Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama wjazdowa...jaka?

Tommco

Recommended Posts

Witam!!!

Jako, że chcę uciec jeszcze przed podatkiem z kilkoma zakupami, to muszę teraz wymyśleć jaką chcę bramę wjazdową. Na pewno musi być suwana...tylko czy na rolkach czy tzw. samonośna? Nie wiem jakie są optymalne wymiary i jakie są ceny. Nie mam pomysły na projekt. Nie wiem nawet jakie ma mieć wymiary. Mam trochę ochoty na kłutą, ale całego ogrodzenia takiego nie zrobię (działka długa i wąska).

Co byście mi radzili? Czy macie jakieś dobre pomysły?

Pozdrawiam

T.

Tomku

Jak wiesz u nas jest samonośna przesuwna. Jesli tylko masz gdzie "przesuwać" bramę to zrób własnie taką - sprawuje sie ona znakomicie. Właśnie po ostatnich "wypadkach" pogodowych doceniłam jej zalety: nie było żadnego problemu z otwarciem bramy. Gdyby była na rolkach - na amen by zamarzły. A prowadnice trzeba byłoby odkuwać jak szyny tramwajowe w piątek po południu. Nasza brama ma chyba 3,5 m szerokości i to w zupełności wystarczy. Miejsca na odsunięcie trzeba zostawić ok. 1,5 raza szerkość bramy. Brama jest taka jak całe ogrodzenie - sztachety z blachy ocynkowanej i malowane na brązowo (KONSPORT z Lutomierska). Zapraszam do obejrzenia!!!

• 1 year później...
Tylko samonośna. Właśnie zamówiłem kłutą :wink: 4m (ta szerokość wydaje mi się optymalna) + furtka 1m. Za całość 2tys. Do tego trzeba doliczyć metalowy słupek trzymający (nie chcę by słupek ogrodzenia trzymał bramę) no i koszt betonu pod stopę bramy (2mx0,4mx1,1m głęboko). Przeciwwaga wcale nie musi być strasznie długa, dużo zależy od wiedzy producenta.

Ja mam dwuskrzydłową. Ale chyba gdybym miał miejsce to zrobiłbym przesuwną samonośną.

W lecie nie ma znią żadnych problemów i nawet się ciszej otwiera niż przesuwne sąsiadów, ale w zimie jak napada trzeba odśnieżać, choć i ta to trzeba zrobić aby wyjechać lub wjechac na podwórko.

Największą zaletą jest chyba to, ze w samonośnych bramach można napęd ukryć w słupku i trudno go ukraść, czego nie da się zrobić z rozwiernymi. Sprostowanie - też się da ale takie napędy są strasznie drogie.

Druga zaleta przesuwnych to nie zabieranie miejsca po otwarciu. Tylko trzeba mieć z kolei gdzie ją przesunąć. U mnie nie było.

• 4 weeks później...
Tylko samonośna. Właśnie zamówiłem kłutą :wink: 4m (ta szerokość wydaje mi się optymalna) + furtka 1m. Za całość 2tys. Do tego trzeba doliczyć metalowy słupek trzymający (nie chcę by słupek ogrodzenia trzymał bramę) no i koszt betonu pod stopę bramy (2mx0,4mx1,1m głęboko). Przeciwwaga wcale nie musi być strasznie długa, dużo zależy od wiedzy producenta.

A jaki producent ? mnie proponuje przesuwną lokalny producent za 1400 (do wypełnienia sztachetami). Napęd włoski za 1500... ?

wczoraj byłem u gościa na modlińskiej w warszawie

stwierdził ża optymalna szerokość to 3 - 3,5 m

i chyba ma racje , ale najciekawsze jest to ze cena za taką brame ( z montazem ) w wypełnieniu z kątowników jest niewiele niższa od bramy z kwadratów 2x2 z elementami kutymi

brama z kątowników 2500

brama z kwadratów 2x2 z ozdobnikami retro 2700

to samo plus el. kute 3000

• 1 year później...

Tak, w Wawie buli sie slono. Mnie przesuwna kosztowala 600pln bo tylko za material. Dobrze miec ojca ktory zna sie na rzeczy :p

wczoraj byłem u gościa na modlińskiej w warszawie

stwierdził ża optymalna szerokość to 3 - 3,5 m

i chyba ma racje , ale najciekawsze jest to ze cena za taką brame ( z montazem ) w wypełnieniu z kątowników jest niewiele niższa od bramy z kwadratów 2x2 z elementami kutymi

brama z kątowników 2500

brama z kwadratów 2x2 z ozdobnikami retro 2700

to samo plus el. kute 3000