codix 21.03.2021 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Rozliczam się miesięcznie , za zużycie . Np. teraz za styczeń, luty wyszło mi po 1800 zł, a za np. lipiec 250 zł. Tak więc suma summarum wychodzi około 7 tys. Za PC i fotowoltaikę firma mi wyliczyła 73 tys. z montażem. Każdemu tego samego nie odpisuj. Za pompę i fotowoltaike to moze być jeśli fotowoltaika na pożądnych podzespołach chociaz i tak z 5tyś raczej za dużo. Co do gazu serio nie wiesz ile gazu w ilosciach litry zużywasz ?? to skad wiesz czy ktos Cię nie dyma .Pewnie dzierżawa i leja ile chca i kasuja Cię ile chcą ?Nie rozumiem takiego układu. Dokładna ilość zurzytego gazu pozwoliłaby na określenie ile prądu zuzyje Ci pompa i czy jej wielkośc jest w miare poprawna . No i miałeś podac jaką temp.puszczasz na grzejniki i czy to jest grzanie całodobowe czy jakieś z przerwami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamek.weginteria.p 22.03.2021 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 Każdemu tego samego nie odpisuj. Za pompę i fotowoltaike to moze być jeśli fotowoltaika na pożądnych podzespołach chociaz i tak z 5tyś raczej za dużo. Co do gazu serio nie wiesz ile gazu w ilosciach litry zużywasz ?? to skad wiesz czy ktos Cię nie dyma .Pewnie dzierżawa i leja ile chca i kasuja Cię ile chcą ?Nie rozumiem takiego układu. Dokładna ilość zurzytego gazu pozwoliłaby na określenie ile prądu zuzyje Ci pompa i czy jej wielkośc jest w miare poprawna . No i miałeś podac jaką temp.puszczasz na grzejniki i czy to jest grzanie całodobowe czy jakieś z przerwami Witam. W lutym zużyłem 109 m3, w styczniu 105 m3 . Czy ty płacąc rachunki za wodę, czy energię (odczyty z liczników ) też uważasz że cię dymają? Nie jestem związany umową z firmą gazową, mogę w każdej chwili zrezygnować, oczywiście zachowując odpowiednie procedury dotyczące wypowiedzenia. Piec nastawiony jest tak aby w domu była tem. 21 stopni oczywiście w sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 22.03.2021 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 Za PC i fotowoltaikę firma mi wyliczyła 73 tys. z montażem. Nieźle Jak pisał poprzednik, sprzedaj ten dom a te 70 klocków dołóż bo jest to reanimowanie trupa dosłownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 22.03.2021 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 Witam. W lutym zużyłem 109 m3, w styczniu 105 m3 . Czy ty płacąc rachunki za wodę, czy energię (odczyty z liczników ) też uważasz że cię dymają? Nie jestem związany umową z firmą gazową, mogę w każdej chwili zrezygnować, oczywiście zachowując odpowiednie procedury dotyczące wypowiedzenia. Piec nastawiony jest tak aby w domu była tem. 21 stopni oczywiście w sezonie. Oczywiscie ze wszedzie dymaja nawet nie wiesz jak. Problem z Toba jest taki ze oczekujesz pomocy a podajesz dane tylko takie jak Tobie pasuja albo z lenistwa albo z niewiedzy albo z najczesciej spotykanego myslenia ze po co komus dane ktore Ty uwazasz za nieistotne. Kilka razy Cie proszono o dane czy to litry czy inne a Ty wliles tylko kazdemu ceny a to nikogo nie obchodzi. Teraz troche dopiero podales za styczen. To juz sie jest do czego odniesc. Ale tylko minimalnie jak chcesz konkretnych rad to podaj konkretne dane czyli Zurzycie w m3 za caly sezon czy jest to z cwu czy bez jak duzo cwu zuzywacie czy sa to tylko prysznice czy kapiele w wannie codzienne ile osob itp. Jaki piec gazowy Jaka temp.na grzejnikach W jakich temp.zewnetrznych ile godzin dziennie grzejecie. Dobre by bylo miec zlapane zurzycie dzienne w jakis super mrozny dzien itp. Wszystko ma znaczenie chociaz moze Ci sie wydawac ze nie. A jak ci sie nie chce to rob OZC budynku i wtedy sie dowiesz jusz dokladnie co tam potrzebujesz i ile Cie wyjdzie . Tak na skruty to mozna stwierdzic ze jesli w styczniu czy lutym zuzyles 105m3 propanu a m3 propanu to jakies 95MJ to daje 25kwh wiec jeszcze uwzgledniajac jakas sprawnosc pieca to w styczniu potrzebowales ok.2500kwh energi. Pompa pewnie wyrobi Cina tychgrzejnikach sredni cop w styczniu gdzies ze 2,7 wiec 2500/2,7=930kwh tyle pociagnie Ci pompa z gniazdka w styczniu oczywiscie przy zachowaniu takiego samego standardu cieplnego w domu. A te 930kwh to juz jak tam kto woli czy z paneli czy po 62gr czy w taryfach taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamek.weginteria.p 23.03.2021 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Oczywiscie ze wszedzie dymaja nawet nie wiesz jak. Problem z Toba jest taki ze oczekujesz pomocy a podajesz dane tylko takie jak Tobie pasuja albo z lenistwa albo z niewiedzy albo z najczesciej spotykanego myslenia ze po co komus dane ktore Ty uwazasz za nieistotne. Kilka razy Cie proszono o dane czy to litry czy inne a Ty wliles tylko kazdemu ceny a to nikogo nie obchodzi. Teraz troche dopiero podales za styczen. To juz sie jest do czego odniesc. Ale tylko minimalnie jak chcesz konkretnych rad to podaj konkretne dane czyli Zurzycie w m3 za caly sezon czy jest to z cwu czy bez jak duzo cwu zuzywacie czy sa to tylko prysznice czy kapiele w wannie codzienne ile osob itp. Jaki piec gazowy Jaka temp.na grzejnikach W jakich temp.zewnetrznych ile godzin dziennie grzejecie. Dobre by bylo miec zlapane zurzycie dzienne w jakis super mrozny dzien itp. Wszystko ma znaczenie chociaz moze Ci sie wydawac ze nie. A jak ci sie nie chce to rob OZC budynku i wtedy sie dowiesz jusz dokladnie co tam potrzebujesz i ile Cie wyjdzie . Tak na skruty to mozna stwierdzic ze jesli w styczniu czy lutym zuzyles 105m3 propanu a m3 propanu to jakies 95MJ to daje 25kwh wiec jeszcze uwzgledniajac jakas sprawnosc pieca to w styczniu potrzebowales ok.2500kwh energi. Pompa pewnie wyrobi Cina tychgrzejnikach sredni cop w styczniu gdzies ze 2,7 wiec 2500/2,7=930kwh tyle pociagnie Ci pompa z gniazdka w styczniu oczywiscie przy zachowaniu takiego samego standardu cieplnego w domu. A te 930kwh to juz jak tam kto woli czy z paneli czy po 62gr czy w taryfach taniej Witam. Pominę wstęp. Zużycie propanu za rok 2020 to 424,52 m3 . Dwie dorosłe osoby, kaloryfery i grzanie wody, prysznic.Piec Niedźwiedź firmy Saunier Duval SD 20 KLZ .Nie wiem jaka tem. nastawiona, kaloryfery nie sa aż tak gorące żeby reki nie utrzymać. W sezonie tem. na pomieszczenia nastawiona na 21 stopni. I powiedzmy że jest wystarczająca.Piec załącza sie w automacie jak spadnie tem. 21. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts