Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejście z propanu na gaz ziemny - czy trzeba zmieniać zew. instalację ?

nasir77

Recommended Posts

Witam

Zamierzam przejść na gaz ziemny, obecnie lecę na propanie ze zbiornika. Czy będę zmuszony do kładzenia na nowo w ziemii instalacji gazowej ze skrzynki w ogrodzeniu do domu czy wystarczy połączyć posiadaną już instalację ze skrzynką z gazem ziemnym. Podobno zależy to od średnicy rury - posiadam obecnie śr. 3.2

Przyznam że takie rozwiązanie byłoby idealne gdyż odległość od skrzynki do rury ze zbiornika wynosi 3 metry a w przypadku kładzenia na nowo wychodzi ok. 24 m.

Z góry dziękuję za pomoc

1. Wiem, że muszę mieć projektanta

2. Instalację wew. będę omawiać z projektantem - patrz pkt. 1

3. U mnie propan jest bardzo drogi. Zbiornik w dzierżawie. Za rok płacę ok. 8K. z obliczeń wynika, że za gaz ziemny będzie taniej o ok. 30 %

Przedmiotem mojego posta jest zapytanie czy do posiadanej instalacji gazowej o śr. 3,2 cm można podłączyć gaz ziemny z żółtej skrzynki do skrzynki domowej.

Pytam tutaj gdyż 4 specjalistów od gazu w r. telefonicznej mówi, że się nie da - z kolei kolejnych 4, żę się da

Edytowane przez nasir77

Wydaje mi się że o te sprawy powinieneś pytać projektanta.

Mój sąsiad w tym miesiącu robił taką operację. Miał zbiornik w ziemi. Taniej mu wyszło wykopanie tego zbiornika i sprzedanie niz wypełnianie go pianką, zabezpieczenie itp. Większość instalacji na zewnątrz też robił od nowa, bo taniej wychodziło niż dostosowywać istniejącą. Nie wnikalem w szczegóły bo sam nie chciałem gazu.