karewna 14.10.2020 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Witam. Jeżeli odgrzewany kotlet to proszę o usunięcie. Ciągnę wodę ciepłą i zimną do budynku oddalonego o 7 m od domu. Wykopalem rów na 130 cm. Na spód położę papę, styropian. Boki i góra to samo. Pex fi 16 w otulinie styropianowej 20/50 mm, owinięte będzie folią. To wsadzę w rurę kanalizacyjną 110 mm. A na 110 odcinki rur 130 lub 160 mm zalane pianką. Zastanawiam się, nad stratą ciepła. I tak sobie myślę jakbym w tym nowym pomieszczeniu powiesił bojler elektryczny 50 litrów i do niego podłączył wodę ciepłą ze starego domu. Ciepła woda potrzebna do prysznica i dwóch zlewów. I od razu w kranie była by ciepła woda A za chwilę pojawiła by się w bojlerze ciepła z piecyka. Wodę w domu podgrzewa piec przepływowy gazowy kondensacyjny. Koszty gazu czy prądu będą nieduże, chodzi mi czy technicznie mogę ciepłą wodę podłączyć do bojlera, czy szlak nie trafi pieca. Głupi pomysł ? Nie mam trzech faz. I jak bym podłączył sam bojler do wody zimnej nie wystarczy np. do kompania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.10.2020 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 (edytowane) Im zastosujesz lepsze ocieplenie rur tym lepiej i straty będą mniejsze, a że będą to fakt i tego nie da się ominąć.Ta papa na spód jest zbędna lepszy jest piasek i folia nawet fundamentowa - dłużej wytrzyma.Co natomiast rozchodzi się bojlera i zasilania go ciepłą wodą z pieca - nikt nie napisał, że nie można bo mam tak zrobioną instalację tylko w przeciwną stronę - najważniejsze jest jednak Twoje bezpieczeństwo , a jak sam wiesz i bezpieczeństwo pracy pieca.Bojler ma zabezpieczenie przed wzrostem ciśnienia na zimnej wodzie w chwili awarii zawór bezpieczeństwa działa obniżając ciśnienie u Ciebie musi być to coś solidniejszego (trzeba chronić wymiennik w piecu, zawór zwrotny zostaje również)najlepiej grupa bezpieczeństwa do cwu, w kosztach powinieneś się zmieścić w 200 zł. Edytowane 14 Października 2020 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.10.2020 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Zgodzę się z przedmówcą, cyrkulacja jak najbardziej wskazana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karewna 15.10.2020 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Dzięki za info nie pomyślałem o tym zaworze zwrotnym, dobry pomysł. Tylko nie rozumiem dlaczego piszesz, że 200 zł. Sprawdzam i takie zawory są po 20 - 30 zł. Czy ja źle patrzę ? Jak masz chęć i czas to wklej jakiś link do zaworu o którym piszesz. Będę wdzìęczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.10.2020 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Grupa bezpieczeństwa o tym pisałem że kosztuje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts