TW Arizona 15.10.2020 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Na wstępie chciałbym się przywitać i powitać wszystkich forumowiczów. WITOJCIE Problem natury technicznej zakiełkował w mojej głowie i potrzebuję fachowej odpowiedzi technicznej w sprawie "POPRAWNEGO" mocowania okien/drzwi tarasowych do ościeży. Jestem na etapie budowy domu ( pierwszego hehe) i zaczynam rozglądać się za oknami i drzwiami balkonowymi ( 5 sztuk w domu parterowym) Ale do sedna. W jednym z salonów Oknoplastu, pytając o sposób mocowania ościeżnicy do muru, Pan odpowiedział , że robi się otwory w ościeżnicy i przykręca okno kotwami, dyblami czy kołkami. Nigdy nie montowałem okien profesjonalnie ale zajmuję się elektroinstalatorstwem więc jakieś tam pojęcie o budowach mam i nie bardzo mi się podoba taki sposób montażu. Kupując okna za kilkadziesiąt tysięcy zł mam na samym początku je "podziurawić" osłabiając ich sztywność i szczelność profilu i to wszystko przez autoryzowanych instalatorów? Czy montaż ościeżnicy do muru, poprzez osłabianie sztywności i szczelności profilu jest montażem prawidłowym i zgodnym z normami budowlanymi ( nie wspomnę już o aspektach wizualnych)? Wiercąc otwory przelotowe w ościeżnic, narażamy wnętrze profilu na wypełnienie się skroploną wodą, itp, itd. Co na to dział techniczny producenta okien? Pozdrawiam Waldee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 15.10.2020 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Montuje sie na kotwach. Kotwy przykręcasz do ramy, a te z kolei do ściany. Tynk je przykrywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 15.10.2020 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Montuje sie na kotwach. Kotwy przykręcasz do ramy, a te z kolei do ściany. Tynk je przykrywa. ..lub/i za pomocą dybli/śrub ościeżnicowych. Oba sposoby są poprawne od zawsze, przy czym za bardziej nowoczesny uchodzą śruby. Często są wręcz zalecane/ niezbędne, szczególnie przy długich elementach. Dziura fi 6mm nie osłabia okna, ba! śruba je stabilizuje! Komory i tak nie są do końca szczelne (okno ma mnóstwo otworów technologicznych! Nieszczelne? Dlatego przed wkręceniem zalecane jest posmarowanie dolnych śrub silikonem . Przeglądam stronę Oknoplastu w poszukiwaniu szerokich wytycznych montażu. Nie widzę, a szkoda. Są na szczęście odpowiednie informacje w karcie gwarancyjnej: https://oknoplast.com.pl/wp-content/uploads/2020/09/karta_gwarancyjna_PL.pdf Strona 2, rys. 8, 10, 11. Wyraźnie widać śruby. Ps. Też czekam aż zajrzy tu ktoś z fabryki i odpowie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts