 - 5m3 gazu - w nocy około 2-3°, w dzień 8-9° przy temperaturze około 21° wewnątrz.Czy ktoś mógłby się odnieść do tych wartości, czy to duże spalanie, w normie?Chociaż muszę nadmienić, że na początku przy podobnych temperaturach wynosiło koło 2m3, chyba za dużo zacząłem kombinowaćPSTo co ja mogę zrobić w kwestii spalania to jak rozumiem optymalne ustawienie krzywej grzewczej ?Czy regulacja głowicami na kaloryferach również może przynieść pozytywny rezultat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.10.2020 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Zużycie gazu jest powiedzmy do poprawienia - zapewne masz też cwu może gotowanie - wg cen ok 3 tyś za okres grzewczy( zima) to trochę dużo jak za dom który widzę.Oczywiście każda regulacja czy to temperatury zasilania , czy też regulacja zaworami termostatycznymi przyniesie pożądany efekt oszczędności na zużyciu.Być może, ustawiłeś zbyt stromo krzywą i bardzo szybko reaguje na zmiany temperatury zewnętrznej? W takie temperatury jak obecnie piec załącza się bardzo rzadko by utrzymać żądaną temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 14.10.2020 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Napewno optymalne ustawieni ekrzywej grzewczej pomoże. Kocioł pracujacy w dłuższych cyklach (bez taktowania) będzie zużywał mniej gazu ale nie będzie to redukcja zużycia o dziesiątki %.W pierwszej kolejności trzeba szukać gdzie ciepło ucieka z domu. Czy wietrzenie jest robione prawidlowo czy może są pzostawione ucholone okna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.10.2020 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Dlaczego chłop ma szukać gdzie ciepło ucieka? Może problemu należy szukać w pierwszej kolejności w doborze kotła do ogrzewania? Nie jest to jakiś wybitny piec tylko kiepski produkt z drogą naklejką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.10.2020 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Nic ze stajni Viessmana nigdy nie było i nie będzie najlepsze na rynku chyba, że mówimy o cenach oni zawsze mają w tej kategorii najwyższe noty. Samochód też na samą jazdę potrzebuje około 2l/100km a jak to się dzieje że potrafią i spalić 10l? A no właśnie opory powietrza, produkcja bezużytecznego ciepła, opory toczenia, itd... Dlaczego deklarowana produkcja ciepła jest sprawdzana w akredytowanych jednostkach a nie w domowych warunkach ponieważ w domowych warunkach ten kocioł dostaje po dupie co widać w pierwszym poście 5m3 gazu każdy 1m3 to około 10kWh. Więc na ogrzanie domu potrzebuje 50kWh a to starczy na jakiś tydzień grzania ciepłą pompą w aktualnych warunkach. W COP=1 byś się w tym domu uparował a autor utrzymuje 21 w dzień i 18 w nocy - żona by mnie wygnała z domu przy takiej temperaturze mam 23,3*C w dzień i 22,5*C w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darasle 14.10.2020 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Po pierwsze, gdzie ja pisałem że w nocy mam 18° ?Już poznałem fana pompy ciepła i na tę chwilę podziękuję. Chętnie "poczytam" kogoś doświadczonego w temacie gazu - nie potrzebuję rozprawek nad wyższością jednego nad drugim.Update statusu: aktualnie po dobie jestem na poziomie 2,8m3 - wcześniej zbyt szybko wprowadzałem zmiany bez dłuższego oczekiwania jaki osiągnę rezultat. Temperaturę mam tę samą przez 24h, tzn. 21,5°.Aktualny wynik 2,8m3 daje około 100zł brutto za miesiąc - paralelą dla mnie jest doświadczenie z ekogroszkiem. Sama CWU miesięcznie wynosiła tę wartość, tak więc już jest progres do stanu poprzedniego - nie wspominając o pracy własnej i syfie jaki wytwarzał się przy spalaniu eko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.10.2020 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 (edytowane) idź glosować na jarka licząc na kolejne 500+ Jarek... a ten stary dziad bez Panny będzie mi mówił jak mam zakładać rodzinę a wcześniej w , R. Maryja będzie mnie uczył jak robić dzieci, co on wie o rodzinie. Skoro jego brata córa ma 3 dzieci i każde dziecko z innym mężem Update statusu: aktualnie po dobie jestem na poziomie 2,8m3 - wcześniej zbyt szybko wprowadzałem zmiany W sensie rozumiecie... SAM to zrobił z 5 zrobiło się 2,8m3 z naszą pomocą będzie miał 0,7l Edytowane 14 Października 2020 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darasle 14.10.2020 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Jarek... a ten stary dziad bez Panny będzie mi mówił jak mam zakładać rodzinę a wcześniej w , R. Maryja będzie mnie uczył jak robić dzieci, co on wie o rodzinie. Skoro jego brata córa ma 3 dzieci i każde dziecko z innym mężem W sensie rozumiecie... SAM to zrobił z 5 zrobiło się 2,8m3 z naszą pomocą będzie miał 0,7l Czy mogę Cię kulturalnie prosić o wyłączenie się z tego wątku? Zakładam, że mógłbyś spożytkować ten czas w bardziej produktywny sposób dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.10.2020 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Czy mogę Cię kulturalnie prosić o wyłączenie się z tego wątku? Zakładam, że mógłbyś spożytkować ten czas w bardziej produktywny sposób dla siebie. A Tobie brakło czasu na czytanie o tym piecu i ustawieniach? Temat niżej o tym gadają 12 STRON!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darasle 24.10.2020 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2020 Napewno optymalne ustawieni ekrzywej grzewczej pomoże. Kocioł pracujacy w dłuższych cyklach (bez taktowania) będzie zużywał mniej gazu ale nie będzie to redukcja zużycia o dziesiątki %. W pierwszej kolejności trzeba szukać gdzie ciepło ucieka z domu. Czy wietrzenie jest robione prawidlowo czy może są pzostawione ucholone okna... Szanowny Panie, W dniu wczorajszym w okolicach południa wysiadł mi regulator Vitotrol 200e, temat zgłoszony do serwisu. Niemniej jednak ostatniej dobry zużycia gazu zmalało o 40% w stosunku do punktu wyjścia tego wątku. Kocioł ustawiony na 20°, krzywa grzewcza 1.2 - w nocy koło 3 obudziłem się, ponieważ w sypialni było 22,3° - innymi słowy, bez tego regulatora zdecydowanie spadło zużycie gazu, przy wysokiej temperaturze wewnątrz. Co do samego regulatora, od początku serwisant miał z nim jakieś problemy, nie mógł go skonfigurować, czy potencjalna wada tego urządzenia mogła wpływać na efektywność spalania ? Sądzę, że było zbyt duże taktowanie. Czym spowodowana jest lepsza efektywność mojej instalacji bez tego regulatora, wydawało mi się że powinno być odwrotnie? Czy po naprawie będę miał możliwość wyłączenia tego Vitotrola z pozycji samego urządzenia lub kotła? To urządzenia dla mnie jest całkowicie bezużyteczne, nie używam go w ogóle, zamiast tego mam w tel.aplikację ViCare, które ma wszelkie ustawienia jak na kotle. Z góry dziękuję za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts