JG 23.08.2002 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2002 VAT w przyszłym roku pozostaje bez zmian. Dopiero po wejściu do UE może zostać podwyższony, chociaż jest to sprawa nadal bardzo dyskusyjna, bo wszyscy są świadomi, że przy 22% VAT całe budownictwo zejdzie do podziemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek s 26.08.2002 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2002 EM. Dawno nie zgalądałem na strony forum, bo sam budowałem dom. W ubiegłym roku w grudniu wykopałem fundamenty i wylałem ławy. Reszta powstała między 6 marca a 29 czerwca - od tego dnia mieszkam. Dom ma 180 m2 a wykończyłem tylko parter - 100m2. Najważniejsze, to rzeczywiście sprawdzone i sprawne ekipy wykonawcze i oczywiście - nadzór nad nimi. Pozdrawiam JASIA - na pewno dasz radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 26.08.2002 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2002 Jasiu. Ja też mam taki plan. Również ruszam we wrześniu i chcę skończyć w tym roku na stanie surowym otwartym.Musi się udać. Ja będę trzymać kciuki za ciebie, a ty trzymaj za mnie. Żeby tylko pogoda była nam przychylna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 26.08.2002 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2002 Na dwoje babka wróżyła - jest tak sucho, że może tak być już do końca roku albo też będzie padać całą jesień dla wyrównania. Trzymam kciuki żeby Wam się udało, choć ja też dopiero kładę strop... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 26.08.2002 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2002 Czy nie macie takiego wrażenie, że ten rok wyjątkowo sprzyja budowaniu? Pogoda już od wczesnej wiosny jest jak na zamówienie, dlatego uważam, że jesień będzie również piękna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgb 26.08.2002 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2002 Też mam nadzieję, że pogoda bedzie sprzyjać. Trzymam kciuki, sam może również na tym troszkę skorzystam . Wprawdzie już rozpocząłem (są fndamenty, kanalizacja i izolacja), ale do mety mam o piwnice dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirzaw 27.08.2002 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2002 WItajJa zdąrzyłem - do grudnia.Ważne byś sprawdził czy przypadkiem woda gruntowa nie przedłuży Ci budowy. Zrobisz wykop i ci się wszystko rozmyje. Wykop najlepiej małą dziurę na głębokość fundamentu i sprawdź gdzie jest woda. Jak bardzo wysoko to lepiej zacznij od drenażu.MirzawPOWODZENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 27.08.2002 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2002 Paymozna wiedziec z jakich materialow tak szybko postawiles stan surowy? Skorpionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 28.08.2002 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2002 Do Mirzaw Zaraz po kupieniu ziemi zleciliśmy badania geologiczne. Kosztowało to 500,- PLN i polegało na zrobieniu pięciu odwiertów na podstawie których dostaliśmy opracowanie, z którego wynika, że nasza ziemia "zbudowana jest przede wszystkim z piasków drobnych i średnich czwartorzędowych, pochodzących z okresu zlodowacenia północnopolskiego, fazy pomorskiej...." Jest tego kiklanascie stron z mapkami i wynika z tego, że najwyższy poziom wód gruntowych ("w profilu geologicznym wykonanych otworów zaznaczają się wytrącenia związków żelaza poniżej profilu glebowego, na rzędnej 14,0 m n.p.m.") był (dawno temu) ponad 3 metry p.p.t. Generalie każdemu inwestorowi polecam wykonanie badań geologicznych przed przystąpieniem do budowy - kosztuje niedużo, a ma się święty spokój. No i można się dowiedzieć ciekawych rzeczy o swoim kawałku planety ;o) _________________ Jasiu ze Szczecina [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Jasiu dnia 2002-08-28 08:41 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts