Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Dziurawienie" ościeżnicy podczas montażu ???

Recommended Posts

Na wstępie chciałbym się przywitać i powitać wszystkich forumowiczów.

WITOJCIE

Problem natury technicznej zakiełkował w mojej głowie i potrzebuję fachowej odpowiedzi technicznej w sprawie "POPRAWNEGO" mocowania okien/drzwi tarasowych do ościeży.

Jestem na etapie budowy domu ( pierwszego hehe) i zaczynam rozglądać się za oknami i drzwiami balkonowymi ( 5 sztuk w domu parterowym)

Ale do sedna. W jednym z salonów Oknoplastu, pytając o sposób mocowania ościeżnicy do muru, Pan odpowiedział , że robi się otwory w ościeżnicy i przykręca okno kotwami, dyblami czy kołkami. Nigdy nie montowałem okien profesjonalnie ale zajmuję się elektroinstalatorstwem więc jakieś tam pojęcie o budowach mam i nie bardzo mi się podoba taki sposób montażu.

Kupując okna za kilkadziesiąt tysięcy zł mam na samym początku je "podziurawić" osłabiając ich sztywność i szczelność profilu i to wszystko przez autoryzowanych instalatorów?

Czy montaż ościeżnicy do muru, poprzez osłabianie sztywności i szczelności profilu jest montażem prawidłowym i zgodnym z normami budowlanymi ( nie wspomnę już o aspektach wizualnych)? Wiercąc otwory przelotowe w ościeżnic, narażamy wnętrze profilu na wypełnienie się skroploną wodą, itp, itd.

Co na to dział techniczny producenta okien?

Pozdrawiam

Waldee

Montuje sie na kotwach. Kotwy przykręcasz do ramy, a te z kolei do ściany. Tynk je przykrywa.

..lub/i za pomocą dybli/śrub ościeżnicowych. Oba sposoby są poprawne od zawsze, przy czym za bardziej nowoczesny uchodzą śruby. Często są wręcz zalecane/ niezbędne, szczególnie przy długich elementach.

Dziura fi 6mm nie osłabia okna, ba! śruba je stabilizuje! Komory i tak nie są do końca szczelne (okno ma mnóstwo otworów technologicznych! Nieszczelne? Dlatego przed wkręceniem zalecane jest posmarowanie dolnych śrub silikonem .

Przeglądam stronę Oknoplastu w poszukiwaniu szerokich wytycznych montażu. Nie widzę, a szkoda. Są na szczęście odpowiednie informacje w karcie gwarancyjnej:

https://oknoplast.com.pl/wp-content/uploads/2020/09/karta_gwarancyjna_PL.pdf

Strona 2, rys. 8, 10, 11. Wyraźnie widać śruby.

Ps. Też czekam aż zajrzy tu ktoś z fabryki i odpowie..