Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak długi okap zewnętrzny?

bobo30

Recommended Posts

Mam 90 cm okapu (nie liczę rynien). Przy mojej wysokości domu (parterowy z poddaszem uzytkowym) okna w ciągu roku może z 1 raz zmoczył deszcz.

Dlatego taka wartość bo osobiście wolę większe okapy - ale podraża to trochę (podbitka i większy dach). Z tym że chyba podbitka PCV jest w kawałkach o długości 270 cm = 3 * 90 cm bo jakoś praktycznie nie miałem odpadków.

Pozdrawiam

Ja uwazam ze im dluzszy tym lepszy. Sam mam chyba z 1,20m. Sciany i okna prawie zawsze sa suchutkie :)

D.

a ja sie zastanawiam czy akurat długie znaczy lepsze ;-)

bo gdy patrze na domy to np. akurat pod parapetami zewn. zwykle ściany są brudne, gdyż nie są omywane przez deszcz, który "siłami natury" czyści tynk. ale jak jest prowidłowo (czytaj: optymalna długość okapu) z technicznego punktu widzenia to chyba akurat Robert Skitek, jako inż. architekt, będzie wiedział najlepiej.

Ja uwazam ze im dluzszy tym lepszy. Sam mam chyba z 1,20m. Sciany i okna prawie zawsze sa suchutkie :)

D.

Ale słoneczko do okien to ci chyba raczej nie zagląda, kreciku :wink:

Nie ma problemu - teraz zaglada od rana do wieczora, latem fakt - jak jest w zenicie jest mily chlodek od cienia okapu. Aha - poddasze jest doskonale rozswietlone 5 duzymi polaciowymi.

D.

Oprócz długości okapu istotna jest też jego wysokość nad oknem. Im jest niżej i jest większy tym mniej słońca wpuszcza. Często jest to pożądane, ale łatwo można przesadzić.

Wg jakiegoś programu na szerokości geograficznej Krakowa w lecie słońce w południe świeci pod kątem 62 stopni. W zimie - 17 stopni.

W równonoc (marzec, wrzesień) - 40 st.

I tutaj trzeba się zdecydować na jakiś kompromis - czy ma być jasno i gorąco latem, czy ciemniej i chłodniej.

Ja proponuję przyjąć jakieś 20-30 stopni i sprawdzić do tego wysokość i szerokość okapu.

Ja mam okap na 100 cm i nawet po ostatnich deszczach i wichurach ok. 20-30 cm ziemi przy cokole jest w praktyce suche. Tym bardziej okna.

D.

Ale słoneczko do okien to ci chyba raczej nie zagląda, kreciku :wink:

Ja miałem w projekcie chyba 70 cm ale przedłużyłem na jakieś 90 cm okapu (nie licząc rynien) oraz chyba 110 lub 120 (dokładnie nie pamiętam) w szczytach domu tzn nad balkonami. Deszcz ne leje tak mocno po ścianach, domek ładniej wygląda a słoneczko i tak zagląda :D

My mamy około 1 m. Od chwili zrobienia dachy słoneczko jakoś się wciska i to bez większych problemów, a latem w południe to i przy okampie 40 cm nie będzie przecież świecić w okna :lol: .

Dzięki temu przy padających deszczach ściany mam ciągle suche. Do tego zanim pobudują pożądną witę na drewno to za garażem mam miejsce na jego składowanie (zadaszone :D ).

Co do problemó z podbitką - my mamy jak to niektórzy mówią - nadbitkę, czyli przystosowane deszkowanie dachu. Do tego "dłubane" krokwie. Efekt bajeczny.... widać na fotkach w dzienniku.

Same plusy