karewna 14.10.2020 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Witam. Jeżeli odgrzewany kotlet to proszę o usunięcie. Ciągnę wodę ciepłą i zimną do budynku oddalonego o 7 m od domu. Wykopalem rów na 130 cm. Na spód położę papę, styropian. Boki i góra to samo. Pex fi 16 w otulinie styropianowej 20/50 mm, owinięte będzie folią. To wsadzę w rurę kanalizacyjną 110 mm. A na 110 odcinki rur 130 lub 160 mm zalane pianką. Zastanawiam się, nad stratą ciepła. I tak sobie myślę jakbym w tym nowym pomieszczeniu powiesił bojler elektryczny 50 litrów i do niego podłączył wodę ciepłą ze starego domu. Ciepła woda potrzebna do prysznica i dwóch zlewów. I od razu w kranie była by ciepła woda A za chwilę pojawiła by się w bojlerze ciepła z piecyka. Wodę w domu podgrzewa piec przepływowy gazowy kondensacyjny. Koszty gazu czy prądu będą nieduże, chodzi mi czy technicznie mogę ciepłą wodę podłączyć do bojlera, czy szlak nie trafi pieca. Głupi pomysł ? Nie mam trzech faz. I jak bym podłączył sam bojler do wody zimnej nie wystarczy np. do kompania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.10.2020 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 (edytowane) Im zastosujesz lepsze ocieplenie rur tym lepiej i straty będą mniejsze, a że będą to fakt i tego nie da się ominąć.Ta papa na spód jest zbędna lepszy jest piasek i folia nawet fundamentowa - dłużej wytrzyma.Co natomiast rozchodzi się bojlera i zasilania go ciepłą wodą z pieca - nikt nie napisał, że nie można bo mam tak zrobioną instalację tylko w przeciwną stronę - najważniejsze jest jednak Twoje bezpieczeństwo , a jak sam wiesz i bezpieczeństwo pracy pieca.Bojler ma zabezpieczenie przed wzrostem ciśnienia na zimnej wodzie w chwili awarii zawór bezpieczeństwa działa obniżając ciśnienie u Ciebie musi być to coś solidniejszego (trzeba chronić wymiennik w piecu, zawór zwrotny zostaje również)najlepiej grupa bezpieczeństwa do cwu, w kosztach powinieneś się zmieścić w 200 zł. Edytowane 14 Października 2020 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 14.10.2020 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Dodam że dobrze by było zrobić cyrkulacje cwu bo zanim ciepła woda dotrze do domu to trochę to potrwa. Cyrkulacja wg mnie jest jak najbardziej wskazana w tym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.10.2020 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Zgodzę się z przedmówcą, cyrkulacja jak najbardziej wskazana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karewna 15.10.2020 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Dzięki za info nie pomyślałem o tym zaworze zwrotnym, dobry pomysł. Tylko nie rozumiem dlaczego piszesz, że 200 zł. Sprawdzam i takie zawory są po 20 - 30 zł. Czy ja źle patrzę ? Jak masz chęć i czas to wklej jakiś link do zaworu o którym piszesz. Będę wdzìęczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.10.2020 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Grupa bezpieczeństwa o tym pisałem że kosztuje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts