Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda ciepła i zimna użytkowa do budynku oddalonego od domu o 7 m

karewna

Recommended Posts

Witam. Jeżeli odgrzewany kotlet to proszę o usunięcie. Ciągnę wodę ciepłą i zimną do budynku oddalonego o 7 m od domu. Wykopalem rów na 130 cm. Na spód położę papę, styropian. Boki i góra to samo. Pex fi 16 w otulinie styropianowej 20/50 mm, owinięte będzie folią. To wsadzę w rurę kanalizacyjną 110 mm. A na 110 odcinki rur 130 lub 160 mm zalane pianką. Zastanawiam się, nad stratą ciepła. I tak sobie myślę jakbym w tym

nowym pomieszczeniu powiesił bojler elektryczny 50 litrów i do niego podłączył wodę ciepłą ze starego domu. Ciepła woda potrzebna do prysznica i dwóch zlewów. I od razu w kranie była by ciepła woda A za chwilę pojawiła by się w bojlerze ciepła z piecyka. Wodę w domu podgrzewa piec przepływowy gazowy kondensacyjny. Koszty gazu czy prądu będą nieduże, chodzi mi czy technicznie mogę ciepłą wodę podłączyć do bojlera, czy szlak nie trafi pieca. Głupi pomysł ? Nie mam trzech faz. I jak bym podłączył sam bojler do wody zimnej nie wystarczy np. do kompania.

Im zastosujesz lepsze ocieplenie rur tym lepiej i straty będą mniejsze, a że będą to fakt i tego nie da się ominąć.

Ta papa na spód jest zbędna lepszy jest piasek i folia nawet fundamentowa - dłużej wytrzyma.

Co natomiast rozchodzi się bojlera i zasilania go ciepłą wodą z pieca - nikt nie napisał, że nie można bo mam tak zrobioną instalację tylko w przeciwną stronę - najważniejsze jest jednak Twoje bezpieczeństwo , a jak sam wiesz i bezpieczeństwo pracy pieca.

Bojler ma zabezpieczenie przed wzrostem ciśnienia na zimnej wodzie w chwili awarii zawór bezpieczeństwa działa obniżając ciśnienie u Ciebie musi być to coś solidniejszego (trzeba chronić wymiennik w piecu, zawór zwrotny zostaje również)najlepiej grupa bezpieczeństwa do cwu, w kosztach powinieneś się zmieścić w 200 zł.

Edytowane przez CityMatic