Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie kotłem gazowym za pomocą dwóch sterowników

bocian_123

Recommended Posts

Dzień dobry,

Posiadam w domu instalacje c. o. mieszana.

Dół to podlogówka zasilana pompa zewnętrzną na jednym rozdzielacz, a góra to grzejniki zasilane pompą z kotła i one św na 2 rozdzielacz. Posiadam piec Saunier duvial thelia condens. Regulator znajduje się na holu na dole. Podłogówką dojrzewa mi dół i piec się wykańcza na około 6 godzin, a na górze po 3 godzinach jest zimno, ale piec nie dogrzewa góry ponieważ widzi na regulatorze że jest osiągnięta temperatura zadania. Czy da się zamontować na tym piecu dwa regulatory pokojowe, na górze i na dole, żeby albo jeden załączał piec, albo drugi?

jeżeli sa to termostaty 0/1 to możesz podpiąć 2 równolegle i kocioł będzie pracował jeśli którykolwiek z nich da sygnał zwarcia... tylko po co jak lepiej jest przenieś sterownik do chłodniejszej strefy.

Ale przy tym rozwiązaniu gdy górny da sygnał nie grzać a dolny pokazujie że trzeba jeszcze rzać to niepotrzebnie wychodzi z pieca temperatura taka jak na grzejniki a zawór trojdrozny i tak musi zmniejszyć

Opcja z przeniesieniem sterownika w najzimniejsze miejsce dobrze się sprawdza gdy mamy tylko grzejnik.

Idealne rozwiązanie to takie gdzie mamy dwa sterowniki podpięte do modułu który steruje zaworem trojdrozny

Gdy oba każą grzać to zawór do podlogowka podmieszujie tyle ile ustawione np.na podstawie krzywej grzewczej

Gdy grzejniki pokażą stop a sterownik od podlogowki pokazujie że trzeba nadal grzać pięć modulujie i schodzi do temp.takiej jaką potrzebuje podlogowka.

Ja puki co posiadam termostat pokojowy Exacontrol E od Sauniera modulujący płatnikiem pieca i nie mam podjętego czujnika zewnętrznej temperatury tz. Czujnika pogodowego, tylko piec sam dobiera krzywą grzewczą na podstawie tam. wewnętrznej. Grzejniki na górze są przewymiarowane specjalnie żeby grzać na nich niższą temperaturą. Problem jest u mnie w czasie wyższych temperatur na zewnątrz, bo piec jak dogrzeje podłogówką to póżniej cały dzień się nie załacza bo podłoga oddaje ciepło, a na górze przy grzejnikach są duże straty ciepła i po 2 godzina jest za zimno. Zawór trójdrożny mam z pokrętłem na zasilaniu podłogówki, którym steruje sam oraz zewnetrzną pompe c.o która pracuję cały czas. Zasilanie grzejników wychodzi bezpośrednio z kotła i idzie na nie temperatura taka jaką grzeje kocioł. Pięć grzeje mi cały czas do temperatury 60 stopni. Wydaje mi się że nie potrzebnie ponieważ na podłoga mam ustawione na zaworze trójdrożny 31 stopni, a na grzejnikach są termostaty które dają na nie tem. około 40 stopni. Także nie wiem czemu kocioł dobija aż do 60 stopni. Myślałem żeby zrobić tak, na dole zamontować czujnik temperatury, który będzie odłańczał pompę od podłogówki jeśli odczyta tem. zadaną na dole. Wtedy sterownik modulujący od pieca przeniosę na górę do najzimniejszego miejsca, który będzie dawał co chwilę sygnał żeby dojrzewać górę, bo dół będzie odcięty za pomocą wyłończonej pompy podłogówki.