Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda w piwnicy- bardzo proszę o podpowiedź

Tomeck001

Recommended Posts

Dzień dobry,

w lutym tego roku burzyłem stary dom przyklejony do mojego domu. Miał on bardzo głęboką piwnicę którą zalewała woda (przy deszczach).

Podczas burzenia kierownik budowy i fachowiec stwierdzili że woda w piwnicy brała się z dachu (nie było rynien- a dach był duży).

Od lutego- były dni bardzo deszczowe i nic się nie działo natomiast podczas ostatnich opadów pojawiła mi się woda w piwnicy nowego domu.

Opisaną sytuację przedstawiłem na rysunku. Pytanie jest następujące czy peszel (który zaznaczyłem na czerwono) powinien pomóc w mojej sytuacji?

Jeśli nie to bardzo proszę o jakąś podpowiedźBez tytułu.jpg

• 2 weeks później...

Rozumiem że nowy dom jest też podpiwniczony?

Przyczyn wody w środku może być kilka. Jesteś pewien, że przesiąki z zewnątrz są przez ścianę fundamentową?

Możesz zrobić opaskę drenarską wokół fundamentu - na pewno coś pomoże. Pod warunkiem że masz gdzie tą wodę potem odprowadzić grawitacyjnie. Skoro budynek jest podpiwniczony i będziesz ten sączek układał głęboko to może być z tym kłopot. Wtedy jedynie jakaś mała studzienka zbiorcza i pompka pływakowa.

Jak była zasypana stara piwnica obok?

Może nie powinienem tego dodawać - ale piwnica to trochę proszenie się o kłopoty.

• 3 months później...

Przepraszam że odpowiadam z takim opóźnieniem.

Stara piwnica była zasypywana czym popadło, gruz i ziemia. Odprowadzić wodę mam gdzie na szczęście.

Ale co Pan uważa na temat mojego rysunku, będzie miał on zastosowanie w moim przypadku? :)

Edytowane przez Tomeck001