Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak? wybra? wann?

truski

Recommended Posts

pytanie: jaką wybrać wannę do drugiej łązienki (w pierwszej tylko natrysk)

1. czy podłużna czy narożna ( wielkość łazienki wystarczy na zarówno na jedną jak i na drugą więc wielkość zajmowanego miejsca nie jest argumentem),

2. metalowa czy akrylowa

i dlaczego? - chciałbym już na etapie projektu to przewidzieć

pozdrawiam

• Odpowiedzi 127
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

trzeba sobie określić priorytety wspólnie z małżonką/iem, czy:

1. chcemy mieć wygodną wannę dla dwojga (lepiej narożna) i przebolejemy większe koszty zużycia wody i ścieków, czy

2. kąpiemy się tylko osobno, ekonomiczie (niezbyt duża prostokątna wanna).

co do materiału, to chyba lepsza akrylowa. Moje dotychczasowe doświadczenia z blaszanymi/żeliwnymi sprowadzają się do negatywnych efektów estetycznych spowodowanych zdzieraniem się emalii... no ale akrylowej nie miałem i nie wiem jak taka się zachowuje po latach...

Ja dzisiaj właśnie kupiłem. Długo nie mogłem zdecydować się czy prostokątna, czy narożna trójkątna. W końcu zobaczyłem narożną niesymetryczną 150x100 cm która jest jednocześnie jakby prostokątną i trójkątną. I taką kupiłem. Dwa w jednym. Oczywiście akrylową.

Ale to był mój wybór.

Pozdr. Bodzio.

A mnie się marzy taka piękna wanna Koralle:

http://www.kolo.com.pl/aktualnosci/wydarzenia/2001/2/0106_WannaFutura/Futura_z_panelem.jpg

http://www.kolo.com.pl/aktualnosci/wydarzenia/2001/2/0106_WannaFutura/Futura_do_obudowy.jpg

Futura jest dużą wanną, ma wymiary 190 x 92 cm i głębokość 47 cm.

Wanna Futura może być może być montowana w narożniku lub przy ścianie. Może być zamontowana w indywidualnie zaprojektowanej obudowie lub przy wykorzystaniu eleganckich paneli akrylowych.

Myślę aby ją częściowo obudować drewnianym blatem- ma stanąć po skosem.

Albo sporo tańszy Foster, o nieco innym charakterze. ale tez piękny:

http://www.hoesch.de/galerie/abb/193200316457.jpg 1800x800

http://www.hoesch.de/galerie/abb/193200316146.jpg 1700x750

A ja mysle ze narozna jest fajna. Z hydromasazem i siedzonkiem dla dzieciaczka :p \

Nie pwiedziane ze narozna jest wieksza od prostokatnej. Ja mam teraz prostokatna ale taka wielka ze wejda dwie osoby spokojnie :p

A i o to chodzi zeby dwie sie zmiescily - o i to jest priorytet w wyborze wanny, a czy prostokatna czy trojkatna czy okragla to juz drugi plan :p :wink:

pozdrawiam i zycze celnych wyborow :p

Berenika, piękne te wanny :p

Ja będę oryginalna :wink: Nie cierpię akrylu! W wannie akrylowej mam wrażenie jakbym się kąpała w plastikowej misce :-? Mój mąż na szczęście ma podobnie więc mamy metalową :) Z zimną wanną nie mam problemu - polewam ją przez moment gorącą wodą i jest ok. A odpryski? Raz, jeszcze w mieszkaniu - wanna była byle jaka najtańsza, się zrobił malutki odprysk - jak wpadły do wanny kombinerki :roll: Zamalowaliśmy specjalną emalią i śladu nie było, nie jestem pewna czy akryl by to zniósł bez śladu?

A jeśli chodzi o kształt, to prostokątna, ale dwuosobowa :lol: Czyli odpływ ma na środku, coby się w plecy nie wrzynał :wink: a na końcach się wnętrze troszkę rozszerza. Firma Kaldewei model Dynaduo - jest piękna :p

jak ktoś lubi poleżeć a nie posiedzieć w wannie to narożna odpada. prostokątna i najlepiej z łagodnym spadkiem z jednej strony, tak aby nie trzeba było sie garbić podczas leżenia i plecy opierały się całą długością. jeżeli chodzi o hydromasaż to trzeba wydawać kaske na pastylki dezynfekujace układ bo inaczej capi z niej tak ze sie odechciewa kąpania, no i jak jest mnóstwo małych dysz (microjet czy jakos tak) to podobno nie za bardzo można sie w niej umyc bo to to ustrojstwo sie zapycha (nie dotyczy dużych dysz). obecnie używam narożnej 150cmx150cm (mieszkam u szwagra)i jest niewygodna, a dla siebie kupiłem comfort 180cmx90cm ale przymierzałem sie na razie do niej na sucho he he he.

• 1 month później...

A czy sa wanny narozne metalowe?

Mi do niedawna bylo wszystko jedno z czego wanna, nawet myslalem, ze akrylowa jest praktyczniejsza, bo nie ma odpryskow. Ale moj znajomy kupil akrylowa jakies 5 lat temu i teraz wszystkim naokolo odradza - ze osiada na niej brud bardziej niz na metalowej, ze plastik po 5 latach mycia i szorowania wyglada okropnie i jeszcze szybciej sie brudzi, ze trzeba ja nawet po lekkim prysznicu wycierac do sucha, bo inaczej widac zacieki itd...

Niestety nie mam miejsca na wygodna wanne inaczej jak po skosie, a wiec musi byc narozna. Ale nigdzie nie widzialem wanien naroznych metalowych - moze ktos wie czy jakas firma takowe produkuje i czy sa duzo drozsze od akrylowych?

Pozdrawiam

Pieczara.

Ale nigdzie nie widzialem wanien naroznych metalowych - moze ktos wie czy jakas firma takowe produkuje i czy sa duzo drozsze od akrylowych?

Pozdrawiam

Pieczara.

Narożne metalowe produkuje Kaldewei - z tego co mi się udało zorientować są to jedyne na polskim rynku, ale może się mylę... Są pierońsko drogie :roll: a przynajmniej taka jak mi się podobała kosztuje jakieś 5,5tys. :o ale sprawdź, może inne modele są tańsze, bo np. prostokątna 2 osobowa kosztowała nas niecałe 2tys.

najpierw należy sobie odpowiedzieć do czego ma wam ta wanna służyć!

Pragnę bronić wanien dużych z babelkami.

Mamy taką (dzięki Ci Panie za teściową :D ) i uważam że jest rewelacyjna

Mam problemy z kręgosłupem nic tak nie pomaga jak gorąca kompiel i bąbelki. A ile radości i relaksu zapewnia wieczorna kąpiel z żonką lampka wina delikatne swiatełko, nawet nasze zwierzki to uwielbiają (trzy koty i pies- kot moczy ogon w wannie a pies włącza bombelki).

Do mycia mamy kabinę z natryskiem.

Chcesz sie umyc odswierzyć to do kabinki .

Potrzebny masaż relaks to do wanny